תוכנית אובמה: מדינה פלסטינית, בלי זכות שיבה
4 הנקודות של הנשיא האמריקני: ארה"ב מתלבטת האם להציג תוכנית שלום חדשה, שתכלול כמה עקרונות - הקמת מדינה פלסטינית, ויתור על השיבה, ירושלים כבירת שתי המדינות ודגש על צרכי הביטחון של ישראל. אובמה וקלינטון תומכים ביוזמה
המשא ומתן המדיני נמצא בקיפאון ממושך, אבל האמריקנים עדיין לא איבדו את התקווה להשיב אותו לחיים. ב"ניו יורק טיימס" פורסם כי בחודשים האחרונים עובדים בבית הלבן על תוכנית שלום אפשרית, שתכלול ארבעה עקרונות מרכזיים - מדינה פלסטינית, ביטול זכות השיבה, ירושלים כבירה של שתי המדינות ודגש על צרכי הביטחון הישראלים.
כבר שלושה חודשים שבבית הלבן דנים האם הגיע הזמן שהנשיא ברק אובמה יישא נאום דרמטי בנוגע לסכסוך במזרח התיכון. בנאום כזה הוא אמור להתייחס לתהפוכות בעולם הערבי ולנצל את המומנטום כדי להציע תוכנית חדשה לשלום בין ישראל לפלסטינים. אחד מפקידי הממשל אמר לעיתון האמריקני כי הילרי קלינטון ואובמה עצמו תומכים ברעיון, ואילו דניס רוס, יועצו של הנשיא למזרח התיכון, מתנגד לכך.
למרות תמיכת אובמה ברעיון, בארצות-הברית עדיין לא הוחלט סופית האם לקדם את התוכנית. אם היא אכן תצא לפועל, יופיעו בה 4 נקודות עיקריות. האמריקנים יקראו לישראל להסכים למדינה פלסטינית, המבוססת על גבולות 67'. הפלסטינים, מצידם, ייאלצו לוותר על זכות השיבה. ירושלים תהיה הבירה של שתי המדינות - ישראל ופלסטין - ובנוסף יושם דגש על צרכי הביטחון של ישראל.
בבית הלבן עובדים על טיוטות להצעות אפשריות, אבל הם עדיין לא החליטו כמה מפורטות יהיו טיוטות אלה, או אפילו האם הנשיא יהיה זה שימסור אותן בנאומו. קלינטון רמזה לפני כמה ימים בנאום בוושינגטון כי אובמה "ידבר בשבועות הקרובים בפירוט רב על מדיניות ארצות-הברית במזרח התיכון ובצפון אפריקה", אך אמירה כללית זו אינה מגלה מה יהיה הנושא המרכזי בנאום, וזו הסיבה גם שאובמה טרם החליט האם להגיע לישראל לקיץ ולנאום על תוכנית השלום.
קלינטון. מי יושיע את המשא ומתן? (צילום: AFP)
הוויכוח הפנימי בבית הלבן נמשך, ובשטח מתנהל מרוץ משולש בין הממשל האמריקני לבין האיחוד האירופי וראש הממשלה בנימין נתניהו בשאלה מי יציג ראשון תוכנית. "ניו יורק טיימס" כתב כי מדובר בהתנהלות מוזרה וכי שני גורמים אמריקנים הזהירו שאם נתניהו מתכוון להציג תוכנית שלום נועזת עם הפלסטינים, מוטב היה שיציג אותה תחילה בפני הכנסת. אתמול התברר כי נתניהו יישא מיני-נאום במליאה, בו יציג כמה אלמנטים מנאומו בקונגרס האמריקני.
אינדיק: כולם מרוכזים בנאומים, במקום בשלום
מרטין אינדיק, בעבר שגריר ארצות-הברית בישראל, האשים כי "במקום להתמקד בעשיית שלום, נראה שכולם מרוכז בעשיית נאומים", והציע לא לנאום - אלא אם כן הנאומים יקדמו באמת את השלום.
הבוקר הציע הנשיא הטורקי, עבדאללה גול, לשמש כמתווך במשא ומתן הישראלי-פלסטיני. במאמר ל"טיימס" כתב גול כי ישראל עלולה למצוא עצמה כ"אי של אפרטהייד בתוך ים ערבי עוין", בגלל המגמות הדמוגרפיות והדמוקרטיזציה באזור.
גול לא שכח את המעצמה הגדולה בעולם, ועקץ אותה: "הקהילה הבינלאומית רוצה שארצות-הברית לפעול כמתווך הוגן וחסר פניות בין ישראל לפלסטינים, בדיוק כמו שעשתה לפני כעשור. הגעה לשלום במזרח התיכון היא הטובה הגדולה ביותר שוושינגטון יכולה לעשות לישראל".