סופר קלאסיקו: 4 מתכוני חובה
בספר הבישול החדש שלה החליטה שי-לי ליפא לקחת על עצמה אתגר גדול - לרכז יחדיו את 120 המתכונים שכל אחד צריך להכיר. בחרנו מתוכם 4 שאהבנו במיוחד: חלה, סלט תפוחי אדמה, עוף בטריאקי ומוס שוקולד
חלה של שבת
הסוד להצלחה: חמאה (או מחמאה) וביצה שהופכות את החלה לכמעט עוגה.
המרכיבים (ל-2 חלות בינוניות):
1/2 שקית (25 גרם) שמרית
3 כפות סוכר
1 כוס (240 מ"ל) מים חמימים
31/2 כוסות + כף (500 גרם) קמח רגיל
1 ביצה גדולה (L)
1 כפית מלח
50 גרם חמאה (או מחמאה) רכה חתוכה לקוביות
לציפוי:
1 ביצה טרופה עם כף מים
שומשום או פרג
אופן ההכנה:
- בקערת מיקסר ממיסים שמרים וסוכר במים החמימים. מוסיפים קמח וביצה ומערבלים עם וו לישה כ-2 דקות במהירות איטית, עד לקבלת תערובת אחידה.
- מוסיפים מלח וקוביות חמאה אחת-אחת עד שנבלעות בתערובת, וממשיכים ללוש עוד כ-5 דקות במהירות איטית עד בינונית, עד לקבלת בצק רך ומעט דביק.
- מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים במגבת לחה או בניילון נצמד ומתפיחים כשעה, עד להכפלת הנפח.
- מחלקים את הבצק ל-6 חלקים שווים על משטח מקומח קלות. מגלגלים כל חלק לגליל באורך 30 ס"מ וקולעים צמה מ-3 גלילים (סה"כ 2 צמות).
- מניחים את החלות בתבנית מרופדת בנייר אפייה במרחק 20 ס"מ אחת מהשנייה, מכסים במגבת לחה ומתפיחים כ-45 דקות.
- מחממים תנור ל-175 מעלות.
- מברישים בביצה טרופה ומפזרים שומשום או פרג.
- אופים 30-25 דקות, עד להזהבה עמוקה.
(צילום: דן לב)
סלט תפוחי אדמה
הסוד להצלחה: אבקת חרדל (ולא חרדל רגיל). זהירות, לאבקה יש אלמנט השהייה - היא אמנם מתמוססת ברוטב אבל החריפות מתפשטת רק לאחר כחצי שעה (לכן מכינים את הרוטב מראש, לפני בישול תפוחי האדמה). מגישים את הסלט בטמפ' החדר.
המרכיבים (ל-6-4 מנות):
1/2 1 ק"ג תפוחי אדמה קטנים ושטופים היטב
2 מלפפונים פרוסים לעיגולים דקיקים
1/3 כוס עירית קצוצה דק
לרוטב:
1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה 15%
2 כפות חומץ בן יין לבן
1 כף מיץ לימון
1 כפית שטוחה אבקת חרדל
1/4 כפית סוכר
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את חומרי הרוטב בקערית ומשהים בצד למיזוג טעמים.
- מניחים תפוחי אדמה בסיר, מכסים במים בגובה 2 ס"מ מעל תפוחי האדמה, מוסיפים כף מלח ומביאים לרתיחה. מבשלים כ-20 דקות, עד שתפוחי האדמה רכים, אך לא רכים מדי. מעבירים למסננת.
- מצננים כ-20 דקות וקולפים כשתפוחי האדמה חמימים.
- פורסים את תפוחי האדמה לעיגולים בעובי 1 ס"מ, מעבירים לקערה ומוסיפים מלפפונים ועירית.
- יוצקים את הרוטב על הסלט ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
(צילום: דן לב)
עוף בטריאקי
הסוד להצלחה: השריית נתחי הפרגית ברוטב הטריאקי. הקפצה קצרה רק עד שהעוף מוכן.
החומרים ל-6-4 מנות:
1 ק"ג פרגיות (ירכי עוף ללא עצם) טריות חתוכות לנתחים בגודל 3 ס"מ
לרוטב:
1/4 כוס מירין
1/4 כוס רוטב סויה
2 כפות סאקה או יין לבן יבש
1 כף סוכר חום כהה
1 כף שמן קנולה
1 כפית שמן שומשום קלוי
2 כפיות ג'ינג'ר מגורר דק
להגשה:
פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את חומרי הרוטב בקערה, עד שהסוכר נמס. מוסיפים את נתחי העוף ומערבבים. משרים כחצי שעה מחוץ למקרר.
- מחממים מחבת טפלון גדולה על להבה בינונית (אין צורך לשמן), מוסיפים את נתחי העוף ללא הנוזלים (את הנוזלים שומרים) ומקפיצים כ-2 דקות, עד שהעוף משנה את צבעו.
- יוצקים את הנוזלים על העוף ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה בינונית 5-4 דקות תוך כדי בחישה מדי פעם, עד שהעוף מוכן. מפזרים פטרוזיליה קצוצה ומגישים.
(צילום: דן לב)
מוס שוקולד
הסוד להצלחה: הקצפה עדינה של השמנת המתוקה עד לקבלת קצפת רכה, לקבלת מוס אוורירי ולא דחוס.
המרכיבים (ל-8-6 מנות):
200 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות
50 גרם חמאה
3 חלבונים
1/3 כוס + כף (80 גרם) סוכר
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
1 כפית תמצית וניל אמיתית
אופן ההכנה:
- ממיסים שוקולד וחמאה במיקרוגל או על אמבט מים חמים (ביין מארי) ומערבבים לתערובת חלקה ואחידה.
- מקציפים חלבונים וסוכר לקצף יציב אך לא נוקשה ומקפלים בעדינות לתערובת השוקולד.
- מקציפים שמנת מתוקה ותמצית וניל לקצפת רכה (לא נוקשה) ומקפלים לתערובת השוקולד. יוצקים לכלי הגשה מרכזי או לכלים אישיים.
- מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-3 שעות לפחות. שומרים עד 3 ימים.
- מפזרים מעל שוקולד מגורר ומגישים.
(צילום: דן לב)
- מתוך "120 הקלאסיקות של שי-לי", מאת שי-לי ליפא, מחיר: 129 שקלים, הוצאה עצמית
- רוצים עוד מתכוני מספרי בישול
?