פיצוץ בכור ביפן: "קרינה דלפה, 2 עובדים נהרגו"
הפיצוץ במתחם הגרעיני בפוקושימה אירע יממה לאחר רעידת האדמה רבת העוצמה שפקדה את המדינה. קירות הכור ותקרתו קרסו. בסוכנות הבטיחות הגרעינית במדינה חוששים מסכנת התכה של הכור. הרשויות הרחיבו את פינוי התושבים לרדיוס של 20 ק"מ מכור מספר 1, בו אירע הפיצוץ, ול-10 ק"מ מכור מספר 2. צפו בשידור החי
שני בני אדם נהרגו וארבעה נפצעו בפיצוץ שאירע היום (יום שבת) בכור הגרעיני בפוקושימה שניזוק ברעידת האדמה הקשה שפקדה את יפן. כך דיווחה הטלוויזיה המקומית הפיצוץ אירע בכור מספר 1 במתחם הגרעיני, שקירותיו ותקרותיו קרסו. מספר ההרוגים ברעש עומד לפי שעה על 1,400 ורשויות המדינה העריכו כי הוא צפוי לעלות.
דיווחים אחרונים מאסון הצונאמי ביפן:
- יפן: 5 כורים גרעיניים בסכנה עקב רעש האדמה
- יותר מ-1,000 הרוגים ביפן; חשש לדליפה גרעינית
- כיצד ישפיע האסון על כלכלת יפן?
- איך זה קורה? המומחים משיבים
- אימה מתועדת: סרטונים מרגעי הרעש
- ישראלים ביפן מוזמנים ליצור קשר עם מערכת החדשות של ynet באמצעות האימייל האדום
גורמים בסוכנות הבטיחות הגרעינית במדינה הביעו חשש לא מבוטל מסכנת התכה של הכור בפוקושימה. כמו כן, הממשלה היפנית החליטה להרחיב לרדיוס של 20 קילומטרים את פינוי התושבים מכור מספר 1 בפוקושימה ול-10 קילומטרים מכור מספר 2.
"אנו מנסים לנתח מה עומד מאחורי הפיצוץ", אמר שר בממשלת יפן, יוקיו אדנו, שהודה בקיום דליפה רדיואקטיבית מהכור שבו אירע פיצוץ.
עם זאת, השר היפני לא מסר אם הקרינה החלה בעקבות הפיצוץ או קודם לכן. לאזור הפיצוץ נשלחו צוותי חירום מיוחדים וכבאיות רבות.
אדנו גם קרא לאנשים הגרים בסמוך למתחם הגרעיני להתפנות באופן מיידי מבתיהם. "אנו מבקשים מכולם לפעול באופן שיבטיח את ביטחונם", אמר.
בטרם אירע הפיצוץ בכור מספר 1, קיבלו עובדיו הוראה להפסיק את העבודה בכור שנפגע מרעידת האדמה בעוצמה 8.9 דרגות בסולם ריכטר - בעקבות רמות הקרינה הגבוהות בו.
"שתיית מי ברז - מסוכנת"
בעקבות הפסקת פעילותם של שני הכורים הגרעיניים בפוקושימה, מתכננים ביפן ליזום החל מהלילה האפלות ברחבי המדינה כדי לחסוך בחשמל. כך דיווחה רשת "סקיי ניוז" הבריטית. כמו כן, תושבים שגרים באזור המתחם הגרעיני בפוקושימה שנשארו בבתיהם הוזהרו שלא לצאת מהם ותודרכו לכבות את מערכות מיזוג האוויר ולהימנע משתיית מי ברז.
המתחם בפוקושימה כולל שש תחנות כוח גרעיניות המספקות יחד 4.7 ג'יגה וואט חשמל. מדובר ב-1 מתוך 25 מתחמי הפקת אנרגיה גרעינית הגדולים בעולם והוא מצוי תחת אחריותה של חברת החשמל היפנית.
המתחם, שהוקם בראשית שנות ה-70, נמצא כ-250 קילומטרים מצפון לטוקיו וקרוב מאוד לעיר סנדאי, שספגה את הנזק הקשה ביותר ברעש האדמה האדיר שפקד את יפן אתמול.
כתוצאה מהרעש ומנחשולי הצונאמי שפגעו בחופי מזרח יפן, קרסו יחידות הקירור בשניים מהמתקנים הגרעיניים הנמצאים באתר. מדובר ב"מתקן 1" השולט על כור גרעיני אחד, ו"מתקן 2" השולט על 4 כורים גרעיניים. קריסת מערכות הקירור גרמו לעלייה מסוכנת בטמפרטורה ובלחץ הנמדד בתוך הכורים וכפועל יוצא מכך גם ברמות הקרינה שהם פולטים. כך לדוגמא, בחדר הבקרה של מתקן 1 נמדדה קרינה בעוצמה של פי 1,000 מהתקן.
התגברות הלחץ בתוך כור גרעיני מסוכנת מאוד מבחינה בטיחותית ועלולה במצבים קיצוניים להוביל להתכת הליבה ואפילו לקריסת הכור, כפי שאירע באסון צ'רנוביל. מומחי גרעין וממשל יפנים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי אפילו אם יוחלט על סגירת הכורים הבעייתים - תוצרי לוואי הרדיואקטיבים הנמצאים בתוכם עלולים לייצר גזים שעם עליית הטמפרטורה יגרמו להתכת מוטות הדלק הגרעיני שבליבת הכור.
ארה"ב ובריטניה שולחות סיוע
במקביל, יפן ביקשה מבריטניה סיוע בעקבות רעידת האדמה שהחריבה אזורים רבים בצפון המדינה. כך מסר משרד החוץ הבריטי. "פרטי הסיוע נמצאים בעיצומם", נמסר מדוברות משרד החוץ בלונדון. כמו כן, בעקבות בקשת יפן, ספינות ומטוסים אמריקניים עושים את דרכם ליפן כדי לסייע בפעולות החילוץ וההצלה ובהעברת מזון, תרופות וציוד רפואי לאזורים שנפגעו ברעש. במסגרת הסיוע האמריקני, תגיע צפויה נושאת המטוסים האמריקנית "יו אס אס רונלד רייגן" להגיע מחר להונשו, האי הגדול ביותר באיי יפן.
בעקבות רעידת האדמה הקשה, חברת טויוטה הודיעה על השהיית הפעילות ב-12 מפעלי החברה הנמצאים במדינה במטרה לשמור על בטיחותם של העובדים.
מספר ההרוגים ברעידה העזה עומד בינתיים על 1,400 איש, רוב ההרוגים מתו בטביעה. מאז הרעידה הראשונה והחזקה מכל, היו מספר רב של רעידות משנה, ובעקבותיהם בילו רבים מהיפנים את הלילה במקלטי ענק.
אזהרת הצונאמי ליפן אמנם הורדה, אבל עדיין יש סיכון לגלי ענק שישטפו את צפון מזרח המדינה. לאזור זה, שבו נמצאת העיר סנדאי שנפגעה בצורה הקשה ביותר מרעש האדמה, נשלחו 50 אלף אנשי חילוץ.
Read this article in English