ניו זילנד: השיבה אל גן העדן אחרי רעידת האדמה
בימים שהאדמה רועשת והטבע מוכיח לנו שוב ושוב את עליונותו, חזרו אסתל ויוסי טסטסה לעיר כרייסטצ'רץ' שבניו זילנד, שבה אירעה רק לפני חודש רעידת אדמה קשה. חורבן בלב השלווה
ניו-זילנד היא ללא ספק חלומם של רבים מאיתנו. הארכיפלג הממוקם במרחק אווירי של שלוש שעות וחצי מדרום-מזרח לאוסטרליה הוא אחד המקומות השלווים והיפים עלי אדמות.
כדי להבין את עצמת השלווה שבמדינה נציין שבשטחה המתפרס על פני 268 אלף קמ"ר חיים קרוב לארבעה מיליון וחצי תושבים בלבד. שטחו של האי הדרומי הוא כ-151 אלף קמ"ר, וחיים בו מעט יותר ממיליון בני האדם. צפיפות האוכלוסין באי הדרומי היא כ-6.9 נפשות לכל קילומטר רבוע. אם נתייחס לעובדה שרוב תושבי האי הדרומי מתגוררים לאורך חופו המזרחי, בערים כרייסטצ'רץ' (Christchurch) ודניידין (Dunedin), הרי שהאי הדרומי כמעט ריק מאדם. זהו מפגש עצמתי של האדם עם הטבע, ובעיקר עם עצמו.
למרות ריחוקו ויוקר ההגעה אליו, רבים התיירים הנוהרים בעונת הקיץ הניו-זילנדי אל האי. האלפים הניו-זילנדיים שפסגתם היא הר קוק נמתחים לאורך חלקו המערבי של האי מדרום לצפון. בחלקו הדרומי נמצאים שני מחוזות מרהיבים - פיורדלנד וקייטלינז. בפיורדלנד נופים מטריפים של מפרצי ים בין לשונות הרים. החוף המערבי שמצפון לפיורדלנד מהווה את השיפוליים המערביים של האלפים הניו-זילנדיים, ומשמש כמשכנם של הקרחונים העתיקים פוקס ופרנץ-יוזף.
האי הדרומי כמעט ריק מאדם. כרייסטצ'רץ' (צילומים: אסתל טסטסה)
מחוז קייטלינז מציע יערות גשם צפופים, טרקים סבוכים וחופי ים הנשטפים על ידי שמש דרומית שלחופיהם רובצים כלבי ים, פינגווינים נדירים, אלבטרוסים ושחפים. בחלקו הצפוני של האי נמצא מפרץ מרלבורו המרהיב, שיופיו מאפיל על הפיורדים של סקנדינביה, וגבעותיו המוריקות הטובלות במי טורקיז נחשבות ליפות בעולם. שיט לאורך מפרציו כשלצדכם להקות לווייתנים ודולפינים הוא חוויה מרוממת רוח.
חלקו הדרומי של האי משופע באגמים ענקיים אשר מהווים אטרקציה לחובבי ספורט האקסטרים. ביקור בערים קווינסטאון, וואנאקה, טה-אנאו ומנאפורי הוא חובה לכל מחפשי השלווה והרוגע, וגם לאלה המעוניינים בצניחה חופשית מעל הרים, אגמים וקרחונים, קפיצות בנג'י מעל מים גועשים, וגם עבור אלה המסתפקים בשיט נהרות במהירות של 200 קמ"ש.
הפעילות הטקטונית מעוצבת ע"י גלים שיוצרים פיסול סביבתי. דניידין
ניו-זילנד - ארץ הים החדשה
ניו-זילנד היא מדינה צעירה במלוא מובן המילה. על פי מחקרים ארכאולוגיים ראשוני בני האדם הגיעו לאיים לפני 1,000 עד 1,200 שנים בלבד. המאורים הגיעו לאי במספרים קטנים, ובמשך מאות השנים שבהן שלטו לבדם באיים מספרם נע סביב עשרות אלפים.
אייבל טזמן ההולנדי גילה את ניו-זילנד בשנת 1642, והעניק לה את שמה - ארץ הים החדשה. ההתיישבות המאוחרת באיים הייתה בריטית בעיקרה, והיא החלה במחצית הראשונה של המאה ה-19. בשנת 1840 חתמו נציגי הכתר הבריטי ומנהיגי השבטים המאורים על הסכם ואיטאנגי. ההסכם המגדיר את הבעלות והסמכות הריבונית על האיים מעורר מחלוקת עד היום בין בני המיעוט המאורי ובין צאצאי הבריטים.
ניו-זילנד אינה רק צעירה במונחים של התיישבות אנושית אלא היא גם נחשבת לאחד האזורים הצעירים בעולם במונחים גאולוגיים. אי שם בהיסטוריה של כדור הארץ התנתקה ניו-זילנד מגוש היבשות הגדול פנגיאה ושטה לבדה באוקיינוסים. ניו-זילנד ממוקמת בחלקו המזרחי של הלוח הטקטוני האינדו-אוסטרלי, ובחלקו הדרומי-מערבי של הלוח הפסיפי. מכאן כל יופיה וגם חוסר יציבותה הגאולוגית.
ההרס בכרייסטצ'רץ' (צילום: Janine Burns, US Embassy, New Zealand)
העיר טאופו הממוקמת בלבו של האי הצפוני שוכנת לחופו של אגם גדול ויפהפה. האגם הוא שריד גאולוגי להתפרצות וולקנית אדירה אשר לדעת גאולוגים וחוקרים הייתה בעצמה שהחריבה לחלוטין את האי הצפוני והורגשה בכל קצווי תבל. כמות הלבה והאפר הוולקני שהשתחררה בהתפרצות נאמדת בכ-1,170 ק"מ מעוקבים.
חצי האי בנקס הממוקם מדרום-מזרח לעיר כרייסטצ'רץ', שבאי הדרומי, הוא אחד המקומות המרהיבים בניו-זילנד. כמו אגם טאופו גם חצי האי בנקס הוא שריד לפעילות וולקנית אדירת ממדים הנובעת מתנועת הלוח האינדו-אוסטרלי כנגד הלוח הפסיפי.
כרייסטצ'רץ' - עד לא מזמן אחת משכיות החמדה
אחד המראות המרהיבים בניו-זילנד הוא בעבוע המינרלים באזורים גאו-תרמיים. רוטורואה שבאי הצפוני היא עיר גאו-תרמית, וכמו רבים מהאזורים הגאו-תרמיים במדינה יש בה מעיינות חמים לצד טרסות מרהיבות שהטבע עיצב בשלל צבעים בעזרת מינרלים שנבעו מהאדמה. פעילות גאו-תרמית מתקיימת גם לאורך חופיה של ניו-זילנד. מראה של בני אדם החופרים באתים לאורך חלק מהחופים ומשתכשכים במים חמים הנובעים מעומק של שני ק"מ הוא דבר שכיח שם. ניו-זילנד מנצלת את התופעות הגאו-תרמיות שבשטחה להפקת חשמל, והמדינה נחשבת למתקדמת מאוד בתחום.
לצד הפעילות הגעשית והפעילות הגאו-תרמית מתקיימת אחת התופעות הפחות סימפטיות של הטבע - רעידות אדמה. תנועות הלוחות הטקטוניים גורמות להתקיימותן של אלפי רעידות אדמה זעירות בשנה, אשר כ-100 מתוכן מורגשות. רוב הרעידות הן בעצמה נמוכה ואינן גורמות נזק, אחרות גורמות לחורבן מוחלט.
למרות המודעות, מבנים רבים לא עמדו ברעש (צילומים: Martin Luff)
רעידות אחרות בעלות עצמה גבוהה יותר מתרחשות באזורים ריקים מאדם, והן לא גורמות נזק לנפש ולרכוש. זכורה היטב רעידת האדמה בעצמה 7.8 בסולם ריכטר, אשר התרחשה בפיורדלנד בקיץ 2009 וגרמה למפולות סלעים אחדות ואף לצונאמי בסדר גודל מקומי.
כרייסטצ'רץ', העיר הגדולה ביותר באי הדרומי ובירת מחוז קנטרברי, הייתה עד לא מזמן אחת משכיות החמדה של ניו-זילנד. הרבה מהתיירים מצאו בה פינת מרגוע ומנוחה. פרנסי העיר הם מהאנשים החביבים והנעימים בניו-זילנד. מי שביקר בעיר זוכר היטב את הישיבה באחד מבתי הקפה לאורך סמטאותיה העתיקות או ברחבת הקתדרלה המפורסמת תוך בהייה בשמים הצלולים.
