שתף קטע נבחר

פנורמה של ירוק ופריחה: צאו לשביל סובב נופית

משפחתו של אוהד זך ז"ל שנפל בלבנון הנציחה אותו בשביל טובל בירוק סביב היישוב באזור זבולון שבו גדל. קבלו המלצה לטיול לצד בוסתנים, פעילויות חינוכיות, ותחרויות ניווט

היישוב נופית הוקם ב-1987 על רכס הר נישא בגבול שבין הגליל התחתון לגליל המערבי. מכל עבר נשקפים מרחבי הגליל, מפרץ חיפה והים התיכון. בשנותיה הראשונות, נופית נראתה כהתיישבות חלוצית מוקפת בטבע פראי וסביבה ירוקה.

 

  • רוצים דווקא לטייל בדרום? הנה כמה המלצות

 

בפסטורליה הזו גדל אוהד זך. ילד טבע שמגרש המשחקים הטבעי שלו היה בין פרחי הבר ושבילי החורש.

האהבה שלו לטבע דחפה אותו ללמוד ניווט במסגרת בית הספר כרמל זבולון. אוהד התגייס לצבא ונהרג בלבנון ב-1998. משפחתו החליטה להנציח את זכרו ולהנחיל לדור הצעיר את ערכי הניווט ואהבת הטבע והארץ. המשפחה, בסיוע הישוב נופית המועצה האזורית זבולון, קק"ל, איגוד הניווט וגורמים נוספים, יזמה את הקמת "שביל אוהד סובב נופית" ואת אירוע הניווט הנערך מדי שנה לזכרו.  


הכניסה לשביל, לצד בתי היישוב נופית (צילומים: רונית סבירסקי)

 

בשנת 2000 החל פיתוח השביל שמטרתו לקרב את תושבי נופית ואת המטיילים לטבע, לסביבה ולאקולוגיה. בשלב הראשון פילסו דרך מעגלית על בסיס שביל טרשים קיים שהוכשר להליכה רגלית ולרכיבה על אופניים. כשהגיעו לחלק שבו עבר שביל עיזים צר בשיפולי ההר - פינו את השביל בעבודת ידיים ובנו גדר ירוקה המשתלבת בנוף הטבעי. עץ חרוב רחב נוף ועתיק ימים שעמד באמצע הדרך נותר במקומו והגדר נבנתה סביבו. נבנו מעברי מים והוסיפו עצים לחורש הטבעי ביניהם עצי חרוב ואלון. במסגרת פיתוח תחום "יערות למען הקהילה", סייעה קק"ל בפריצת השביל בחלק שעבר בתוך צמחייה סבוכה והיא תורמת מדי שנה שתילים לנטיעות ט"ו בשבט לאורך התוואי.

 

קירוב התושבים אל הטבע בא לידי ביטוי גם בטיולים והדרכות של גני הילדים במסלולים הירוקים והפעלות של כיתות ה' ו-ו' ביצירה למען השביל. ילדי בית הספר של נופית עיצבו פינות ישיבה מעוטרות באריחי קרמיקה, תצפיות נוף מעוטרות בציורים, שעון שמש ומיצג מיחזור. בני הנוער של היישוב היו אלה שפרצו את "שביל הנוער" שמחבר את שביל אוהד עם שביל ישראל. הם היתוו שתי דרכים שיורדות מרכס ההר לכיוון שביל ישראל שנמצא בוואדי. מטיילי שביל ישראל זוכים לאירוח מחבק של "מלאכי השביל" שמתגוררים בנופית, והם יכולים ללון על רחבת הדשא ליד המכולת או בבתי התושבים. 


מה השעה בנופית? שעון השמש שנבנה בידי הילדים

 

לאחר בניית השכונה החדשה של נופית החלו לפלס בהדרגה את המשכו של "שביל אוהד סובב נופית", והיום הוא נמתח לאורך כ-6 קילומטרים. החלק החדש אתגרי ופראי יותר ומתפתל לאורך מורדות ועליות בתוך סבך של צמחייה ענפה. פריצת הדרך נעשתה תוך הקפדה על שמירת הצמחייה והנוף הטבעי לאורך המסלול. מי שמגיע לכאן צועד בין שיחי אלת המסטיק, סירה קוצנית, קידה שעירה, עצי חורש, חרובים ואלונים, תוך צפייה בעדרי הבקר שמחפשים מרעה ירוק.

  

יוצאים לדרך ליד צמחי התבלין

את תחילתו של "שביל אוהד סובב נופית" תמצאו בסמוך לכניסה ליישוב. כ-100 מטרים לאחר הכניסה פונים בכיכר הראשונה ימינה וממשיכים כ-200 מטר. שלט חום, מימין לכביש, הנושא את השם "שביל אוהד" וסימון דרכים בכחול לבן הם הסימנים לחפש חנייה. בתחילת המסלול ניצב סלע טבעי ולוח מתכת שנושא את שמו של אוהד זך ז"ל ואת תמצית חייו במילים: "אוהב טבע ושוחר סביבה". פינת ההנצחה מוקפת בצמחי ארץ ישראל, צמחי תבלין ואלת המסטיק. השביל יורד בדרך עפר כשמימין נשקפים נופי הגליל התחתון ונחל ציפורי ולצד הדרך בוסתן של עצי שקד, תאנה, כליל החורש, חרוב, רימון וזית.


מבט אל נחל ציפורי ו"טחנת הנזירים"

 

לאחר כחצי קילומטר מגיעים אל "מצפור החיפושיות". גדר אבן מקומית יוצרת שני חצאי מעגל ועל האבנים ציירו ילדי נופית חיפושיות. מהמצפור שמתנשא בגובה 200 מטרים מעל פני הים ניתן לראות את בתי היישוב הרדוף, הרי נצרת והגליל העליון כשמרחביו הירוקים של נחל ציפורי ו"טחנת הנזירים" נמצאים למרגלות התצפית.  

