עמק התכלת: זקני צפת מתחדשים בפארק ירוק
יש כמעט הכל בצפת: יופי, מיסתורין, רוחניות, ונוף. עכשיו יש גם פארק חדש, המשתרע על מאות דונמים עם מעיינות ובוסתנים, איילים, יעלים ודישונים. הצצה ראשונה לאטרקציה החדשה בצפון
קשה להאמין. לצפת, בירת הגליל העליון ומקום המפלט של קייטני הארץ בקיץ, לא היה עד כה פארק ראוי לשמו משלה. סמטאות ציוריות? יש. גלריות אמנים? יש גם יש. אוויר הרים צלול - בשפע. ומעכשיו - גם פארק חדש - עמק התכלת.
- להצעות נוספות לטיולים בפסח היכנסו לעמוד המיוחד
.
- חשוב לדעת שהפארק טרם נחנך רשמית ושעות הפעילות שלו עדיין אינן מלאות. לפי שעה, הפארק סגור בשבתות ובחגים.
איך מגיעים? נכנסים בכניסה הראשית לצפת (כביש 89) ונוסעים לכיוון התחנה המרכזית. כ-500 מטר מצומת הכניסה הראשית פונים ימינה לרחבת החניה של הפארק.
פארק עמק התכלת נפתח חלקית לקהל ממש בימים אלה, חול המועד פסח.
זו הזדמנות לבוא ולהתרשם לראשונה מהמקום. קק"ל, בשיתוף עם עיריית צפת, השקיעה בהקמת הפארק משאבים רבים.
התנאים הבסייסיים אינם קלים. צפת שוכנת בראש מדרונות תלולים. הפארק שוכן בגיא נחל ביריה מיובלי נחל שכווי הנשפך לנחל עמוד. הגיא תלול מאוד בחלקו, דבר שהקשה על הכנת התשתיות ופילוס השבילים. המכשולים הוסרו והפארק מוכן עתה לקליטת המבקרים.
לרשות המבקרים עומד שטח ירוק המשתרע על כ-580 דונם. מי שיבקר כאן יוכל להתוודע אל הנופים של הרי צפת מימים עברו: מעיינות קטנים מפכים בגיא, בוסתנים של עצי זית ורימון, עצים המייצגים את החורש הים-תיכוני ונופי הרי הגליל. מול הפארק ניצב כחומה הר המירון - ההר הגבוה בגליל.
השליטים האמיתיים בפארק עמק התכלת הם בעלי החיים שהובאו לכאן. אל תתפלאו אם תפגשו בין השבילים עדרי איילים, יעלים ודישונים, המשוטטים כאן חופשי. לפארק הובא גם העוף הגדול אֶמוּ, המזכיר בהתנהגותו יען, שכן גם הוא משולל כושר תעופה.
הר מירון כפי שנראה מעמק התכלת (צילומים: יעקב שקולניק, קק"ל)
טיול בפארק
בפארק עמק התכלת ניתן לטייל בשני מסלולים:
המסלול הקצר: מסלול מעגלי ליד בריכות מים. קק"ל הכשירה חלק מהמסלול כשביל מעגלי מונגש ובצדו ספסלים.
המסלול הארוך: מסלול תלול שאורכו כ-4.5 ק"מ והוא מיועד למיטיבי לכת בלבד. יש לדאוג לרכב מאסף בסוף המסלול.
המסלול הקצר
משער הכניסה פונים צפונה אל בריכות המים שהכשירה קק"ל באפיק הנחל. שביל סלול יוצא מהבריכות ימינה והוא עולה בשיפוע מתון במקביל לאפיק נחל ביריה. נצעד בגדה הדרומית. עצי צפצפה מכסיפה, המעידים על זרימה של מים בנחל, מלווים את האפיק.
קק"ל בנתה כמה גשרונים החוצים את הערוץ. כדאי לעמוד בהם, גם אם
לא חוצים את הנחל, כדי לזכות בנקודות מבט נאות על הנוף. בגשרון השלישי במספר כדאי לחצות את הנחל ולהגיע לעין חסיל. זהו מעיין זעיר. שמו העברי שומר על צליל שמו הערבי של המעיין - עין אל חאציל, שפירושו "מעיין היבול". מי המעיין הזה, כמו שאר המעיינות בסביבת צפת, הרוו בעבר חלקות ירק שסיפקו ירקות טריים לתושבי צפת.
קשה לומר כמה מעיינות בדיוק נובעים בפארק. קרקע הרנדזינה (קרקע גירנית חומה-אפרפרה) אינה נוטה לקלוט כמויות גדולות של מים, מה גם שאגן הניקוז הקולט את המים בפארק קטן למדי. מכיוון שכך, חלק מהמעיינות עונתיים, והמים מבצבצים מהם רק בחורף.
המעיין הגדול של הפארק נמצא במעלה הנחל, בראש השביל. זהו עין התכלת, שהעניק את שמו לפארק. השם העברי הוא תרגום שמו הערבי של המעיין (עין א-זרקא, המעיין הכחול). כדי להגביר את שפיעת המעיין חצבו נקבה במקום שבו הוא נובע. הנקבה חושפת עוד כמה טפחים מהשכבה נושאת המים.