העיר היא גם מקום מצוין להגעה ויציאה מהמדינה, מפני שהיא סמוכה לנמל תעופה בין-לאומי הנושא את שמה. בנוסף זהו המקום להתעדכן בנעשה באי הדרומי, לקבל עצות ממטיילים, לארגן מסלולים, ובעיקר להצטייד בכל הנדרש ובמחירים סבירים לקראת המסע לאזורים הנידחים של האי.
תנועות הלוחות הטקטוניים גורמות לאלפי רעידות אדמה זעירות בשנה
חוויה אנטארקטית בזעיר אנפין
כמו רובה של ניו-זילנד, גם כרייסטצ'רץ' היא עיר צעירה במונחים עולמיים. העיר נוסדה בשנת 1848 על ידי אגודת קנטרברי. אחד מחברי האגודה, ג'ון רוברט גודלי, למד בקולג' שנקרא כרייסטצ'רץ', בעיר אוקספורד, ומכאן מקור השם. הליכה ברחובותיה של העיר מזכירה מצד אחד את מרכיביה הארכיטקטוניים של האימפריה הבריטית, עם מוסדות שררה דתיים, בתי משפט, בנקים ומרכזי מסחר, ומנגד עיר מודרנית שבה מבנים גבוהים מצופי זכוכית אשר אינם מביישים שום עיר מערבית.
אחד המקומות המרתקים בכרייסטצ'רץ' הוא המרכז האנטארקטי הבין-לאומי. ניו-זילנד תורמת לשימור היבשת הדרומית, וכל משלחות המחקר הניו-זילנדיות לאנטארקטיקה יוצאות מכרייסטצ'רץ'. ביקור במרכז האנטארקטי הבין-לאומי הוא חוויה אנטארקטית בזעיר אנפין. המבקרים במקום יזכו לנסיעה במסלול מכשולים תוך שהם נוסעים ברכב שתוכנן במיוחד עבור אנטארקטיקה. במקום חלל עצום המדמה סופה אנטארקטית קיצונית.
אחת לשעה מופעלים מפוחים המפחיתים את הטמפרטורה לכ- 20 מעלות מתחת לאפס. אגפים אחרים במרכז המחקר מראים צילומי וידאו און-ליין של תחנת המחקר האנטארקטית, סרטים תיעודיים מהיבשת הרחוקה, חקר החיים והצומח וחקר האטמוספרה של כדור הארץ במקום הנידח ביותר בעולם.
פרט לאטרקציה האנטארקטית חובה לבקר במוזאונים בעיר. חלקם מציגים אמנות ניו-זילנדית מודרנית לצד אמנות מאורית עתיקה. בעיר יש כמה גלריות לאמנות, וכן מבנים ארכיטקטוניים רבים המזכירים ומתעדים את בנייתה ב-160 השנים האחרונות.
ניו זילנד ידעה אירועי חורבן רבים. מלאכת השיקום תארך זמן רב
המבנים לא עמדו בעוצמה ההרסנית של הטבע
בעשורים האחרונים משכה אליה העיר בני מהגרים רבים, בעיקר ממרכז אסיה. בעיר מסעדות רבות המציעות מגוון מאכלים מהמטבח המקומי ועד מאכלים הודיים וסיניים אותנטיים. גם מסעדות סושי יפניות ניתן למצוא בה, לצד מאפיות שבעליהן מהודו ומפקיסטן.
ב-22 בפברואר 2011 בשעה 13:00 לערך שינתה כרייסטצ'רץ' את פניה. רעש אדמה בעוצמה של 6.3 בסולם ריכטר, שמוקדו כחמישה ק"מ בלבד ממרכז העיר, הכה בה באופן חסר תקדים. למרות היערכות הניו-זילנדיים לרעשי אדמה בבנייה מסיבית המתוכננת לספוג את טלטלות האדמה, חלק ניכר מהמבנים בעיר לא עמדו בעוצמה ההרסנית של הטבע.
כעבור דקות אחדות הפכה העיר היפהפייה והמקסימה לעי חרבות. הצריח הגבוה של הקתדרלה המפורסמת המהווה את סמלה של העיר ניתק ממקומו, ולמבנה העתיק והמיוחד נגרמו נזקים קשים שייקח זמן רב לתקנם.
