שתף קטע נבחר

צילום: אבי מועלם

אח: "שכר הרופאים מצחיק, אני מרוויח יותר מהם"

בזמן ש-2,500 רופאים וסטודנטים הפגינו בירושלים, בסורוקה המשיכו לעבוד מסביב לשעון. "אנחנו בחוסר אדיר של תורנים, חולים מתים בגלל מחסור ברופאים ואחיות", אמרו האחראים על התורנויות. "על 46 חולים יש בלילה שתי אחיות ושתי סטודנטיות"

ד"ר גילה קרפ וד"ר אורי גלנטה, המתמחים הראשיים של החטיבה הפנימית בבית החלים סורוקה בבאר שבע, חזרו הביתה מותשים אחרי עוד משמרת מייגעת. בעת שהקולגות שלהם הפגינו הבוקר (יום ד') בירושלים, הם ניסו לטפל בחולים ובלוח התורנויות, תוך שהם מתמודדים עם עייפות מצטברת ולילות חסרי שינה. יחד איתם עבד גם האח אוהד, שהזדהה עם מצוקתם: "הרופאים מקבלים משכורות מצחיקות ועובדים שעות מטורפות".

 

מחאת הרופאים, כותרות אחרונות ב-ynet

מזדהים עם המאבק? הגיבו בפייסבוק

 

אוהד (ביקש לא להזדהות בשמו המלא), שעובד בחדר הניתוח, הוא דוגמה לחוסר השוויון בתנאי השכר: "אני מרוויח הרבה יותר טוב מהרופאים", אמר בחיוך ציני. "ניתוחים מבוטלים כל הזמן בגלל פחות מדי אנשי צוות ויותר מדי חולים". בסיום הראיון הקצר הפנה שאלה רטורית: "היית רוצה שמישהו ינתח אותך אחרי 30 שעות ללא שינה? את בטח היית מוכנה ללכת לרפואה פרטית ולשלם כסף תמורת מישהו רענן".

 

"זו התורנות השלישית שלי של 24 שעות, מאז יום שישי", סיפרה בעייפות ד"ר קרפ, שנשארה בבית החולים בעת ש-2,500 רופאים וסטודנטים הפגינו מול משכן הכנסת בבירה נוכח המבוי הסתום במשא ומתן עם האוצר. "יש לי שמונה תורנויות בחודש, 24 שעות ביממה כל תורנות. ממוצע שעות העבודה השבועי עומד על בין 80 ל-100 שעות. זה חלק מהמחויבויות שלנו". יחד עם ד"ר גלנטה היא אחראית על לוח התורנויות של יתר המתמחים, אחריות שמוסיפה לתחושת חוסר האונים.


הרופאים בהפגנה, החולים מרגישים את העומס (צילום: נועם מושקוביץ)

 

ד"ר גלנטה תיאר את המצב העגום: "אנחנו צריכים לאייש כ-530 עמדות תורנויות בחודש, אבל אנחנו בחוסר אדיר של תורנים. כל חודש אנחנו מתחילים בחוסר של 50-60 תורנויות, זאת אומרת שיש מחלקות שבכלל אין להן תורן. מתחילת ההתמחות שלנו עזבו שמונה מתמחים את החטיבה הפנימית, חלקם סיימו את ההתמחות וחלקם פשוט פרשו בגלל התנאים ועזבו לירושלים, למרכז או להתמחות אחרת".

 

"המערכת כבר מרוסקת"

"יחד עם כל העומס אנחנו גם מנסים להישאר אופטימיים ולגייס מתמחים חדשים", אמרה ד"ר קרפ, העייפות ניכרת על פניה. "אבל אם לא יהיה שינוי קיצוני בשירות שאנחנו נותנים ובתנאים, המערכת תתרסק", היא מזהירה - אחרי ששוקלת ארוכות אם להשתמש במילה זו. "המערכת כבר מרוסקת", קובע ד"ר גלנטה. "חולים מתים בגלל מחסור ברופאים ואחיות. על מחלקה של 46 חולים יש בלילה שתי אחיות ושתי סטודנטיות".

 

"אני לא רואה קרן אור בקצה המנהרה", אומר ד"ר גלנטה, רגע לפני שעשה את דרכו הביתה. "עם כל העומס ומצוקת החולים, נסגרה פנימית ג' בסורוקה. עומס החולים מתחלק כעת על פחות מחלקות. אין לחולים איפה להיות, אז יש פעמים שהם נאלצים לשהות במיון. ואז, חוץ מלטפל בכמות החולים האבסורדית, הרופא התורן במיון, שרואה כ-70 חולים במשמרת, צריך לטפל בעוד כ-20 חולים שמאושפזים במיון ואמורים להיות בפנימית".

 

כמוהו, גם ד"ר קרפ נשמעת מיואשת: "אנחנו אוהבים את המערכת ואת העבודה שלנו, אבל פשוט מתוסכלים ממה שקורה. אנחנו מזדהים עם החולים שצריכים לחכות 3-4 שעות במיון רק כדי לראות רופא, כך שכל הכעסים שלהם יוצאים עלינו אחר כך".


ההפגנה בירושלים. בצפון לא נרשם עומס חריג (צילום: נועם מושקוביץ)

 

החולים מרגישים היטב את העומס המוטל על כתפיהם של הרופאים. ורד קיסוס, שבנה מאושפז במחלקה האורתופדית, מבינה היטב מדוע נאלצה לחכות שעות כדי לראות רופא במיון. "הם עובדים שעות על שעות, צריך לתגבר אותם דחוף בכוח אדם ולתת להם תנאים. במיון רואים את זה יותר, חיכינו חמש שעות רק בשביל צילום, כשהילד שלי סובל משבר פתוח והוא מדמם. בעלי עובד בבית החולים כחשמלאי ואנחנו עוד איכשהו מבינים מה קורה, אבל אנשים זרים לא יודעים למה הם לא מקבלים טיפול בזמן ולא יודעים מה הרופא עובר".

 

החולים נשארו בבית

גם מבתי החולים בצפון הגיעו רופאים רבים להפגנה הגדולה בירושלים. בראש משלחת 65 הרופאים שבאו מנהריה עמד ד"ר נמרוד רחמימוב, יו"ר ועד הרופאים בבית החולים וסגן יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל. הוא אמר כי המאבק הנוכחי ממושך, אך הוא צפוי להשפיע על עתיד הרפואה בישראל. בחדר המיון ובמחלקות בבית החולים בנהריה לא נרשמו עומסים בשעות בהן נעדרו הרופאים, מאחר וניתוחים שאינם דחופים בוטלו מבעוד מועד ורבים ויתרו על ההגעה לחדר המיון.

 

גם בשאר בתי החולים בצפון לא נרשם עומס חריג. בבית החולים כרמל בחיפה ציינו כי מספר החולים שהגיעו לבית החולים היה נמוך מהרגיל. מבית החולים רמב"ם נמסר כי מעט עומס נרשם בחדר המיון, מאחר וחלק מהחולים שהגיעו למרפאות החוץ וגילו כי טיפולים אמבולטוריים שהיו אמורים לקבל נדחו, העדיפו לפנות לחדר המיון. "היה מקרה של אדם שאמור היה לעבור כריתה של אחת מאצבעות הרגליים בגלל סוכרת והניתוח נדחה. הוא הגיע לחדר המיון והופנה למחלקה האורתופדית. אלו מקרים שיוצרים עומס זמני ומועברים למחלקות", אמר דובר בית החולים, דוד רטנר.

 

גם בבית החולים העמק בעפולה אמרו כי "שמו לב שפרט למי שחייב, חולים כמעט ולא מגיעים למרפאות החוץ למיון בימי השביתה". מבית החולים זיו בצפת הגיעו 60 רופאים להפגנה, כשהם מותירים מאחוריהם סגל מצומצם של רופאים העובד במתכונת שבת.

 

ד"ר ראדי שאהין, יו"ר ועד הרופאים בבית החולים, אמר: "אנו מקווים כי משרד האוצר יראה לאחר שבועות רבים נכונות להגיע לפשרה ולהביא לסיום השביתה. המצב קשה, הן מבחינת כוח האדם והן מבחינת השכר ותנאי העבודה. על הממשלה להתעשת במהרה, על מנת שנוכל להימנע מצעדים קשים נוספים שעלולים לפגוע בחולים. אנחנו זוכים לתמיכה רבה מהמאושפזים ומבני משפחותיהם, דבר שמחזק אצלנו את ההבנה כי מדובר במאבק מוצדק שהוא לא רק למען הרופאים, אלא בעיקר עבור הרפואה הציבורית".

 

סגן שר האוצר, יצחק כהן, אמר בתגובה לדברי מנהיגי הרופאים כי "הגיע הזמן שראשי ההסתדרות הרפואית ידברו אמת ויפסיקו להשלות את הציבור, את הסטודנטים ואת המתמחים ויציגו את הדרישות האמיתיות שהם מעלים במו"מ, תוספת שכר רוחבית שמשרתת בעיקר את הרופאים הבכירים". הוא הוסיף כי מצב זה מונע התקדמות במשא ומתן וטיפול בנושאים החשובים: הפריפריה, המתמחים והמקצעות במחסור.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד וחגי עינב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית החולים סורוקה. עבודה ללא הפסקה
צילום: הרצל יוסף
גם ליצנים רפואיים השתתפו בהפגנה
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים