שתף קטע נבחר
 

מקורקע לנצח: דיקור סיני לעיט השמש הפצוע

קבוצת מטיילים שטיילה באזור אגמון החולה, הבחינה בעיט שמש - עוף דורס שנמצא בסכנת הכחדה עולמית, שלא מצליח להמריא. בזכות ערנותם הוא חולץ מהמקום ושוקם בביה"ח לחיות בר, שם גם זכה לטיפולים אלטרנטיביים, אך לטבע הוא כבר לא ישוב

עיט שמש נדיר שנפצע בכנפיו ואיבד את יכולת התעופה, שוקם בבית החולים לחיות בר ואף זכה לטיפולי דיקור סיני כדי להקל על הדלקות שנגרמו ברגליו עקב חוסר התעופה הממושכת. לטבע הוא לא ישוב עקב פציעתו, אך הוא יבלה את שארית חייו בספארי ברמת-גן כנציג הסברה על העיטים הנדירים.

 

העיט חולץ על ידי מטיילים עירניים ופקח רשות הטבע והגנים מאזור אגמון החולה לפני ארבעה חודשים. קבוצת המטיילים, שטיילה באזור השדות צפונית לאגמון, הבחינה בדורס גדול ומרשים שמתקשה בתעופה. "אנחנו צפרים שאוהבים לצלם כל ציפור שאנחנו רואים ופתאום הבחנו בעיט ששוכב בין התלמים בשדה לידינו. כשניסיתי לצלם אותו, הוא נבהל מרעש המצלמה וניסה לברוח", מספר ל-ynet שלמה וינברגר, תושב כפר סבא, "אך הוא היה פצוע ולא היה מסוגל להמריא".

 

בת הזוג של וינברגר, מעיין ספיר, יצרה קשר עם פקח רשות הטבע והגנים, גל גלילי ודיווחה על הדורס הפצוע ומיקומו. מאוחר יותר, כשהמשיכה החבורה בטיול ואף נעזרה בצפרים כדי לזהות את מין הדורס, הם נדהמו לגלות שמדובר בעיט שמש - אחד הדורסים הגדולים והנדירים שמגיעים לבלות את החורף בישראל ומצויים בסכנת הכחדה עולמית. 

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ספיר מציינת כי לאחר מספר נסיונות ליצירת קשר עם פקח הרשות, שבה החבורה למקום בו נצפה העיט לראשונה, ושמחה לגלות כי הוא עדיין בשדה. בכוחות משותפים איגפו הפקח והחבורה את העיט עד שנלכד בביטחה והועבר לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

טיפול וטרינרי צמוד

בחודשים שחלפו זכה העיט לטיפול וטרינרי צמוד מקרב הרופאים והמטפלים בבית החולים. בביקורנו במקום, רוני אליאס, מטפלת בחיות בבית החולים נכנסת אל תא האישפוז. העיט צופה בה על גבי ענף עץ שהותקן עבורו ולאחר מספר שניות וסדין גדול - היא לוכדת אותו ומביאה אותו לטיפול במרפאה.

 

"העיט הגיע אלינו כשכל אזור חיבור גיד התעופה היה פתוח והגיד היה חשוף וקרוע. למרות שהפציעה היתה קטנה מבחינת גודל הנזק, המיקום הקריטי שלה חרץ את גורלו וקירקע למעשה את יכולת התעופה של העיט ולא התאפשר לנו לחבר אותו בחזרה", מסבירה ד"ר נילי אנגליסטר, וטרינרית בבית החולים.

 

ראשו של הדורס מכוסה במגבת, כדי להפחית את העקה בה הוא נתון בעת הטיפול. הטופרים העצומים של העיט מבצבצים מבין החבישה העבה על רגליו, שנועדה להגן על רגליו הגדולות.

 

"אחת הבעיות של דורסים גדולים בזמן שהם מטופלים בשבי, הוא העומס הכבד שיש להם על הרגליים. ממצב של תעופה ממושכת ושהייה מעטה על הקרקע בטבע, הם נאלצים לעמוד שעות רבות על הרגליים, דבר שיוצר עומס על הרגליים וגורם לדלקות קשות", מציינת אנגליסטר. היא מדגישה, כי הדלקות החוזרות נחשבות לתופעה נפוצה בקרב דורסים בשבי ובמקרים קשים, הם גם נאלצים לבצע המתות חסד בדורסים.