 

שביל הליכה יוצא מהמצפור במורדות ההר אל הוואדי. בנקודה זו חסום השביל לכניסת כלי רכב וכך אפשר לטייל ברגל או ברכיבה על אופניים ברוגע. השקט עוטף את המטיילים מכל עבר ובאוויר עומדים ריחות רעננים של חורש והפריחות שמסביב.


200 מ' מעל פני הים. מצפור החיפושיות

 

הנחל עושה פניית פרסה

ככל שמתקדמים בדרך מתקבלת תצפית נוף נדירה אל ערוצו של נחל ציפורי ו"טחנת הנזירים". אפשר לעקוב אחרי תוואי הזרימה עד לנקודה שבה נוצר ה"נפתול" (מיאנדר), תופעה יוצאת דופן שבה הנחל עושה פניית פרסה. מ"מצפור גבעת עליל" הסמוכה לעץ אלון תבור גדול אפשר לעקוב אחרי מסלול הפיתול שמקיף את הרכס עליו ממוקם היישוב הערבי "ראס עלי", שנקרא בעברית גבעת עליל.

 

על מורדות ההרים גולשים יער קריית אתא וגוש יערות ציפורי. המצפור נמצא בסמוך לעץ אלון גדול שבצלו מתחיל השביל המתחבר לשביל ישראל. צמוד אליו הוקמה רחבה שבה הוצבו כלי חקלאות עתיקים שנתרמו על ידי רשות העתיקות. אבני טחינה מבזלת, באר וריחיים של חמור מלווים בשלט הסבר על צורת הפעלתם ותפקידם בעולם הקדום.


ילדי היישוב מעורבים בעשייה

  

השביל מגיע לחלקו הצר שנפרץ ונכבש בעבודת ידיים ומימין תוחמת אותו גדר ירוקה שעוברת על גבול המצוק. פנורמת הנוף משנה צבעים ומפרץ חיפה, רכס הכרמל וברקע מימי התכלת נשקפים באופק. בחודשי החורף פורחים על שיפולי ההר כלניות, רקפות, צבעונים, נוריות, קידה שעירה ובן חצב יקינטון. מגיעים אל ספסל מעוצב בצל עץ אורן בודד. הספסל נושא לוחיות קרמיקה שיצרו ילדי בית הספר, וכל לוחית נושאת שם של ילד. כמה מטרים לאחר מכן ניצב שעון שמש שעוצב בסגנון דומה. בסמוך הוקמו ספסלי אבן שמשמשים כתיאטרון פתוח למופעים מול נופי הכרמל והים. התיאטרון הוקם במקום שבו היה מכון לטיהור שפכים שפסק מלפעול.

 

השביל ממשיך וסובב את היישוב עם פנורמת נוף של 360 מעלות, כשמנגד צופים אל יישובי רכס הכרמל, המוחרקה ומפרץ חיפה. חולפים על פני מתחם ארכיאולוגי משוחזר שבו מוצגים חלקיו של בית בד להפקת שמן זית. כמה מאות מטרים לאחר מכן נשקפים בתי ההרחבה החדשה והדרך מגיעה אל הסתעפות דרכים. זוהי נקודת המפגש של "שביל הנוער" עם שביל ישראל והמשכו של השביל הסובב את נופית החדשה.


הספסל ממוחזר - הנוף טרי וירוק

 

מי שימשיכו בדרך הארוכה יוכלו ללכת דרך חורשת אורנים שניטעה על ידי קק"ל בדרך החוצה את הוואדי ומטפסת במעלה ההר. מי שיבחר לסיים את המסלול הקצר יחווה טיפוס אירובי בגרם מדרגות תלול שמוביל אל בריכת השחייה ומשם חזרה לנקודת ההתחלה.

 

איך מגיעים?

לבאים מכביש 75 חיפה-נצרת: בצומת אלונים פונים צפונה לכביש 7513. נוסעים כ-10 קילומטרים וחולפים על פני בסמת טבעון עד ליישוב נופית. ניתן גם להגיע מכביש 672, המסתעף מכביש 75 (צומת יגור-שפרעם) וממשיכים כ-2 קילומטרים מצומת יגור.

נכנסים ליישוב, כ-200 מטר לאחר הכניסה פונים ימינה בכיכר הראשונה וחונים במפרצי החניה אשר בסמוך לכניסה לשביל.

 

ארוע הניווט השנתי על שם אוהד זך ז"ל יתקיים ב-6 במאי 2011 בשמורת האלונים שבפאתי בית לחם הגלילית. הניווט מיועד לכל הגילאים, משפחות עם ילדים, ילדי גן, תלמידי בית ספר, חיילים, בני נוער ונווטים חובבים ומקצועיים. האירוע כולל מסלולי ניווט ארוכים וקצרים, מסלול עממי, מסלול רכיבה על אופניים ותחרות ניווטים מקצועית. האירוע כולל גם פינות יצירה ופעילות לילדים, תחנות הסברה ומידע סביבתי, מופע מוסיקלי וכיבוד קל למשתתפים פרטים נוספים והרשמה תוכלו למצוא באתר: http://www.nivut.org.il/

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טובל בירוק. תצפית לעבר הים
צילום: רונית סבירסקי
ללכת בעקבותיו. פינת ההנצחה לאוהד זך ז"ל
צילום: רונית סבירסקי
שביל המצוק. הזמנה לנוף פנורמי
צילום: רונית סבירסקי
ד"ש מהעבר. שיחזור בית בד
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים