הבולבוסים באים: אביזרים לתפוחי אדמה
אם אתם נמנים על העדה אשכנזית אתם ודאי מודעים לבעייתיות שמביא איתו חג הפסח - התוספות שצריך להכין לכל המנות העיקריות כשלא אוכלים קטניות. ובכן, תפוחי האדמה נחלצים לעזרה ומירי צל דונטי מוצאת את כל האמצעים שיעזרו לכם לטפל בתפודים כמו שצריך
כבכל שנה, לקראת חג הפסח וראש השנה אני תרה אחרי אביזרים וגאדג'טים מיוחדים ומדליקים שגם ישדרגו את המטבח הפרטי שלכם וגם יהוו מתנה מיוחדת למארחים שטרחו על הכנת הסדר.
בכל פעם אני מופתעת מחדש משפע ההמצאות והפריטים החדשים שנוספו על מדפי חנויות אביזרי המטבח. "הרי כבר המציאו הכל", אני תוהה ביני לביני. אז לא, תמיד יש חידושים. השנה שמתי לב שרבים מהאביזרים מוקדשים לתפוחי האדמה - אותם בולבוסים טעימים ומשביעים שניתן להכין מהם אינספור מאכלים. בעיקר עבור האשכנזים, שמטעמי כשרות אינם אוכלים אורז וקטניות, תפוחי האדמה חיוניים בפסח. השנה כולנו נוכל להצטייד באביזרים שאולי יעזרו לנו להתמודד עם מטלות הבישול ביתר קלות ובשמחה. אך לפני הכל, צירפתי כמה עצות שימושיות לטיפול נאות בתפוחי אדמה וטיפים להכנתם.
טיפים
- תמיד כדאי לבשל תפוחי אדמה על קליפתם, צורתם נשמרת טוב יותר וכן ערכם התזונתי.
- בעת אידוי או בישול, רצוי לבדוק אם תפוח האדמה מוכן בעזרת מזלג. סכין חד עם שפיץ חודרת בקלות גם לתפוח אדמה שעדיין איננו מבושל דיו ותטעה אתכם בבדיקה.
- כדי לשמור שתפוחי האדמה יישארו מוצקים ופריכים אחרי הבישול, מרוקנים את הסיר ממים, משאירים את התפודים בסיר הריק ומכסים במגבת מטבח למספר דקות.
- באופן כללי, עדיף לאדות תפוחי אדמה ולא לבשלם במים, שכן כך הם שומרים טוב יותר על הוויטמינים והמינרלים ואינם סופגים את מי הבישול שעלולים לפגוע במרקמם.
- להכנת ניוקי עדיף לאפות את תפוחי האדמה בתנור. הייבוש מנוזלים יפחית את תוספת הקמח לתערובת והניוקי יהיו יותר קלילים ואווריריים.
- על מנת להיפטר מעודפי הנוזלים של תפוחי האדמה אחרי הגירור (ללביבות לדוגמה) מכניסים אותם למייבש חסה ומפעילים. הצנטריפוגה תעשה את העבודה ביעילות ובקלילות.
- כל אחד יודע שכשמגררים תפוחי אדמה הם משחירים. כדור אחד של ויטמין C יפתור את הבעיה! מה עושים? ממסים את הכדור בקערה עם שתי כפות מים, מגררים 4 תפוחי אדמה גדולים ומכניסים לאותה קערה, מערבבים כדי לעטוף את התפודים בתמיסת הכדור. התפודיםם ישמרו על צבעם הלבן עד הטיגון.
- לא מאחסנים תפוחי אדמה במקרר. כשהם קרים העמילן הופך לסוכר, טעמם משתנה והם מתבשלים באופן אחר.
- אחסון תפוחי אדמה בקרבת בצל גורם להם לפרוח ולהוריק.
- חייבים לחתוך מתפוח האדמה חלקים בגוון ירוק, המכילים סולנין, חומר מעט רעיל ובעל טעם מריר.
- תפוחי האדמה חתוכים שמיועדים לצ'יפס כדאי להשרות בקערה עם מים קרים למספר שעות. לפני הטיגון מכניסים אותם למייבש חסה ומייבשים בעזרת הצנטריפוגה. התוצאה תהיה פריכה יותר.
אביזרים
קוצץ ירקות של William Sonoma
הוא פורס לפרוסות, מפלח פלחים ופלחים ללא ליבה (תפוח עץ, לדוגמה) וקוביות. בזכות צורתו המיוחדת ניתן להכין בו צ'יפסים ארוכים. למיכל שקולט את הירקות הקצוצים קיבולת גדולה, כך שאין צורך לרוקן אותו תדירות. הסכינים חדות כתער (ראו הוזהרתם!) אך בזכותן הקיצוץ קל ונוח. מחיר: 315 שקלים, קיצ'ן וורקס.
(צילום: בושי מרדור)
מסלסל ירקות של Triangle
באחת מכתבותיי הקודמות סיפרתי על אביזר מוזר שמצאתי באיטליה. כעת גיליתי שיש בארץ גרסה מעט שונה שלו - אביזר שמסלסל תפוחי אדמה. את ספירלות תפוחי האדמה אפשר לבשל או לטגן. דרך נחמדה נוספת היא לנעוץ בכל ספירלה שיפוד עץ, לטבול בבלילה עשויה מביצה, מעט מים, מלח, פלפל וקמח (לא בפסח, כמובן) ולטגן בשמן עמוק. את תפוח האדמה שנשאר אני לא זורקת, כמובן, אלא ממלאת בבשר או גבינות ועשבי תיבול, עוטפת בנייר אלומיניום ואופה בתנור. מכל השאריות אפשר להכין גם מחית טעימה. מחיר: 26 שקלים, רוסולינג.
(צילום: בושי מרדור)
שושנת אידוי של RSVP
אני תמיד בעד אידוי ירקות או פירות על פני בישולם במים, וזאת מכמה סיבות: הוויטמינים והמינרלים נשמרים, הירק לא סופג מים והבישול מהיר יותר. שושנת אידוי היא אביזר אידוי קל, נוח וזול. "עלי הכותרת" שלה נפתחים בהתאם לקוטר הסיר. לשושנה הזו יש יתרון בזכות הרגליות והידיות שמצופות בסיליקון, לכן אין חשש להכניס אותה לסיר כדוגמת סיר של נאופלם (בצילום) שמצופה באקולון, חומר טבעי, נון סטיק. שושנה אחרת עלולה לשרוט את הציפוי. בעזרת ידית הסיליקון מוציאים מהסיר את האביזר על תכולתו מבלי "לזכות" בכוויה. מחיר השושנה: 80 שקלים, קיצ'ן וורקס; מחיר הסיר: 349 שקלים, נאופלאם.
(צילום: בושי מרדור)
מחדד ירקות של Triangle
הגאדג'ט החמוד הזה מחדד ירקות קשים כמו תפוחי אדמה, בטטות וגזרים. את הבטטה או תפוח האדמה שחודדו מכניסים לשמן עמוק ומקבלים צ'יפסים פריכים, טעימים ומעוררי חיוכים ושאלות. ירקות אחרים אפשר לחדד לקישוט. מחיר: 71 שקלים, לובלינסקי.
(צילום: בושי מרדור)
Actifry
מי היה מאמין שאפשר ליהנות מצ'יפס פריך וריחני מבלי להרוס את הדיאטה ולהתמלא ברגשות אשם? במכשיר Actifry מבית Tefal ניתן לטגן בכף שמן אחת בלבד. האמת? פקפקתי מאוד בתוצאות, אבל הכנסתי קילוגרם שלם של תפוחי אדמה חתוכים לצורת צ'יפס, כף שמן זית אחת ומלח גס - והתוצאה הייתה צ'יפס מטוגן לכל דבר. במכשיר אפשר גם להכין ירקות בסגנון אנטי-פסטי איטלקי וגם בשר. האוויר החם שזורם התוך המכשיר מטגן ועוטף את המזון בכמות מזערית של שמן. מחיר: 1390 שקלים, ניופאן.
(צילום: בושי מרדור)
ממעך של Cutterpeeler
החורים הקטנטנים של המועך המיוחד הזה יוצרים מעין נטיפי תפוחי אדמה דקיקים. התוצאה היא מחית תפוחי האדמה הכי קלילה ואוורירית שאי פעם אכלתי - ולדעתי גם הכי טעימה. אגב, מכשיר זה יכול לשמש להוצאת כל הנוזלים גם מתרד או קישוא מבושלים: מכניסים לתוכו כף יד מלאה בכל פעם ומועכים בעדינות. מקבלים ירק יבש ומוכן לכל תבשיל. מחיר: 111.90 שקלים, 4 שף.
(צילום: בושי מרדור)
ממעך של Joseph Joseph
כמו שאר האביזרים המדהימים של התאומים מבריטניה, גם כאן מדובר באביזר מעוצב. במקרה הזה הוא גם מועך תפוחי אדמה ביעילות ובקלות. מחיר: 49.90 שקלים, סוהו.
(צילום: בושי מרדור)
ממעך של Dreamfarm
כשראיתי את המכשיר הזה, הייתי בטוחה שמדובר במקציף כלשהו. הדבר האחרון שהיה עולה בדעתי הוא שהוא מועך תפוחי האדמה. אך הגאדג'ט הזה בהחלט עושה את עבודתו. הידית מצופה בסיליקון וכך גם קצה הקפיץ, כך שניתן למעוך את תפוחי האדמה בתוך סיר עם ציפוי נון סטיק. מעכתי בעזרתו בהצלחה רבה גם ירקות מבושלים למחית תינוקות. עוד גאדג'ט שיהווה נושא לשיחה. מחיר: 109 שקלים, Neni.
- לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח אפשר לכתוב למייל
- לכל הכתבות של מירי צל דונטי