שתף קטע נבחר
 

לחופש נולד: הזאב שנדרס שוחרר לטבע

בתחילת השנה נדרס זאב באזור מצוקי דרגות. הוא נפגע קשה בראשו והגיע מחוסר הכרה לטיפול בביה"ח לחיות בר, שם הצילו את חייו. בתום שיקום ממושך, שכלל גם טיפולים אלטרנטיביים, הוא התחזק והועבר לביתו הזמני בחי-בר יטבתה. לפני מספר ימים הוא שוחרר בחזרה לטבע, סמוך למקום בו נמצא פצוע

בתחילת השנה נדרס זאב באזור מצוקי דרגות. הוא נפגע קשה בראשו והגיע מחוסר הכרה לטיפול בביה"ח לחיות בר, שם הצילו את חייו. בתום שיקום ממושך, שכלל גם טיפולים אלטרנטיביים, הוא התחזק והועבר לביתו הזמני בחי-בר יטבתה. לפני מספר ימים הוא שוחרר בחזרה לטבע, סמוך למקום בו נמצא פצוע

 


 

סיכויי ההישרדות של זאב ארצישראלי שנדרס בתחילת השנה בכביש סמוך למצוקי דרגות, לא היו גבוהים. המחזה שהתגלה לשי קבסה, מנהל החי-בר ביטבתה, שחלף במקרה עם בני משפחתו באזור היה קשה. הזאב היה מוטל על הכביש ונראה מת, אך כשהתקרבו אליו, עובר אורח נוסף שהיה במקום, דיווח להם שהזאב עדיין בחיים. 

 

קבסה הרים את הזאב, שהיה פצוע קשה, בעזרת מכשיר הרמה מיוחד, הכניס אותו לתוך שק יוטה ואיבטח אותו כדי שלא יפול מהרכב במהלך הנסיעה. לאחר שחבר עם פקח הרשות אורי לין, באזור ירושלים, הזאב הועבר לטיפול בגן החיות התנ"כי בירושלים. לאחר שיוצב מצבו, הוא הובהל להמשך טיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נפגע בראש, אבל התאושש בהדרגה

בשעות הראשונות עם הגיעו לטיפול בבית החולים, הזאב זכה לטיפול מד"ר נילי אנגליסטר, וטרינרית בבית החולים, שהחלה ביחד עם צוות המרפאה בסדרת בדיקות ומתן נוזלים לחיה הפצועה. מצבו היה קשה. למעט תנועות ראש ורגליים מעטות, הוא היה במצב של תרדמת והחשש של הרופאים היה כי הוא ספג מכת ראש קשה.

 

בתום סדרה ארוכה של צילומי רנטגן כדי לנסות לזהות את חומרת הפגיעה. הרופאים העריכו כי הוא סובל מפגיעה נוירולוגית וגילו גם פגיעות פנימיות בחלל הבטן. לאחר מספר ימים של אישפוז, החל הזאב לגלות סימני התאוששות. הוא הצליח לעמוד על רגליו בכוחות עצמו ולהסתובב מעט בתא האישפוז המבודד, כשהוא סובל ממגבלת ראייה קשה.

 

בתחילה הוא הואכל באופן ידני על ידי המטפלים מאחר שלא היה מסוגל לאכול בכוחות עצמו. בחלוף הימים, הצליח הזאב לקבל מזון ומים בקערה בהשגחה צמודה ועם הזמן, החל להזיז את רגלו השמאלית, דבר שסייע לו לעמוד וללכת.

 

במסגרת הניסיונות לשפר את מצבו, זכה הזאב גם לטיפול אלטרנטיבי בשמנים ודיקור סיני. עם השיפור הגדול במצבו, הוא החל להתהלך בכוחות עצמו ואף לאכול לבד. בחודש שעבר הוא עבר אל ביתו הזמני בחי-בר ביטבתה, שם זכה לשטח מבודד ופרטי שאינו נגיש לקהל המבקרים.

