צרפת באו"ם: "אירופה שוקלת להכיר בפלסטין"
"שאיפות הפלסטינים לא פחות לגיטימיות מאלו של עמי האזור", אמר שגריר צרפת באו"ם בדיון במועצת הביטחון, "אין לנו ברירה אחרת מלבד להיענות להן". השגרירה סוזן רייס דרשה בנאומה להוריד את דו"ח גולדסטון מסדר היום אחת ולתמיד
אחרי אמריקה הלטינית, גם מדינות אירופה יכירו בפלסטין? שגריר צרפת באו"ם, ג'ראר ארו, הודיע היום (ה') במהלך דיון במועצת הביטחון כי ארצו ומדינות נוספות באירופה שוקלות להכיר במדינה פלסטינית. "שאיפות העם הפלסטיני למדינה בה יוכל לחיות בשלום ובביטחון לצד ישראל, הן לא פחות לגיטימיות מאלו שבא לידי ביטוי במדינות אחרות באזור", אמר. "אין לנו ברירה אחרת מלבד להיענות להן".
ארו כיהן בעבר כשגריר צרפת בישראל. אחת ההתבטאויות שלו עוררה סערה בארץ בתקופת כהונתו. "אתם שונאים אותנו. יש לכם, הישראלים, הפרעה נפשית - הפרעה של אנטי-צרפתיזם", אמר בראיון לרדיו ב-2004. הערב במועצת הביטחון הוא אמר, כי "ההכרה בפלסטין היא אפשרות שאנו בוחנים כעת עם שותפותינו באירופה, נוכח היווצרות אופק מדיני לתחיית המשא ומתן".
השגריר דיבר במהלך דיון חודשי במועצה על המצב במזרח התיכון והסוגייה הפלסטינית. הוא הבהיר כי צעד כזה "יסייע לחידוש השיחות בהתבסס על מדדים בינלאומיים המוכרים היטב. לצד חיזוק המחויבות החד-משמעית שלנו לביטחונה של ישראל, ההחלטה תלווה במסר ברור לשני הצדדים שנועד למנוע כפיית מהלכים חד-צדדים שיזיקו למאמצי השלום".
רייס בדיון קודם. די להתעסק בגולדסטון (צילום ארכיון: AFP)
בדיון במועצת הביטחון השתתפה גם שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, שניצלה את הבמה כדי להגביר את הלחץ לביטול דו"ח גולדסטון. היא קראה לאו"ם להפסיק להתעסק במסמך המאשים את ישראל בפשעי מלחמה במבצע "עופרת יצוקה", ולהורידו מסדר היום של הארגון. "ארצות הברית מאיצה באו"ם לסיים אחת ולתמיד את פעולותיה הקשורות בדו"ח גולדסטון", הבהירה.
ארצות הברית התנגדה מלכתחילה לכתב המינוי של מועצת זכויות האדם בז'נבה, ולמסקנות של ועדת גולדסטון. בעקבות מאמר החרטה של השופט גולדסטון עצמו, שפורסם בעיתון "וושינגטון פוסט", בו חזר מהטענות המרכזיות של הדו"ח, החליטה ארה"ב להוביל את הקריאה לגנוז את המסמך.
כבר לפני שבוע הצביעו חברי הסנאט האמריקני פה אחד בעד החלטה הקוראת לבטל את הדו"ח. חברי הסנאט הסכימו עוד כי "בניגוד לממצאיו, ממשלת ישראל לא החליטה בכוונה תחילה, כמדיניות לפגוע באזרחים ברצועת עזה", וגם השופט גולדסטון הודה שמספר הנפגעים האזרחים בעזה היה קטן מאשר נטען במסמך. כמו כן, דרש הסנאט למנוע כל פעולה נוספת המתבססת על ממצאי הדו"ח. "יש להגביל את הנזק שהדו"ח המשמיץ הזה גרם לידידתנו הקרובה ישראל ולמוניטין של האו"ם", צויין בהחלטה.
ביקורת על המשט המתוכנן לעזה: ניתן לסייע בלי פרובוקציה
במקביל, נשמעה במועצת הביטחון ביקורת על הכוונה לארגן משט של סיוע הומניטרי לעזה. תת-מזכ"ל האו"ם, לין פסקו, אמר בדיון כי ישנן דרכים מקובלות להעביר סיוע לרצועה, והצדיק את עמדת ישראל הדורשת העברת הסחורות בצורה מסודרת דרך אשדוד. גם השגרירה רייס ציינה כי קיימות דרכים לסייע בלי לעורר פרובוקציות, והדגישה כי זכותה של ישראל לבדוק את המטען.
ראש המשלחת הישראלית לאו"ם, השגריר מירון ראובן, הזהיר כי המשט המתוכנן להתקיים לקראת סוף מאי, נושא בחובו פוטנציאל להסלמת הסכסוך וליצירת אי-יציבות. הוא ציין את הקשר הברור
בין טרור לבין הברחות הנשק לתוך רצועת עזה, שממומנות על ידי איראן וסוריה, והזכיר את תפיסת הספינה "ויקטוריה" ובה למעלה מ-40 טון נשק.
בנוסף, הדגיש את דאגת ישראל מההסלמה האחרונה מרצועת עזה, כולל תקרית הירי של טיל נ"ט לעבר אוטובוס ילדים בדרום הארץ, בה נהרג נער בן 16 ופצע את הנהג. "אתם יכולים לדמיין איך הייתם מרגישים אם טיל נ"ט היה נורה במכוון לעבר אוטובוס ילדים במנהטן או ברוקלין? זו המציאות שבה חיים רבים מאזרחי ישראל", אמר השגריר ראובן.
שגרירים נוספים שנאמו במועצת הביטחון קישרו בין המצב במזרח התיכון לבין התהליך הישראלי-פלסטיני. שגריר בריטניה הבהיר שהמשטרים במזרח התיכון צריכים להיענות לצורכי האוכלוסייה ו"זה נכון לפלסטינים כמו למצרים, תימנים, לובים או סורים".
Read this article in English