החברות הפכו למחלבות דיבינדים, אנחנו נשלם
בעלי מניות רעבים מנצלים את כוחם בחליבת מזומנים באמצעות דיבידנדים. שמירה על יתרות כספיות נזילות בקופת החברה היא מדיניות ניהול רצינית וראויה. חלוקת מרבית הרווח כדיבידנד, בבזק למשל, עלולה להיות מסוכנת. דעה
אופנת החליבה תופסת תאוצה. לא מדובר בקיבוץ או במשק, אלא בבעלי מניות רעבים ותאבים שמנצלים את כוחם בחליבת מזומנים באמצעות דיבידנדים. חלוקת רווחים שספק אם לפני עשור היו חושבים עליה.
ניחא אם ידי החברה משגת באמצעים הנזילים העומדים לרשותה חלוקת דיבידנד, אך החוצפה של ליטול הלוואה על מנת לאפשר נזילות, וחלוקת מזומנים לבעלי המניות של החברה - במטרה לאפשר להם להתמודד עם הלוואות שנטלו לצורך רכישת החברה עצמה - ממש גובלת בהפקרות.
דיבידנד הוא תשלום שמעבירה חברה לידי בעלי מניותיה. מקור המילה דיבידנד היא מאנגלית (Dividend) וגזורה מפעולת החילוק החשבונאית. המושג דיבידנד מתייחס בדרך כלל לחלוקה במזומן מתוך הרווחים. אך לעתים חברות מחליטות לחלק ממקורות אחרים, שאינם מתוך העודפים הצבורים או רווחי השנה הנוכחית. למשל רכישת מניות עצמית, פיצול מניות ועוד.
שם המשחק - מינוף, סיכון ונזילות
אחת התופעות המדאיגות הבולטות בעוצמתן היא מינוף חריג של הרוכש לצרוך קניית חברה מסוימת ושאיבת המזומנים ממנה מבלי להניד עפעף. לראיה, בזק שמכריזה על חלוקה של כ-1.16 מיליארד שקל שהם כ-100% מהרווח הנקי של החברה במחצית השנייה של שנת 2010. שאול אלוביץ', בעל השליטה, ישלשל לכיסו כ-350 מיליון שקל מהדיבידנד שישולם במאי.
מדובר על דיבידנד רגיל, כשלצידו צפויה בזק לחלק גם את המנה הראשונה של הדיבידנד המיוחד שהיקפו 3 מיליארד שקל. איך מתכוונת בזק לממן דיבידנד שכזה? הנה התוכנית: החברה שוקלת גיוס אג"ח הדרגתית ומתמשכת עד שנת 2013, חלופה נוספת שהחברה בוחנת היא מימון בנקאי. אתם לא טועים, אלוביץ' שילם - ועכשיו הוא דורש בחזרה את כספו בדלת האחורית.
הנושא לא חמק מעיניה של הרשות לניירות ערך הדורשת מבזק לפרסם הבהרות - וגם הכנסת משתתפת בחגיגה וספק מבקשת ספק דורשת מיו"ר רשות ניירות ערך להתערב בחלוקת הדיבידנד החריגה של החברה.
אי אפשר לדבר על דיבידנד מבלי להתייחס לאילן בן דב, הבעלים הטרי יחסית של פרטנר. בן דב ביצע רכישה ממונפת משל עצמו - אך אל דאגה; אשתקד הכריזה פרטנר על דיבידנד בסכום כולל של כ-1.22 מיליארד שקל, על מנת לסבר את האוזן מדובר ב-98% מהרווח הנקי השנתי של החברה.
לא תאמינו אבל גם החברות הקטנות יותר מצטרפות לקרנבל. חברת גב ים שמכרה דירות ב-12 מיליון שקל בלבד תחלק דיבידנד של 108 מיליון שקל, לזה קוראים החזר השקעה. זוכרים את אפריקה ישראל? זו שהגיעה להסדר נושים לא מזמן, החברה הבת שלה אפריקה תעשיות תחלק דיבידנד של 30 מיליון שקל.
הבורסה מעודדת חלוקת דיבידנד
דיבידנד עשוי להוות דרך אידיאלית לחלוקת רווחים לבעלי המניות, ולראיה הבורסה בתל אביב מעודדת אימוץ מדיניות דיבידנד ומרחיבה את מדד מניות תל דיב, כך שיכלול מניות בעלות תשואת דיבידנד של 2% ומעלה ב-2 מתוך ה-3 השנים האחרונות. מדיניות זו מאפשרת לחברות בעלות מדיניות דיבידנד יציבה לאורך זמן להיכלל במדד גם אם בשנת משבר משקי אחת היא לא תחלק רווחים.
חברות המאמצות מדיניות חלוקת רווחים ייהנו מהגברת נזילות במסחר במניותיהן מאחר שהמהלך יחייב את תעודות הסל העוקבות אחר מניות תל דיב לרכוש את הסחורה בהתאם.
ברור כי משקיעים כאלה ואחרים ראויים לחלוקת רווחים ולהחזר השקעה באופן מבוקר. זאת, בצורה שאינה פוגעת ביכולתה של החברה להתפתח ולשגשג, תוך שמירה על יתרות מזומנים שיאפשרו לחברה לתפקד בימים שחונים. ראוי שבעלי השליטה יקפידו על מדיניות זהה. לא סתם אומרים לנו לשמור גרוש לבן ליום שחור.
הכותב הוא רו"ח,מרצה לחשבונאות במרכז ללימודים אקדמאים אור יהודה