שתף קטע נבחר

 

"פשרה מהירה מדי". מה כולל הסכם העו"סים?

העובדים הסוציאליים סיימו 23 ימי שביתה עם סיכום על תוספות שכר בכמה פעימות. "ההסכם הכי טוב האפשרי בעידן הזה", אומרים בצוות המו"מ, אבל ההתנגדות מבפנים לא נעלמה: "כשם שהאוצר פוגע בנו, הוא פוגע באוכלוסיות שאנחנו מטפלים בהן"

שביתת העובדים הסוציאליים הסתיימה לאחר 23 ימי שביתה, והבוקר (יום ג') ישובו לשגרה כעשרת אלפים עובדי הרווחה. הם ירגישו כבר בחודש הקרוב את השיפור במשכורתם, אך ייאלצו לחכות לשינוי מהותי ועמוק במבנה השכר עד למאבק הבא. באיגוד העובדים הסוציאליים קיבלו את ההסכם ברוב גדול של 15 מול 5, ואחד נמנע, אך המחאה הפנימית לא שככה - במיוחד בעמוד הפייסבוק של מובילי המאבק נגד האיגוד.


מתוך עמוד הפייסבוק. תוקפים את שלי יחימוביץ' , שקראה לסיום השביתה

 

בראש הישגי שביתת העובדים הסוציאליים עומד כמובן נושא השכר, אך יש להסכם שגובש הישג נוסף בכל הקשור לעובדים סוציאליים בעמותות, שעד כה לא היו חלק מההסכמים הקיבוציים, וכעת יצורפו אליהם ויזכו למשכורת מינימום. להלן הסעיפים העיקריים שהשיגו העובדים הסוציאליים בהסכם:

 

  • תוספת שכר אחידה של 7.25% לכלל העובדים הסוציאליים בשירות המדינה, לפי הפריסה של כלל העובדים במגזר הציבורי. 
  • תוספת שכר אחידה של 1,000 שקל לכלל העובדים, צמודה למדד.

 

התוספות יינתנו בארבע פעימות עד יולי 2013. בחודש הקרוב יתווספו 400 שקל, בעוד שמונה חודשים 300 שקל, שמונה חודשים לאחר מכן 150 שקל, וביולי 2013 עוד 150 שקל. בסך הכל, תוספות השכר הממוצעות הן 22.5% אחוז, כאשר עבור בעלי השכר הנמוך מדובר על תוספת שכר של כ-40%.

 

  • העובדים יקבלו מענק חד פעמי של 2,000 שקל במשכורת הקרובה, כפי שקיבל כל המגזר הציבורי
  • שבוע העבודה לא יתארך, ויישאר 39 שעות שבועות.

  • עבור העובדים בעמותות ייקבע שכר מינימום ענפי של 7,100 שקל למשרה מלאה, וכל ההסכמים הקיבוציים בעתיד יחולו עליהם. רואה חשבון יפקח על קיום ההסכם בעמותות.

  • ימי ההבראה של העובדים הסוציאליים יעלו מ-11 יום ל-13 ימים, כמו בכל המגזר הציבורי.
  • תוספת לילדים במעונות יום: ילד ראשון עד גיל 5 - 300 שקל, ילד שני עוד 200 שקל.
  • תוספת של כ-1% לביגוד והבראה וכן תוספת של 0.5% ל"פתרון בעיות".
  • תוספת של 50 תקנים ברשויות המקומיות לצורך הגדלת היקפי משרה.

 

למרות ההישגים והתוספות, הצדדים לא קבעו במשא ומתן מנגנון פיצוי עבור על ימי השביתה עבור העובדים ששבתו יותר משלושה שבועות.