מבנים אחרים בעיר קרסו כמגדלי קלפים ונחתו על אוטובוסים בשעת נסיעתם. מכוניות נקברו תחת בתים, וכאוס מוחלט שורר בעיר. ראש ממשלת ניו-זילנד, ג'ון קי, הגדיר את המצב כ"אחד האסונות הגדולים בהיסטוריה של ניו-זילנד".
מכוניות נקברו תחת בתים (צילומים: New Zealand Red Cross)
מניין הקרבנות הראשוני נאמד בכמה עשרות, אך מאות רבות עדיין לכודים תחת ההריסות ולא ניתן לקבל אומדן מדויק. בתי החולים בעיר הוצפו בפצועים בדרגות שונות, וצוותי החירום פועלים במקביל לחילוץ פצועים, לאיתור נעדרים ולהחזרת סדר ראשוני לעיר המדממת. אחד המבנים שקרס לגמרי הוא בניין תחנת הטלוויזיה CTV. טרם התברר היקף האסון בבניין, אך על פי הערכות כוחות ההצלה שהו במקום בין 100-80 בני אדם. בבניין שהו עובדים מקומיים של תחנת הטלוויזיה וכן סטודנטים זרים, רובם מיפן.
רבים מהניצולים בעיר הפכו למחוסרי בית, והוקמו בעבורם ערי אוהלים זמניות בסמיכות לעיר. התושבים הוזהרו שלא להיכנס למבנים שנפגעו מחשש להתמוטטות ולרעשי משנה נוספים האופייניים לרעידות אדמה בעצמה גבוהה.
מערכת המים בעיר קרסה והתפוצצות הצינורות גרמה להצפה מוחלטת של חלקים ניכרים בעיר. החשמל והתקשורת נותקו, ובשלבים הראשונים רב היה הנעלם על הידוע. המראה של צוותי חילוץ הפועלים במרץ לצד הריסותיו של בניין עתיק בחילוץ נעדרים ובסיוע לתושבים מבוהלים הוא המראה האחרון שיכול אדם לדמיין כשחושבים על המדינה השלווה הזאת.
מפגש עצמתי של האדם עם הטבע, ועם עצמו. צוותי חילוץ בשטח הרעידה
קשה לעכל ולהכיל את המציאות החדשה שנוצרה
רשויות החירום במדינה הקימו מרכז מידע כללי, והקצו קו טלפון לחיפוש ואיתור קרובי משפחה. פורסמו הנחיות כלליות על התנהגות במצב חירום ועל דרכים לחזרה לשגרה חלקית. ריחוקה של ניו-זילנד משאר מדינות העולם ודלילות האמצעים היחסית באי הדרומי עלולים להביא לכך שההתמודדות עם נזקי הרעש תימשך על פני זמן רב ובלתי מוגדר. יש להניח שפרט לאמצעי השיקום המקומיים סיוע חיצוני לניו-זילנד יגיע במהרה, בעיקר מאוסטרליה השכנה. לניו-זילנדים שאורח חייהם בנוי על יציבות ורוגע יהיה קשה לעכל ולהכיל את המציאות החדשה שנוצרה, והם יזדקקו לסיוע מערכתי בשיקומה של העיר.
יש להניח שככל שהאבק ישקע על פני ההרס בעיר נשמע סיפורי גבורה ונסים לצד טרגדיות ותקוות שנגוזו. ללא ספק ניו-זילנד תזדקק לשיקום כלכלי רב בשנים הקרובות, וענף התיירות יהיה בין העיקריים שיסייע לה בכך. לא רק כרייסטצ'רץ' הושפעה מעצמת הרעש, אלא גם יישובים ואזורים רבים סביב העיר. תנועת הרכבות לעיר הופסקה זמנית, וחלק מהכבישים הראשיים נסגרו לנסיעת כלי רכב עקב הקימוט שנוצר בקרקע ועקב הבורות שנפערו בדרכים. נזקים נגרמו לענף החקלאות בסביבה בעיקר לרכוש ולציוד.
למרות החורבן בכרייסטצ'רץ', ניו-זילנד היא עדיין ארץ חלום שחובה לבקר בה. בימים קשים אלה הניו-זילנדים זקוקים לסיוע, חיוך ונחמה מכולנו. סעו, תיהנו ותנו כתף חמה לארץ המדהימה הזאת ולתושביה.
- הכתבה פורסמה בגיליון מרס 2011 של הירחון "טבע הדברים
".
- מתנה לגולשי ynet: גיליון היכרות
ב-10 שקלים בלבד.