העדפת מילואימניקים - על חשבון ערבים וחרדים?
בפאנל שהתקיים בכנס של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה עלתה השאלה האם בני מיעוטים ייפגעו מאפליה מתקנת של חיילי מילואים. קצין מילואים ראשי: "המשרתים הם מגזר מיעוט". בעל עסק ערבי: קיימת העדפת דרוזים במכרזים ומדיניות ממשלתית שמטרתה להגדיל הפער בין שני המגזרים
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
מהו שיעור האפליה נגד חיילי מילואים בשוק העבודה? שאלה זו עלתה היום (ג') במסגרת פאנל שהתקיים בכנס השנתי של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה. הדיון התקיים על רקע סקר של התמ"ת בו העריכו 33.7% מהמעסיקים כי קיימת אפליה בדרגות שונות בקבלה לעבודה של משרתי מילואים. בניגוד לממצאים אלו, טענו חלק ממשתתפי הפאנל כי האפליה אינה כה חמורה, וטענו שהעדפה מתקנת על בסיס שרות צבאי ואף אזרחי דווקא פוגעת באוכלוסיות חלשות אחרות בשוק העבודה.
מזכיר הממשלה, צבי האוזר יצא נגד הטענה כי מתן העדפה מתקנת למשרתים במילואים או המתנדבים לשירות לאומי הוא על חשבון האוכלוסייה הערבית, או החרדית. "הדיון הוא בראש ובראשונה בתוך החברה היהודית", אמר האוזר. "בוא לא ניקח את זה למקום הקל של השוואה לאוכלוסיה הערבית. זו החטאה של המטרה, זה הדיון הקל".
האוזר יצא חוצץ נגד ההנהגה הערבית שלדבריו מנסה למנוע את השתלבות המגזר בשירות אזרחי, גם בתוך הקהילה שלהם ומונעת פרסום ופנייה לצעירים הערבים לקחת חלק בשירות אזרחי . "אני בעד שבאותה מסגרת של אפליה, משרה תינתן למועמד ערבי ששירת בשרות לאומי במסגרת הקהילה שלו ולא לזה שלא שירת", אמר.
סאמר סובחי נחל'ה, בעל עסק ערבי, רואה את הדברים אחרת. "בשנים האחרונות יש תהליכים בריאים בחברה הערבית, תהליכים של אינטגרציה", מסביר נחל'ה. "נכון שלא מפרסמים (קריאות להצטרף לשרות אזרחי – ג.ק), אבל יש שיח מאוד חזק על כך וגם בלי שמפרסמים יש צעירים ערבים שנרשמים לשירות אזרחי".
"מה קיבלו הדרוזים?"
סאמר התרעם על האצבע המאשימה שהפנה האוזר לעבר ההנהגה הערבית. "אם אתם מחפשים הצהרות בעד, אז יהיה כאסח עם המפלגות הערביות והאוכלוסייה הערבית", אמר. וטען שממילא אין תקנים לשרות אזרחי עבור צעירי המגזר.
לטענתו, השירות בצבא לא הועיל לשילוב בכלכלה של המגזר הדרוזי. "מה קיבלו הדרוזים שמשרתים בצה"ל? מה הם קיבלו?", קרא בקול לעבר באי הכנס. עם זאת, הוא טען שקיימת העדפת דרוזים במכרזים ומדיניות ממשלתית שמטרתה להגדיל את הפער בין שני המגזרים.
מעלימים דרגות מקורות החיים?
פרופ' גיא מונדלק מאוניברסיטת תל אביב מתנגד לאפלייה מתקנת למשרתים בצבא ובניגוד להאוזר טוען שהיא בהכרח תבוא על חשבון האוכלוסיות החלשות ותמנע שוויון ושילוב בשוק העבודה. "צריך להבין שזה בא במקום מתחרה לאוכלוסיות שמודרות ממקומות העבודה", הוא אומר.
"הדרך לקרב את האוכלוסייה הערבית והחרדית אינה לומר לאוכלוסיות אלו אל תתאמצו, כי בכל מקרה ניתן עדיפות ליוצאי צבא", אמר פרופ' גיא מונדלק מאוניברסיטת תל-אביב. עוד הוא ציין שמצבם של משרתי צבא ומשרתי מילואים טוב יותר בהשוואה לאוכלוסיות האחרות בשוק העבודה.
קצין המילואים הראשי תא"ל שוקי בן ענת אמר שהנתונים על האפליה ואבטלת המשרתים במילואים אינם משקפים את המציאות. "הבעיה היא אצל עובדים שעושים הרבה ימי מילואים ברצף, בעיקר מפקדים", אמר בן ענת. "אחוז הבלתי מועסקים שם גבוה משיעור האבטלה, הם לא יחתמו אבטלה, אבל בכל זאת לא מועסקים". לדבריו, על מנת להתמודד עם האפליה יש מג"דים ש"נאלצים להוריד את הדרגה שלהם מהקו"ח".
כמו כן, הוא אמר שהוא לא מקבל את הטענה שאי אפשר להתייחס למשרתים במילואים כאל שאר האוכלוסיות המופלות בשוק העבודה. "משרתי המילואים הם מגזר, מגזר זה הוא מיעוט מהאוכלוסייה, מדובר בשיעור חד ספרתי", אמר. "זה המגזר האזרחי היחיד שלוקח על עצמו את החובות, אבל בהתנדבות כי כולנו יודעים שניתן להשתמט מהחובה הזו".