נתניהו: למיעוטים יש פוטנציאל צמיחה אדיר
ראש הממשלה נשא דברים בוועידת "שותפות וצמיחה" של הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי, הדרוזי והצ'רקסי במשרדו. "איננו מנצלים את כל הפוטנציאל שלנו כיוון שלא כל האזרחים לא משתלבים בשוק העבודה", אמר נתניהו. "יש לתת תנאים שיוכלו לעזור לכל חלקי האוכלוסייה להיות עצמאיים"
למיעוטים במדינת ישראל יש פוטנציאל צמיחה אדיר שיש לנצלו - כך אמר הבוקר (ג') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שדיבר בוועידת ראש הממשלה בנמל ביפו.
ערביה, צעירה וסמנכ"ל חברת הייטק - זה אפשרי. טור אישי
בפתח דבריו התייחס נתניהו להישגיה של הכלכלה הישראלית, ואמר: "היום אנחנו עוברים את רמת ה-30 אלף דולר הכנסה לנפש, וההכנסה הממוצעת מסביבנו היא מתחת ל-5,000 דולר לנפש. צמחנו פי שישה מהשכנים שלנו ואף יותר. למה? זה קרה משום שאפשרנו לכל אדם, לכל אחד מאזרחי מדינת ישראל להשתלב בחברה, לממש יכולותיו. זה לא בא בבת אחת - אלא רק אחרי שפתחנו את המדינה להשתלבות של כל אחד ואחת.
"התוצאה היא שהיום מדינת ישראל משיגה חלק ניכר ממדינות אירופה שהיו עד לפני עשור היו בפער ניכר מעלינו. מדינות מכובדות כמו יוון ופורטוגל - אנחנו נמצאים במרחק נגיעה מהן. מדובר בהישג משמעותי למדינת ישראל.
למרות השבחים לכלכלה הישראלית, הזכיר נתניהו את הפערים בין המגזרים השונים, ואמר "איננו מנצלים את כל הפוטנציאל שלנו כיוון שלא כל האזרחים לא משתלבים בשוק העבודה, היצירה והיזמות במדינה. אנחנו יודעים שיש שתי אוכלוסיות - המיעוטים והחרדים - שאנחנו יודעים שיש שם פוטנציאל אדיר של צמיחה.
"ההשתלבות שלהם, המימוש של הפוטנציאל שלהם-שלכם, היכולת של הילדים והילדות שלכם, שכל ילד וילדה יוכלו לראות את עצמם לא רק כשכירים אלא גם כמפרנסים. בעיניי זה הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות. זה השינוי הגדול ביותר שאנחנו יכולים לעשות.
"אני ראיתי איך זה קרה בארה"ב - למשל המהגרים מאסיה שבאו בלי שום דבר אך טיפחו חינוך ויזמות. לא חינוך בלבד - חינוך ויוזמה. אתם רואים את זה למשל בקהילה הקוריאנית בארה"ב שבאו בלי שום דבר אבל עם שני הדברים הללו - חינוך ויוזמה עסקית. השינוי שהתרחש שם הוא כביר. אני רוצה לראות את זה בארץ".
רוח היזמות בקרב המיעוטים - הדבר החשוב ביותר
ראש הממשלה התייחס לתוכניות הממשלה בנושא זה ואמר: "אנחנו התגייסנו אל זה במלוא העוצמה. אנחנו צריכים לעשות מהצד שלנו, לתת את התנאים שיוכלו לעזור לכל חלקי האוכלוסייה שלנו, לציבור במגזר הערבי, הדרוזי והצ'רקסי להיות עצמאי.
"השקענו בזמן הממשלה שני מיליארד שקל 'סיפתח' בשלוש תוכניות - השקעה במגזר הערבי ב-13 ישובים. השקעה החובקת בערך 25% מאוכלוסיית הערבים בארץ. נלמד מהפיילוט הזה כדי שנוכל לעשות זאת בכל היתר.
"השקנו תוכנית דומה, בסכום של 680 מיליון שקל למגזר הדרוזי והצ'רקסי, ועכשיו אנחנו עומדים להשיק תוכנית לבדואים בדרום ובצפון, בהתאם להמלצות ועדת גולדברג בהיקף של מילארדים.
"יש תוכנית אחת שהיא בעיניי החשובה מכל - התוכנית הזאת נקשרת לתחילת דברי - הקרן לפיתוח השקעות במגזר הערבי בסך 175 מיליון שקל.
"הייתי בפגישה עם נשות עסקים מהמגזר הערבי והתרשמתי בצורה בלתי רגילה. ראיתי זיק בעיניים, יש להן כוח לעלות מעלה. אני חושב שזה דבר נפלא. אני חושב שאם יכולתי לעשות דבר אחד זה היה לחזק את רוח היזמות במגזר הערבי, הדרוזי, הצ'רקסי והבדואי - זה הדבר החשוב ביותר, אגב גם במגזר החרדי. בעיניי אלה דברים מהפכניים. אם נצליח לבסס את המשימה הזאת בשנים הקרובות אז מדינת ישראל תהיה מהמצליחות בעולם.
בסיום דבריו ביקש נתניהו לקיים את הכנס אחת לשנה, "אני מבקש לראות תוצאות", אמר, "הייתי שמח לקבל דיווח על עסקים חדשים שנפתחו ועל מספר מועסקים ומועסקות במגזר. יותר מזה הייתי שמח לראות גם מיזמים משותפים בין כל חלקי החברה הישראלית".
מהם הפתרונות להסרת החסמים?
בוועידה משתתפים בנוסף לראש הממשלה גם שר התמ"ת, שלום שמחון, שר התחבורה, ישראל כץ; שר השיכון, אריאל אטיאס; נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר; מנכ"ל משרד רה"מ, איל גבאי; בכירים מה-OECD ראשי ערים ומועצות, בכירים במשק, אנשי אקדמיה ונציגי חברה אזרחית.
במהלך הוועידה מוצגים בעיות וחסמים המעכבים את שילוב מגזרי המיעוטים בצמיחה הכלכלית הישראלית. בנוסף, מועלים פתרונות להסרת שלושת החסמים המרכזים: מימון בנקאי לפיתוח עסקי, השתלבות המגזר בהיי-טק, והעצמה כלכלית של רשויות המקומיות. במהלך הישיבה יתקיימו גם הליכי נטוורקינג ושיתוף פעולה בין אנשי עסקים יהודים וערבים.
מארגני הוועידה מתכננים להציג לראשונה את "מדד השילוב" אשר יעקוב אחרי הפיתוח במגזר המיעוטים, שילובו בכלכלה הישראלית ותרומתו לצמיחה הלאומית. הנתונים שיוצגו בוועידה יהוו כבסיס למדד אשר ייבדק מדי רבעון כדי לבחון את ההתקדמות בהתפתחות הכלכלית במגזר הערבי וכיצד ניתן להאיץ ההתפתחות.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות