ממשלת יפן הוזהרה בעבר: "הכּוּרים - סכנת חיים"
בעקבות 3 תאונות שאירעו בכורים גרעיניים בעקבות רעידות אדמה בשנים 2005-2007, התריע ססמולוג יפני כי הפעלת כורים באזור המוּעד לרעשים עלולה לעלות בחיי אדם רבים. השלטונות דחו בביטול את דברי המומחה. בעקבות הפיצוץ בכור בפוקושימה, אמרה קנצלרית גרמניה: "נבחון בטיחות הכורים בשטחנו"
הכתובת היתה על קיר הכורים הגרעיניים?
הפיצוץ שאירע הבוקר בכור הגרעיני בפוקושימה גרם מבוכה גדולה לממשלת יפן. הסיבה: לפני כמה שנים הוזהרו ראשי המדינה בדבר הסיכון הגדול הקיים בהפעלת כורים הגרעיניים באזור שמוּעד לרעידות אדמה תכופות. כך דיווח היום (יום שבת) ה"גרדיאן" הבריטי.
דיווחים אחרונים מאסון הצונאמי ביפן:
- רמת הקרינה ירדה, 10,000 נעדרים בעיר אחת
- מדענים: יפן זזה ב-2.4 מ', כדור הארץ הוסט
- "ארזנו תיקי חירום לדליפת קרינה". ישראלי ביפן
- כיצד ישפיע האסון על כלכלת יפן?
- איך זה קורה? המומחים משיבים
- אימה מתועדת: סרטונים מרגעי הרעש
לפני כמה שנים התריע הססמולוג היפני אישיבשי קטסוהיקו כי הסבירות לתאונה בעקבות רעידת אדמה - כפי שאירעה היום בכור בפוקושימה - גדולה ביותר. "הכורים הגרעיניים ביפן פגיעים ביותר לרעידות אדמה", אמר קטסוהיקו ב-2007 והזהיר מפני אובדן חיי אדם.
אולם, הממשלה המקומית, הרשויות המפעילות את הכורים וקהילה האקדמית המעיטו בערך דבריו של הססמולוג ולא האמינו בפוטנציאל הנזק שעלול להיגרם לכורים הגרעיניים במדינה בעקבות רעשים רבי עוצמה. קטסוהיקו, מרצה לבטיחות אורבנית באוניברסיטת קובה ביפן, אמר כי שלוש תאונות בכורים גרעיניים במדינה בין 2005 ל-2007 אירעו בעקבות רעידות אדמה שהתרחשו באזור שלהם.
"התאונה ב-2007: מים רדיואקטיביים דלפו מהכור"
בתאונה שאירעה לדוגמה בכור קושיווזאקי בצפון יפן ב-16 ביולי 2007, בעקבות רעידת אדמה באזור בעוצמה של 6.8 דרגות בסולם ריכטר, פרצה אש בתוך הכור במשך שעתיים וגרמה לדליפת מים רדיואקטיביים מהכור.
אולם, המומחה היפני טען כי שום פעולה לא ננקטה בעקבות תאונה זו ושתיים אחרות בכורים שונים, למרות שעובדים בכור קושיווזאקי הזהירו בזמנו כי קיימים "פגמים פטליים" במבנה של הכור.
יפן ממוקמת באזור שנקרא "טבעת האש" באוקיינוס השקט, אזור שבו פעילות ססמית ווולקנית רבה. מומחים אמרו מוקדם יותר היום כי רעידת האדמה בשטחה היתה חזקה מאוד - כמעט פי 1,000 מהרעידה שגרמה לאסון בהאיטי בשנה שעברה. דרגת הרעש ביפן דומה לעוצמת הרעידה שהובילה לצונאמי בו נהרגו יותר מ-200 אלף בני-אדם בשנת 2004, באינדונזיה, תאילנד ומדינות נוספות באזור.
מרקל גם אמרה כי ממשלהּ יפעל לבצע בדיקות בטיחות בכורים הגרמניים כדי להרגיע את הציבור הגרמני, שבמשך תקופה ארוכה הביע סקפטיות לגבי איכות הטכנולוגיה שמופעלת בכורים.
מרקל גם אמרה כי הממשלה הגרמנית מתכננת להמשיך להפעיל את הכורים הגרעיניים בשטח המדינה, אך אמרה כי אין בכוונתה לבנות חדשים.
"הפגנה בדרום גרמניה: לסגור הכורים הגרעיניים"
מדיניותה של ממשלת מרקל בסוגיית הכורים הגרעיניים לא זוכה לאהדה רבה בקרב חלקים רבים בציבור הגרמני, שדורשים לסגור את כל הכורים במדינה מחשש כי אירוע בדומה לזה שקרה היום ביפן עשוי לקרות גם בשטחם ולעלות בחיי אדם רבים.
מוקדם יותר היום אלפי בני אדם הפגינו בדרום גרמניה נגד הפעלתם של הכורים הגרעיניים במדינה - אירוע שתוכנן זמן רב קודם בטרם הפיצוץ שאירע הבוקר בכור בפוקושימה.
במקביל, מדענים קבעו מוקדם יותר היום כי רעידת האדמה החזקה ביפן, בעוצמה 8.9 בסולם ריכטר, לא רק גרמה לגלי צונאמי וליותר מ-1,700 הרוגים ורבבות נעדרים - אלא גם הזיזה את האי היפני כולו בכ-2.4 מטרים. כמו כן, הם טענו כי גם כדור הארץ כולו הוסט מצירו.
קנת הונדנות' מהמכון הגיאולוגי בארצות הברית אמר לרשת CNN: "בשלב הזה, אנחנו יודעים כי תחנת GPS אחת זזה ב-2.4 מטרים". במקביל, דיווח המכון הגיאופיזי והוולקני באיטליה, כי הרעידה גרמה לכדור הארץ לסטות כ-10 סנטימטרים מצירו.