 

עיקר המשימה של המטפלים היתה לבדוק את השיפור במצב הראייה של הזאב, יכולת קריטית שבלעדיה לא יוכל לשרוד בכוחות עצמו בטבע. במהלך התקופה נבחנה גם יכולתו לאתר את המזון שלו ולאכול לבד בשטח.

 

"בכל התקופה בה הוא היה בחי-בר, עקבנו אחריו כדי לראות איך הוא מתאקלם במקום ובמיוחד רצינו לוודא שהוא מצליח לאכול לבד ולמצוא את המזון שלו בשטח המגודר שהכנו לו", אומר קבסה ל-ynet. "ערכנו תצפיות מעקב צמודות אחרי האופן בו הוא אוכל ומחפש את המזון, כשאנחנו מעבירים לו את הפגרים והבשר ממקום למקום באזור המחייה שלו ואפילו באחת הפעמים, אף גררנו את המזון שלו כדי לראות אם הוא ירדוף אחריו". 

 

צילום: אריאל טלייב

 

 

יצא לדרך חדשה

לדברי קבסה, הזאב היה בסמוך לתאי המחייה של שתי זאבות וצבוע מפוספס. "הוא אכל טוב בחודשים האחרונים והיה בתנועה כל הזמן. למרות שהוא היה לבד, הוא לא הפסיק לרוץ ובהשוואה למצב שלו לפני מספר חודשים שהיה על סף מוות, זה פשוט מדהים לראות אותו חזק ומהיר".

 

לפני מספר ימים הגיע הרגע הגדול. לאחר שהתקבל אור ירוק מצוות הרופאים ומגורמי המדע ברשות, הוחלט להשיב את הזאב בחזרה לטבע. הוא הוכנס לכלוב הובלה גדול והובא אל נקודת השיחרור שנבחרה מראש.

 

צוות הווטרינרים והמטפלים מבית החולים לחיות הבר, שלקחו חלק בהצלת הזאב, בנוסף לאנש הרשות הטבע והגנים, הגיעו לאזור מצוקי דרגות, במרחק של כ-500 מטר מהנקודה בה נמצא הזאב דרוס לפני מספר חודשים.

 

בנו של קבסה, אריאל, שהבחין בזאב הפצוע בכביש וד"ר נילי אנגליסטר, וטרינרית בבית החולים, הרימו את דלת הכלוב וחיכו לזאב שיצא. תוך מספר שניות, ראשו של הזאב ביצבץ מחוץ לדלת והוא פתח בריצה מהירה לעבר השטח.

 

"הוא ידע לאן הוא רץ", קובע קבסה. "למרות שהוא לא היה באזור כמה חודשים בגלל הפציעה, הוא מכיר את המקום ונעלם תוך זמן קצר בין הצמחייה. הקבוצה עימה הוא מסתובב באזור מוכרת לנו ואני מקווה שהוא יתאקלם בה בחזרה בקלות וישרוד בטבע".

 

כדי לוודא שהזאב אכן בתנועה ושורד, הוצמד לו לפני השיחרור קולר עם משדר רדיו ותג אוזן ממוספר, על מנת שניתן יהיה גם לעקוב אחריו בקלות. "זו תחושה אדירה לראות אותו שוב בטבע. עד עכשיו אני לא מאמין שהוא הצליח לשרוד את הפגיעה מהמכונית", מסכם קבסה. "הרבה אנשים עבדו קשה בשביל הרגע הזה, לראות אותו בריא וחופשי".

 


 

 

  • מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* רוצים להתנדב למען החיות? צרו קשר בדוא"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוצא לדרך חדשה
צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים
רגע לפני השיחרור בחזרה לטבע
צילום: שי קבסה, רשות הטבע והגנים
ינואר 2011. על סף מוות בעקבות הדריסה
צילום: ארז ארליכמן
שיקום מהיר
צילום: רועי גזית
מומלצים