מי המעיין זורמים לבריכה ריבועית, המכוסה כיום בפרגולה. בעבר הוליכו את המים מהבריכה לערוגות גני ירק, שעובדו למרגלותיה. קק"ל שיפצה את הבריכה ובנתה במדרון שמעליה קיר אבן חזק. הקיר תומך בכביש מירון - צפת (כביש 89) העובר סמוך לכאן. עצי חרוב קשישים ובוסתן נטוע של עצי פרי מוסיפים גם הם יופי למקום.
אל תתפלאו אם תפגשו בין השבילים איילים, יעלים ודישונים
כמעיין המתגבר
מעין התכלת אין ברירה אלא לרדת בשביל במורד הגיא של נחל ביריה. נצעד עתה בגדה הצפונית. השביל פוגש דרך עפר רחבה וגשר. דרך העפר עוברת בתוואי של הדרך ההיסטורית, שחיברה בעבר את ביריה לצפת.
עצי הברוש הגדולים שבצד הדרך מציינים את מקומו של בית קברות ערבי
משלהי התקופה העות'מאנית. בין הקברים צומחים עצי אלה קשישים. בחודש מארס יש כאן פריחה שופעת של מיני פרחים רבים, ביניהם סחלב איטלקי, סחלב השקיק ודבורנית דינסמור. בחודשים אפריל ומאי מעטרים את בית הקברות עמודי הפריחה הגבוהים של אירוס ארם נהריים. הפרחים גדולים, בצבע כחול-סגול.
השביל מגיע לבריכות שבהן ביקרנו קודם וממשיך במורד הנחל. כ-200 מטר משם חוצה את השביל תעלה מרושתת המנקזת נביעה קטנה. זהו שריד לעין אל עפיא, שנבע כ-100 מטר מכאן במעלה ההר. מי המעיין נודעו בעבר כבעלי סגולות מרפא.
מעט הלאה בהמשך המסלול ניצבת פרגולה, המעניקה מבט מרהיב אל פסגות הר אדיר, הר חירם והר מירון. טיפוס קל בשביל מדרגות מגיע למזלג שבילים. המורד התלול של השביל הימני (זהירות! סכנת החלקה בחורף) מגיע למפל קטן שמימיו נופלים אל בריכה רדודה. שולי הבריכה וקיר המפל מעוטרים בצמחי השרך שערות שולמית ובעצי תאנה.
נשוב בחזרה למזלג השבילים ונרד בשביל הימני. המסלול חולף על פני גשרון השוכן בצל עצי אקליפטוס ומגיע אל "הבריכות התחתונות", שבמימיהן משתכשכים ברווזים ואווזים. זהו גם קצה המסלול הקצר. מכאן יש לשוב לרכב שבשער הכניסה לפארק.
מי המעיין זורמים לבריכה ריבועית, המכוסה כיום בפרגולה
המסלול הארוך
אפשרות 1. השביל יורד מההבריכות התחתונות ומתחבר לדרך העפר שממזרח לנחל.
בדרך זו חוזרים צפונה אל הבריכות ומשם שבים לשער הפארק.
אפשרות 2. ניתן להמשיך בדרך העפר מערבה, לצאת מתחום הפארק בשער שבגדר, עד לחניון האיסוף, מצפון לבית העלמין העתיק של צפת. סמוך לחניון משתלב מסלולנו בדרך עפר רחבה, היורדת מכפר עין זיתים ועולה לרובע היהודי העתיק של צפת. דרך עתיקת יומין זו שימשה כנתיב הכניסה הראשי לצפת עד 1915, עת נסלל כביש 89. בדרך זו צעדו במלחמת העצמאות לוחמי הפלמ"ח שבא לעזרתה של צפת הנצורה. הבוחרים בדרך זו צריכים לדאוג מראש לרכב מאסף בחניון האיסוף, כפי שמתואר בפרק ההנחיות.
הבריכה העליונה בפארק עמק התכלת
חשוב לדעת:
- אין בפארק שולחנות והמקום אינו מיועד לפיקניק עם מנגל.
- הפארק מתאים לבילוי רגוע בחיק הטבע וגם לחובבי הליכה.
- הפארק אינו מיועד לרוכבי אופניים.
- אין כניסה לרכב לתחומי הפארק.
- לטיול בפארק יש להצטייד במי שתיה.
מידע כללי:
מפה: מפת טיולים וסימון שבילים הגליל העליון (גיליון 2).
מסלול קצר: מתאים לכל המשפחה, מסלול מעגלי בן שני ק"מ. נקודת המוצא והסיום היא שער הכניסה לפארק. המסלול הזה מותאם למוגבלים בתנועה.
מסלול ארוך: מתאים למיטיבי לכת בלבד. מסלול תלול שמתחיל בעין התכלת ומסתיים לאחר כ-4.5 ק"מ בחניון איסוף למרגלות הפארק.
גישה לחניון האיסוף (מסלול מיטיבי לכת): נוסעים לבית העלמין הישן של צפת וממשיכים בדרך העפר המלווה את גדר בית העלמין צפונה, עד לחניון.
חניונים בסביבה: חניוני יער ביריה, חניון מירון, חניון עין זיתים, חניון לאה ויצחק רבין ביער ברעם, חניון שפר
אתרים נוספים בסביבה: יער ביריה, צפת העתיקה, דרך הנוף מיער ביריה לחצור, מצודת ביריה, שביל הליכת בריאות דלתון - גוש חלב, שמורת טבע נחל עמוד, עין כובס, יער ברעם.