דגלי ישראל נשרפו בהפגנה מול השגרירות בקהיר
על רקע ההסלמה בעזה קראו כאלף מצרים לניתוק היחסים, הבטיחו לא להפסיק עד שדרישותיהם ייענו - והורידו קצין שניסה להרגיע אותם והביע תמיכה. גם האינתיפאדה השלישית בדרך?
בזמן "עופרת יצוקה" נהנתה ישראל יחסית מגיבוי מצרי במאבק מול חמאס. אחרי הפלת מובארק התמונה מעורפלת, חמאס זוכה ליתר אמפתיה, והקולות שעולים מקהיר ודאי לא מעודדים את היושבים בירושלים. אתמול (יום ו'), על רקע ההסלמה בעזה, התעוררה גם קריאה עממית נגד ישראל.
כ-1,000 אזרחים מצרים הפגינו מול שגרירות ישראל בקהיר תחת אבטחה צבאית כבדה, ודרשו ניתוק כל הקשרים הדיפלומטיים והכלכליים. "תורידו את הדגל, אנחנו לא רוצים אותו פה", הם צעקו, ולפי דיווח העיתון "אל-מסרי אל-יום" גם שרפו דגלי ישראל אחרים.
תיעוד ההפגנה מול השגרירות
המפגינים, כך דווח, מחו על מכירת הגז לישראל שהזרמתו חודשה לאחרונה, וכן הזכירו את זכויות הפלסטינים -
בדרישה לפתוח לחלוטין את מעבר רפיח בין עזה למצרים ולהיאבק על זכות השיבה של הפליטים.
"נישאר פה כמה שצריך, עד שהדרישות שלנו ייענו, ואז נחזור להתרכז בעניינים הפנימיים", אמר אחד המפגינים, בטון שנשמע מוכר מהמאבק שהתרכז בכיכר א-תחריר נגד שלטון מובארק. בזמן שריפת הדגלים, נכתב עוד בדיווח, עוברים ושבים הביעו את תמיכתם במפגינים בצפירות ממכוניותיהם. ממרפסות בבתים סמוכים יצאו תושבים שהחזיקו בדגלי פלסטין.
פליטים יעלו על אוטובוסים ויגיעו לגבול?
ב"אל-מסרי אל-יום" דווח כי קצין בכיר שנכח במקום ניסה לפנות למפגינים ולהרגיעם, אולם אלו צעקו "רד" וטענו שדרישותיהם לא נתונות למשא ומתן. הקצין אמר שהוא מסכים עם כל טענותיהם נגד ישראל והבטיח להעבירן למועצה העליונה של הצבא, השולטת בפועל במדינה. מוקדם יותר השבוע אמר שר החוץ המצרי, נביל אל-ערבי, שההסכמים עם ישראל יישמרו, אבל שאל לה לצפות לשלום חם.
מפגינים במצרים שורפים את דגל ישראל (צילום: AP)
המפגינים גם חילקו עלונים שקוראים לאינתיפאדה שלישית ב"יום הנכבה", 15 במאי, שעליהם נכתב כי פליטים פלסטינים אמורים לצאת מאוטובוסים מ-30 מקומות שונים הסמוכים לגבול עם ישראל במצרים, ירדן, סוריה ולבנון.
הפגישה נקבעה יומיים קודם לכן, ב-13 במאי. הקריאה הזו החלה בחודשים האחרונים בפייסבוק ועמוד האינתיפאדדה הוסר מהאתר לדרישת ישראל, אולם עמודים אחרים צצו - ולא ברור עד כמה ההתארגנות תופסת תאוצה.
אגב, אתמול התגברו גם המחאות בכיכר א-תחריר בקריאה להעמיד לדין - ואף להוציא להורג - את מובארק ובכירי השלטון הקודמים. רבבות התאספו בכיכר במה שהיו שהגדירו "ההפגנה הגדולה מאז הפלת הנשיא", בדרישה לסלק את הבכירים שהיו נאמנים למובארק ונשארו בעמדות מפתח. הם גם הניפו דגלי לוב, תימן וסוריה לאות הזדהות עם תנועות המחאה במדינות ערב האחרות.