שתף קטע נבחר
 

רופאים בארה"ב: פייסבוק מקצין חרדה חברתית

ילדים שגולשים שעות ברשת החברתית ולא מפסיקים להשוות מספר חברים וסטטוסים חשופים יותר ל"דיכאון פייסבוק", כך מדווח "ידיעות אחרונות". במקום שבו כולם נראים מאושרים בתמונות, תחושות חרדה או בידוד חברתי עלולות להחמיר

סכנה בפייסבוק, עכשיו זה רשמי: האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים קובע כי ילדים ובני נוער המשתמשים בתדירות גבוהה ברשתות החברתיות כמו פייסבוק, טוויטר ומייספייס חשופים לסיכונים נפשיים וגופניים משמעותיים. לתופעה החדשה הם קוראים "דיכאון פייסבוק‭."‬

 

סקרים שנערכו לאחרונה בארצות הברית קובעים כי ‭22%‬ מבני הנוער מתחברים לרשת חברתית זו או אחרת יותר מעשר פעמים ביום. דו"ח מיוחד שפורסם אתמול קובע כי הצעירים המחוברים עלולים לסבול מתופעה חדשה המכונה "דיכאון פייסבוק".

 

הכוונה היא למצב שבו ילדים הסובלים מבידוד חברתי או מחרדה מחפשים קשר באינטרנט ומשווים ללא הפסק את מספר החברים ואת הסטטוס שלהם לאלה של חבריהם, וכל כישלון רק מקצין את תחושותיהם הקשות.

 

נקודת מבט מעוותת על החיים

עוד תופעות שהדו"ח החדש מזהיר מפניהן הן בריונות וירטואלית - הפצה מכוונת של מידע מוטעה או עוין על אדם אחר - וכן חשיפה לתכנים לא נאותים שעלולים להשפיע על ההערכה העצמית או על דימוי הגוף ולעודד התנהגויות מסוכנות. עוד תופעה ייחודית לעולם הווירטואלי היא ‭- SEXTING‬ שליחת מסרים בעלי תכנים מיניים בוטים ותמונות של עצמם בעירום או בעירום חלקי.

 

הדו"ח, שהוא הראשון מסוגו בנושא מדיה חברתית, פורסם אתמול במגזין לרפואת ילדים "פדיאטריקס" ומתייחס לכל הרשתות החברתיות ולאתרי השיתוף. "פייסבוק היא סביבה קשה לצעירים שסובלים מהערכה עצמית נמוכה‭,"‬ אמרה כותבת הדו"ח, ד"ר גוון אוקיף. לדבריה, עדכוני הסטטוס התכופים ותמונות החברים שנראים כולם מאושרים ופופולריים עלולים להגביר את תחושת הדחייה אצל צעירים שמרגישים שהם "לא עומדים בתחרות‭."‬ לדבריה, הדבר עלול להיות גרוע יותר מסיטואציות יומיומיות אחרות משום שפייסבוק מספק נקודת מבט מעוותת על החיים.

 

עלול להוביל להתאבדות

החוקרים מדגישים כי להטרדות באינטרנט עלולות להיות השפעות פסיכולוגיות עמוקות, והן אף עלולות לגרום להתאבדות. לפני חודשיים התאבד נער בן 16 ממרכז הארץ שסבל מהטרדות חוזרות בפייסבוק. גם בארצות הברית נרשמו כמה התאבדויות של בני נוער שסבלו מהטרדות ברשתות החברתיות.

 

מזכ"ל איגוד רופאי הילדים בישראל ד"ר צחי גרוסמן אמר אתמול בתגובה לדו"ח: "חשיפת עולמם הפרטי של צעירים באינטרנט עלולה להיות מסוכנת. על ההורים לשוחח עם ילדיהם על כללי השימוש באינטרנט ובפועל להפעיל רמה מסוימת של פיקוח. עליהם להכיר את הטכנולוגיות של היום וללמוד לאילו תכנים הילדים נחשפים. חובה על כל הורה להפוך את עצמו לשותף".

 

נפגעת פייסבוק: "כך התעללו בבתי"

יורם, אב לארבעה מהדרום, למד על בשרו לכמה רוע וסבל נחשפים ילדיו בפייסבוק. "בתי, בת 11 בסך הכל, העלתה לפייסבוק תמונה שלה. כמה חברות לא אהבו את זה, ותוך דקות החלו להגיע מהן תגובות מעליבות ורומסות.

 

תוך זמן קצר זה הגיע ליותר מ‭80-‬ תגובות ואיבד כל פרופורציה. הבת שלי סירבה להסיר את התמונה, והן אירגנו עליה חרם שסחף את כל השכבה. השיא היה כשהחלו להגיע גם איומים על חייה. זו הייתה פשוט התעללות קבוצתית שאיבדה שליטה. נאלצנו לקחת את הילדה שלנו לפסיכולוג כי היא לא ישנה, לא אכלה והתנתקה לגמרי מהסביבה החברתית.

 

"הכי הטרידה אותי העובדה שהבת שלנו בכלל לא שיתפה אותנו במצוקה שלה. אני עליתי במקרה על כל הסיפור כי אני חבר שלה בפייסבוק".

 

הסכנות ברשתות החברתיות

לפי דו"ח האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים:

  • דיכאון פייסבוק - כישלון ביצירת קשר ברשתות החברתיות שמקצין בעיות כמו בידוד חברתי.  
  • בריונות וירטואלית - הפצת מידע מוטעה או עוין שעלול לגרום לחרדה, דיכאון ואף להתאבדות.  
  • חשיפה לתכנים לא נאותים - עלולים להשפיע על דימוי הגוף ולעודד התנהגויות מסוכנות. 
  • ‭- SEXTING‬ שליחת מסרים מיניים ותמונות עירום. 

 

השתתפה בהכנת הכתבה: איריס ליפשיץ-קליגר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סביבה קשה לצעירים שסובלים מהערכה עצמית נמוכה
צילום: shutterstock
מומלצים