הערכה: עלות הפיצוץ במצרים - 1.5 מיליון ד' ליום
הגז הטבעי ממצרים, שאספקתו הופסקה בשל פיצוץ הצינור בסיני, משמש לייצור כ-20% מהחשמל בישראל. חברת החשמל תגביר את רכישת הגז מים תטיס הישראלית ובמקביל, תיאלץ להשתמש בסולר ובמזוט, שהם מזהמים ויקרים בהרבה מהגז
הפסקת זרם הגז הטבעי ממצרים לישראל ולירדן צפויה לעלות לחברת החשמל הישראלית בכ-1.5 מיליון דולר ליום. ההערכה מבוססת על המחיר הנוסף ששילמה חברת החשמל על הפיצוץ הקודם, שאירע ב-5 לפברואר וגרם להפסקת זרם הגז לישראל, ירדן וסוריה למשך חודש וחצי.
חברת החשמל מייצרת כ-45% מהחשמל מגז טבעי. כ-40% מהגז מגיע ממצרים באמצעות ענקית הגז הבינלאומית EMG (שיוסי מימן הישראלי הוא אחד השותפים בה) וכ-60% ממאגר ים תטיס הישראלי. גם תחנות הכוח הקטנות הפרטיות הקיימות במשק מייצרות חשמל מגז שחלקו מצרי. הגז המצרי משמש, איפוא, לייצור כ-40% מהחשמל בישראל. כאשר האספקה מופסקת, מגבירה חברת החשמל את הצריכה מים תטיס, ובמקביל, מסבה חלק מתחנות הכוח מגז למזוט ולסולר.
החברה עדיין לא החליטה מה יהיה המינון של ייצור הגז הפעם, אך לפי התקדים של הפיצוץ הקודם, החברה תעשה קצת מזה וקצת מזה.
המשמעות, בטווח הקצר, היא הרבה כסף: מנתוני משרד התשתיות עולה כי חברת החשמל שילמה על הפיצוץ הקודם תוספת של כ-1.5 מיליון דולר ליום, בשל הסבת התחנות מגז טבעי וסולר ומזוט. בטווח הארוך יותר, ישלמו אזרחי המדינה על הפיצוץ בבריאותם כיוון שהמזוט והסולר מזהמים הרבה יותר מהגז.
צריכת הגז המוגברת מים תטיס גם מקצרת את תוחלת החיים של המאגר, שבלאו הכי צפוי לאזול ב-2013. ההערכה היא שכל שבועיים של הפסקת האספקה ממצרים מקצרים את תוחלת החיים של ים תטיס בכשבוע. עם סיומו של הגז בים תטיס, אמור להחליף אותו מאגר תמר, שכמו ים תטיס נמצא בשליטת יצחק תשובה הישראלי ונובל אנרג'י האמריקני.
תשובה התחייב לאחרונה שהגז מתמר יגיע לישראל בתחילת 2013. כדי למנוע "חור" שבו ישראל תהיה תלויה לגמרי בגז המצרי, וכדי למנוע מתשובה ונובל להפוך למונופול, מקדם משרד התשתיות ייבוא של גז טבעי מחו"ל, שיהפוך לנוזל ויגיע במכליות.
משרד התשתיות: נקדם תחנה שנייה באשקלון
ממשרד התשתיות נמסר כי: "היום אחר הצהריים יקיימו שר התשתיות, עוזי לנדאו, שר הפנים אלי ישי ובכירי משרד התשתיות דיון בדרכים לפתרון בעיות משק האנרגיה הישראלי. בין היתר, ידונו השרים והפקידים בקידום נקודת הקליטה הטבעית של הגז הטבעי, הנזלת הגז הטבעי וקידום תחנת הכוח השנייה באשקלון. הדברים מקבלים משנה תוקף בצל ההתפתחויות האחרונות בסיני".
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "בכירי חברת החשמל, בראשות היו"ר יפתח רון טל והמנכ"ל אלי גליקמן ,מקיימים בשעה זו דיון הערכת מצב, בעקבות פיצוץ צינור הגז במצרים והפסקת הזרמת הגז לישראל.
"במסגרת הדיון יועלו פרטי המקרה ויידונו פעולותיה הנדרשות של החברה, בעקבות המצב החדש. כמו כן יידונו החלופות האפשריות להפעלת תחנות הכוח על מנת לספק את מלוא תצרוכת החשמל.
"יודגש, כי הנהלת החברה תשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה בכדי להבטיח המשך אספקה סדירה של חשמל, לרבות שימוש בדלקים חלופיים וזאת בהתאם להוראות ובשיתוף משרד התשתיות והמשרד לאיכות הסביבה".
מצרים: מוברק נחקר על עיסקאות הגז
גורמי ביטחון מצרים מסרו הבוקר לסוכנויות הידיעות כי זרם הגז ממצרים לישראל - וכן לסוריה וירדן - הופסק לאחר שמחבלים פוצצו את הצינור במסוף אל-סביל שבסיני. "יש במקום להבות ענק", אמר גורם מצרי. לפי אחד הדיווחים המטען הופעל בשלט רחוק "כנופייה חמושה ובלתי מוכרת תקפה את צינור הגז", אמר גורם ביטחוני.
לפי גורמי הביטחון, שמסרו את הדברים בעילום שם, השסתומים השולטים על זרם הגז לירדן נסגרו. עוד נמסר כי תושבים נמלטו מבתיהם בעקבות הפיצוץ. "הרשויות סגרו את מקור הגז העיקרי לצינור ופועלים לכבות את האש", אמר אחד הגורמים, וציין כי במקום השתוללו להבות ענק. הפיצוץ אירע במסוף הגז אל-סביל סמוך לעיר אל-עריש שבסיני. מדובר בפעם השנייה שמתבצע נסיון לפגוע בצינור: ב-27 למרס הטמינו חמושים במקום מטעני חבלה, אך הם לא התפוצצו.
הסכמי האספקה בין מצרים לבין ישראל, ירדן וסוריה שנויים במחלוקת פוליטית ומשפטית בשל המחיר הנמוך יחסית שבו הסכימה קהיר למכור את הגז. העסקה עם ישראל מעוררת את עיקר האמוציות השליליות, אך באופוזיציה המצרית מתנגדים גם לעסקאות עם ירדן וסוריה ודורשים לבחון אותן מחדש. לפני כשבועיים הורה ראש הממשלה המצרי, עיסאם שרף, לבחון מחדש את העסקאות, והנשיא לשעבר חוסני מובארק אף נחקר בעניין.
בסוף השבוע מסרו גורמים משפטיים במצרים כי שני שרי האנרגיה לשעבר, מחמוד לטיף וסמיה פאהמי, יועמדו לדין בגלל עסקאות הגז עם ישראל. לפי התביעה, השניים חתמו על חוזים שגרמו להפסדים של 714 מיליון דולר.
- הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות