שום צעיר: האנטיביוטיקה של הטבע
חום גבוה, כאבי ראש וגרון בוער שכנעו את טלי פרידמן לנסות את הרפואה הטבעית, זו שמציעה תרופות של אמא אדמה, לכן היא קנתה המון שום ירוק ורקחה מרק שלא רק הרגיע את המכאובים אלא גם גרם לילדים שלה להפוך למתחשבים יותר
השום הצעיר מופיע ולו רק לכמה חודשים בשנה, הוא מתחיל לבצבץ בראשית דצמבר עם הופעת הגשמים ונמכר בתקופת חג הפסח - לפני ואחרי. הוא נראה כמו בצל ירוק, העלים הירוקים שלו מעט קשים יותר ותחתיתו היא שום שרק החל להתפתח. טעמו עדין יותר והוא נפלא בסלטים או בתבשילים, אבל בעצם מתחבר היטב לכל דבר: גבינות, בשר, דגים.
- מחפשים מתכונים נוספים? תעשו לנו לייק בפייסבוק
אצל חיים המרוקאי בשוק מחנה יהודה גיליתי את השום הצעיר. חיים, שדואג שכל סחורתו תהיה מושתתת על תוצרת "בלדי", מביא אלינו את הדברים היותר מעניינים, ועל אף שהבסטה שלו היא מבין הפחות אטרקטיביות בשוק מבחינת המראה, מבפנים היא מלאה בחיים: החציל אצלו זה חציל, שורשיו מלאי חיוּת; החרשופים אצלו מככבים כעת – ארטישוקים ענקים ויפים; ומעל הכול, בערמה ריחנית וגדלה, מתהדרים להם השומים הצעירים, שמי שטרם פגש בהם עלול לטעות ולחשוב שמדובר בבצלים ירוקים שגידולם לא צלח.
מה לא ניסיתי בימים האחרונים? נפלתי למשכב עם כאבי ראש מטורפים וגרון ניחר ושלושה ילדים שצועקים ברקע: 'אימא, אנחנו רעבים!'. מאין ישובו אליי כוחותיי? אני מתחילה את הבוקר בתיזוזים אינסופיים: 'אימא, תביאי', 'אימא, איפה הנעליים?', 'אימא, לקחו לי את הבגדים' ו'אימא, העלימו את מחברת החשבון!', ובין כל אלו צריך לרחף ולרצות את כולם, שהרי אין בררה, בשמונה צריך לעזוב את הבית ועם מעט השתדלות אפשר גם עם חיוך על הפנים.
מצאתי את עצמי כבויה ועייפה, וכשהחום החל לעלות הבנתי שנחוץ פה מעשה. בדרכי אל הסטודיו עצרתי אצל חיים המרוקאי, ליקטתי ערמת שומים והחלטתי: לא עוד מרק עוף! החלטתי לקחת בגדול את מה שיש לטבע להציע ורקחתי מרק שומים עשיר, כי בהמשך היום אני עדיין אהיה חייבת למצוא את מחברת החשבון של גאיה או הנעליים של הילי, ורומי תרצה את זרועותיי, ואיפה אני בכל זה? עייפה, חולה וכבר לא אימא רגועה.
לקחתי מעט תפוחי אדמה, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי והמון שום צעיר, והתוצאה: מרק במרקם מפנק והרבה הרבה שום.
בסוף היום, כשחזרתי הביתה, מצאתי שלושה ילדים שכמהים לאימא רעננה. השקיתי אותם במרק השומים הנהדר שהכנתי, והרי זה פלא – מצאתי, להפתעתי הרבה, ילדים מלאים בהבנה ונכונות לעזור לאימא חולה. אחד פינה את השולחן, השנייה הכינה לאימא כוס תה והשלישי סיפר לי ברכות איך עבר עליו יומו בבית הספר. פשוט ילדים מושלמים! תהיתי ביני לבין עצמי מה קרה פה, ובעודי חושבת נגעה בתי הבכורה במצחי וקראה בקול היסטרי: 'אימא, את קודחת מחום! מהר לרופא!'. הזמנתי תור ונתתי גיחה קצרה למרפאה, שם התפארתי בפני רופא המשפחה שלנו על שגיליתי את השומים הצעירים. הוא תחב לידיי מרשם לאנטיביוטיקה ואמר: את השום תשאירי לילדים – ואני? אני צריכה הרבה מנוחה ו-1000 מ"ג זינט ליום.
נפולת פנים חזרתי לביתי אל ילדיי, ראיתי בית מסודר ונקי, ואפילו ילדים אחרי מקלחת! אז הרי לכם, לא סתם מייחסים לשום סגולות רפואיות. מי שזקוק למתכון לילדים פעילים, קואופרטיביים ולא נרגזים, זה המתכון! אז לשמחתי החורף מתקרב לקצו ואיתו, בתקווה, גם כל ימי החולי האלה.
מרק בריאות משום (צילום: יורם אמיר)
מרק שומים צעירים
מרכיבים (ל-10 סועדים):
15 גבעולי שום צעיר (מסירים כ-5 ס"מ מהעלים הירוקים מכיוון קצה הגבעול העליון)
2 שורשי פטרוזיליה
2 שורשי סלרי
1/2 ק"ג תפוחי אדמה
2 כרישה
1 ליטר ציר ירקות
3 כפות שמן זית (או 50 גרם חמאה)
אופן ההכנה:
- בסיר כבד מטגנים בשמן זית את הכרישה והשומים (לאחר שנפרסו לעיגולים בעובי סנטימטר).
- את השורשים ואת תפוחי האדמה קולפים וחותכים גם כן לעיגולים בעובי זהה.
- מוסיפים אל הסיר וממשיכים בטיגון קל עד לשקיפות – לא להזהיב! חשוב לשמור על הצבע הלבן היפה של השורשים.
- יוצקים את הציר יחד עם כחצי ליטר מים רותחים. חשוב לכסות ביותר משליש מכמות המצרכים בסיר.
- לאחר כ-45 דקות טוחנים הכול יחד במעבד מזון ידני. (אין צורך בסינון.)
- טועמים ומתבלים במלח ים ובמעט פלפל לבן.
- טועמים שוב ומבשלים עוד כרבע שעה. ניתן ואף מומלץ להוסיף כ-150 מ"ל שמנת מתוקה למי שרוצה להתאים את המנה לתפריט חלבי.
- טלי פרידמן היא שפית ירושלמית שורשית ובעלת הסטודיו לבישול "האטליה
"