 

הרופאים מחליפים את התחבושות לעיט מדי מספר ימים. מדובר בהליך ממושך שמחייב ניקוי של הרגליים וחיטוי המקום. הטופרים העצומים של עיט השמש יכולים לקרוע בקלות כל דבר הנקרה בדרכם ודרושה כאן זהירות רבה בעת הטיפול. העיט מקבל גם אמבטיות להסרת שאריות דבק מהתחבושות ולקינוח, זוכה גם לדיקור סיני.

 

צילום: שלמה וינברגר

 

 

בסכנת הכחדה עולמית 

אוכלוסיית עיטי השמש בעולם מוערכת במספר אלפים בלבד, ומצבם באירופה לא מזהיר במיוחד: מספר הזוגות באירופה מוערך בכ-850 זוגות מקננים והירידה המתמשכת במספרם מאיימת על קיומם בטבע. בישראל חורפים ביום כעשרות עיטי שמש בלבד באזורי העמקים - החולה, בית שאן, עמק יזרעאל ובנגב המערבי. 
 
מדי שנה מדווח בישראל על פרטים שנפגע כתוצאה ממפגש עם קווי חשמל ומתח גבוהים או מורעל למוות. לאתגרי ההישרדות של הדורס מוסיפים אובדן בתי גידול ותמותה גבוהה בקרב עיטים בוגרים כתוצאה קינים שנפגעים על ידי טורפים ונחמסים על ידי בני אדם, וכריתת יערות.
 

טיפולים אלטרנטיביים

לצד הטיפול הווטרינרי השוטף, בבית החולים, העיט מקבל גם טיפולים אלטרנטיביים. "בטיפול בבעיות כרוניות כמו הדלקות, אין לרפואה המערבית פתרונות רפואיים מספקים מבחינת החלמה. רפואת חיות הבר עדיין נמצאת בחיתוליה ומגוון המינים והבעיות האופייניות לכל אחד הוא עצום", אומרת אנגליסטר, "אנחנו מנסים לשלב מספר גישות טיפול שונות והרפואה הסינית נועדה לתמוך בתהליך הרפואי". 

 

מי שנרתמה לסייע לחיות הבר, היא נעמי דוד, מטפלת ברפואה סינית בחיות, שמחדירה מחטים באזור הדלקות ברגל ובאזור הכנף. "המטרה היא לשפר את זרימת הדם", היא מסבירה.

 

בתום הדיקור ולאחר חבישה חדשה על צמד רגליו ועל הכנף הפגועה, מושב העיט אל תא האישפוז שלו. בחודשים האחרונים הוא זוכה לסדרת טיפולי דיקור מדי מספר ימים ובתום התקופה הממושכת, הרופאים מבשרים שהפצע בכנף החלים וגם מצבן של הרגליים משביע רצון.

 

בקרוב יעבור העיט לביתו החדש בתצוגת הדורסים בספארי ברמת-גן. בבית החולים מציינים, כי הדבר יאפשר להם לעקוב אחר מצבו הבריאותי ולהעניק לו טיפול מתאים בעת הצורך. בנוסף, העיט ישמש כשגריר הסברה למבקרים על מצבם של העיטים בטבע המקומי.  

 


 
רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר"

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* רוצים להתנדב למען החיות? צרו קשר בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העיט פצוע באזור אגמון החולה. מטיילים הבחינו בו
צילום: שלמה וינברגר
צילום: ארז ארליכמן
דלקות ברגליים עקב חוסר התעופה
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
ד"ר נילי אנגליסטר ורוני אליאס מטפלות בעיט השמש
צילום: ארז ארליכמן
צילום: ארז ארליכמן
לא ישוב לטבע. העיט בתא האישפוז. בקרוב יעבור לספארי
צילום: ארז ארליכמן
מומלצים