 

"לא מיצינו את הכוח של המאבק"

"ההסכם רחוק ממה שמגיע לנו וממה שהיינו צריכים ויכולנו לקבל", אומרת יפעת לנדאו, עובדת סוציאלית בעיריית רמת השרון כבר 12 שנה. "לא מיצינו את הכוח שהיה לנו, כל המומנטום הלך מהר, ההתפשרות היתה מהירה מדי, כל ההסכמות המהירות הכשילו את ההמשך וסינדלו אותנו".

 

לדבריה, "מאז ההסכמות המוקדמות, הפעילו עלינו כל כוח אפשרי בצורה לא דמוקרטית וניסו להציג את זה כהסכם טוב. כשם שהאוצר פוגע בנו, הוא פוגע באוכלוסיות שאנחנו מטפלים בהן".


"יש כוח למאבק, וזה מחזק". הפגנות יחודשו? (צילום: ירון ברנר)

 

לנדאו, שמתמחה בטיפול בנערות צעירות בסיכון ובמצוקה, אומרת כי "אחרי 12 שנה הגעתי למצב שאין לי יכולת להתקדם בדרגה, וגם ההשתלמויות והתואר השני באים לביטוי בצורה מזערית. הדרישה המרכזית שלנו היתה לעשות שינוי בטבלת השכר, כדי שיהיה אופק קידום".

 

עם זאת, היא מעודדת מהסולידריות שבאה לידי ביטוי במאבק. "אני חושבת שגילינו שיש כוח למאבק שלנו וזה מחזק. מצד שני, קשה לחזור לעבודה מול אנשים, אתה לא אמור להגיד להם כמה אתה מרגיש קשה, או מאוכזב, או מושפל". לנדאו סיכמה בכאב: "קשה לנו עם התוצאה ועם הדרך, היו לנו ציפיות גבוהות, אני לא חושבת שהן היו לא נכונות".  

 

"הישג אדיר לעמותות, לחזור לעבוד בראש מורם"

חברת צוות המשא ומתן מטעם העובדים הסוציאליים, ביאטריס שיפר, מרוצה מההסכם שגובש. "אני חושבת שהשגנו את ההסכם הכי טוב שאנחנו יכולים בעידן הזה", אמרה, אך הוסיפה שלמרות הציפייה לשינוי מהותי,

יש פגמים בבסיס השכר שסוחבים אותם שנים, יש אכזבה גדולה שלא היה שינוי כזה".

 

לדבריה, "ההישג האדיר הוא שהיה במסגרת המשא ומתן שיח על העמותות, דווקא על העובדים שמחוץ להסכם הקיבוצי. נכון שלא השגנו כל מה שרצינו, אבל השגנו שיפור לשכר מהותי. זו רק תחילת הדרך".

 

בסוגיית מתן תוספות השכר בכמה פעימות, שעוררה התמרמרות בקרב מתנגדי ההסכם, שיפר טוענת ש"נכון שכולם רוצים לקבל הכל מיד, אבל יש מדיניות ולא את הכל נותנים במכה אחת. הצלחנו לקבל את רוב הכסף בשתי הפעימות הראשונות". לדברי שיפר, שהייתה קרובה לכל מהלכי המשא ומתן, "ניסינו לקבל את התנאים הכי טובים,

אבל צריך להיות מציאותיים".

 

היא קראה לעובדים הסוציאליים לשוב לעבודה בראש מורם - "לחזור לשגרה ולשמוח שיש הישגים" - והביעה צער על ימי השביתה "המיותרים" שפגעו בעוד אוכלוסיות חלשות.

 

גם ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי הם מביעים צער על 12 ימי שביתה מיותרים. "משרד האוצר מודה לבית המשפט שסייע בגיבוש ההסכם ובהבאה לחתימתו, ומביע צער על כך שהבנות שסוכמו כבר ב-16 במרס נחתמו רק היום. הסכם המסגרת נותר כשהיה, העובדים הסוציאליים ויתרו על תוספות שכר בתמורה להשארת שבוע עבודה של 39 שעות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הישג לעובדים בעמותות
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים