מצרים: "האיסלאם הקיצוני יתחזק דרך הדמוקרטיה"
הם קוראים לסיום הג'יהאד האלים ומבקשים להשיג השפעה דרך הקלפי. אולם, במצרים חוששים כי התחזקות האיסלאמיסטים בבחירות הקרובות עלולה להביא לשינוי אופיו של המשטר ולאימוץ ההלכה המוסלמית. "אנשי דת קיצונים כרתו את אוזנו של מורה לאחר שהאשימו אותו כי השכיר דירה לזונות", דווח באחרונה
חודש לאחר הדחתו של חוסני מובארק מהשלטון במצרים, הצביעו 77 אחוזים מהמצביעים במשאל העם (14 מיליון מתוך 18 מצביעים) בעד רפורמות בחוקת המדינה. העובדה המפתיעה ביותר בהצבעה היתה לאו דווקא התוצאה הסופית אלא בעיקר השתתפותם של ארגונים דתיים בהליך הדמוקרטי אותו גינו בהזדמנויות רבות והגדירו כ"כפירה" ו"מלאכת מחשבת של המערב, שמטרתה לערער על החוקים האלוהיים".
- האיסלאם הקיצוני ישתלט על מצרים? ספרו לנו בפייסבוק של ynet
אחד מהאנשים שעבר באחרונה שינוי תודעתי, אך כזה שטומן בחובו אינטרסים רבים, בדבר הצורך של מצרים בדמוקרטיה הוא לא אחר מאשר עבוד אל-זומר. זומר, קצין מודיעין לשעבר בן 64, שוחרר לפני למעלה משבועיים מהכלא, ביחד עם אסירים פוליטים רבים אחרים, במסגרת ניסיונו של המשטר הזמני במדינה להפיג מתחים בחברה המצרית.
יצא לחופשי. טארק אל-זומר, אחד ממתכנני רצח סאדאת (צילום: AP)
זומר נכלא בשל מעורבותו ברצח הנשיא המצרי אנואר סאדאת ב-1981 - סיפק את הקליעים שהרגו את הנשיא - ונידון בזמנו ל-35 שנות מאסר. לאחר שחרורו מהכלא השמיע זומר, חבר בתנועה הסלפית, את קולו בעד כינון דמוקרטיה במדינה.
"דמוקרטיה - קטסטרופה למצרים"
"הקלפיות יקבעו מי ינצח בסופו של יום. אין לי עוד צורך להשתמש באלימות נגד אלה שהעניקו לנו חופש ואפשרו לנו להיות חלק מהמערכת הפוליטית", אמר זומר בסוף השבוע בראיון ל"ניו יורק טיימס".
בדבריו הוא התייחס לעובדה שהשלטונות בארצו הסירו באחרונה את המגבלה על הקמת מפלגות פוליטיות ובכך אפשרו לתנועות רבות, בהן גם "האחים המוסלמים", להקים מפלגה משלהם ולהתמודד בבחירות הקרובות בספטמבר.
למרות קריאתו של זומור לסיום הג'יהאד האלים במצרים, שהוא עצמו הוביל ואשר לווה בהתקפות טרור רבות, פרשנים פוליטים במצרים הביעו חשש כי הליכתה של המדינה בכיוון של דמוקרטיה עלולה להסתיים ב"קטסטרופה", משום שלטענתם האיסלאם הקיצוני במדינה ינצל זאת לטובתו, יצבור כוח רב ויפעל לשינוי אופי המשטר באופן שיתאים להלכה האיסלאמית.
"הקלפיות יקבעו מי ינצח בסופו של יום". עבוד זומר (צילום: רויטרס)
על פי הפרשנים, זומר ועמיתיו הציבו לעצמם מטרה עיקרית והיא להגן על התיקון השני לחוקה המצרית, שקובע כי השריעה - החוק המוסלמי - היא מקור ההשראה לחוקים במצרים.
התנועות הדתיות יאחדו כוחות לקראת הבחירות?
על פי כמה דיווחים במצרים, זומור ואיסלאמיסטים נוספים מנהלים בימים האחרונים שיחות בנושא הקמת מפלגות פוליטיות ואיחוד כוחות עם תנועת "האחים המוסלמים", הזרם הדתי המרכזי במצרים, כדי להשיג מקסימום קולות של הבוחרים הדתיים בבחירות הקרובות.
חששם של הפרשנים הפוליטים במצרים, כמו גם של ארגוני זכויות אדם מקומיים, קיבל באחרונה חיזוק בדמות סרטון וידאו שהועלה ליוטיוב והפך לנושא שיחה מרכזי ברשת החברתית פייסבוק. "שמעתי את החדשות הטובות שתוצאת משאל העם היתה 'כן'. אללה הוא הגדול מכולם", נשמע אומר יוצר הסרטון, מוסלמי חבר התנועה הסלפית. "משאל העם אמר 'כן' לאיסלאם. מי שחושב שאינו יכול לחיות במדינה כזאת יכול לעזוב וללכת לכל מקום אחר. הוויזות לארה"ב ולקנדה זמינות לכל".
הזרם הדתי המרכזי. מוחמד בדיע, מנהיג האחים המוסלמים (צילום: EPA)
עם זאת, יש במצרים גם קולות אחרים לפיהם המשטר הנוכחי שחרר אסירים רבים בדמותו של זומר כדי להרתיע את אזרחי המדינה מפני ההשלכות של מעבר לשלטון דמוקרטי.
בינתיים, בשטח עצמו נראה כי כמה ארגונים איסלאמיסטיים במצרים התחילו בימים האחרונים לקחת את החוק לידיהם בסוגיות חברתיות והגבירו את החשש מפני העתיד לבוא על המדינה במקרה ויצברו כוח פוליטי משמעותי בבחירות הקרובות.
לפני עשרה ימים כרתו איסלאמיסטים את אוזנו של מורה בצפון מצרים לאחר שהאשימו אותו כי השכיר דירה לזונות. בנוסף, ביום שני האחרון התערבו כוחות צבא בעיר פיום כדי להרגיע את האלימות שפרצה במקום לאחר שאנשי התנועה הסלפית הרסו מקומות לממכר בירה, ואחד מבעלי המקום שניזוקו ירה למוות באחד מהתוקפים הסלפים.