שתף קטע נבחר
 

יש שינוי? שיפור במצב השכירים ב-2010

דו"ח מרכז אדווה מראה כי העובדים הרוויחו ב-2010 כ-63% מההכנסה הלאומית, לעומת 62% ב-2009, בזכות הצמיחה והסכמים להעלאת שכר. אבל השכירים עדיין מחזיקים הרבה פחות מאשר בשנת 2000, לפני האינתיפאדה והרפורמות במשק

שנת 2010 הייתה טובה לעובדים בישראל - כך עולה מהדו"ח השנתי של מרכז אדווה למחקרים חברתיים, שהתפרסם הלילה (ש') ומבוסס על ניתוח של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס).

 

הדו"ח מראה שחלקם של העובדים בעוגת ההכנסה הלאומית - כלל הכסף במשק - עלה מ-62% ב-2009 ל-63% אשתקד, והסתכם אשתקד בכ-433 מיליארד שקל. חלקם של בעלי המניות בחברות המעסיקים נותר ללא שינוי - 14% מעוגת ההכנסה.

 

"מדובר בחדשות טובות וחשובות שאנו מקווים שהן יימשכו", אומר ל-ynet מנהל מרכז אדווה, ד"ר שלמה סבירסקי. "יחד עם זאת, הייתי מציע להיזהר, כי עדיין לא ברור אם מדובר בשינוי מגמה. גם ב-2007 היה גידול בחלקם של העובדים בעוגת ההכנסה, וב-2008 ו-2009 הוא חזר לרדת. חלקם של העובדים עדיין נמוך בהרבה מאשר לפני האינתיפאדה והרפורמות הכלכליות שביצע בנימין נתניהו כשהיה שר האוצר. בשנת 2000 העובדים החזיקו 68% מהעוגה".  

 

מה גרם להרעה במצב העובדים בשנים 2008-2009 ומה הביא לשיפור ב-2010?

 

"ראשית, מצב המשק הישראלי: ב-2008-2009 היה משבר כלכלי, עובדים פוטרו ועבר הרעת תנאים, ואילו בשנה שעברה המשק צמח והתרחב. האבטלה ירדה מ-7.5% ל-6.6% ונוצרו 100 אלף משרות חדשות, אף ש-42 אלף מהן היו חלקיות". 

 

"שנית, גם השכר הממוצע עלה בשיעור זעיר של 0.9%, הודות לצמיחה ובעיקר הודות לשורת הסכמי עבודה טובים שנחתמו בין המעסיקים לבין ההסתדרות וארגוני עובדים אחרים. בתחילת השנה הנוכחית נחתמו ונכנסו לתוקף הסכמים רבים עוד יותר, כך שאני מקווה מאוד שהמגמה החיובית תימשך גם השנה. ועם זאת, חשוב לציין ששכר המנהלים הבכירים עלה הרבה יותר, ב-10%".

 

השכירים העשירים הרוויחו יותר

מניתוח דו"ח המרכז עולה כי הכנסות השכירים עדיין מחולקות באופן בלתי שוויוני בעליל. מהנתונים עולה כי המאיון העליון של השכירים - המנהלים הבכירים במשק - ריכז בידיו 6.3% - לפי נתוני הלמ"ס או 8.7% מכלל הכנסות השכירים בישראל לפי נתוני הממונה על הכנסות המדינה.

 

עוד עולה מהנתונים כי כ-26% מהשכירים השתכרו עד שני שליש מהשכר החציוני - כלומר, שכר מינימום, קצת יותר ממנו או פחות ממנו - וחלקם בעוגת ההכנסות עמד על 7.7%, כומר, פחות מזה של השכירים במאיון העליון.

 

מנתוני המכון עולה כי העשור האחרון היה טוב גם לעובדים וגם למעסיקים, אך המעסיקים הרוויחו יותר מהעובדים והעובדים העשירים הרוויחו יותר מהעובדים העניים, כך שבשורה התחתונה, הפערים החברתיים - שהיו מהגבוהים במערב גם בשנת 2000 - גדלו עוד יותר. בין 2000 ל-2010 גדלה ההכנסה הלאומית ב-33%; חלקם של העובדים גדל ב-24% ואילו חלקם של המעסיקים גדל ב-44%.

 

"התמונה המצטיירת מהנתונים עדיין מעידה על ריכוז של הון והכנסות בידי מיעוט", אומרים במכון. "היא מעידה על היחלשות של כוח המיקוח של רוב העובדים והעובדות בישראל, שאינם מצליחים להתפרנס בכבוד. הרווחים של בעלי ההון והמנהלי עלולים להתברר כהפסד עתידי של המשק והחברה הישראלית, כי עובדים ועובדות המתקשים לקיים רמת חיים נאותה ולהנחיל לעצמם ולילדיהם הכשרה והשכלה נאותים יתקשו להוות תשתית איתנה לפיתוח כלכלי ארוך טווח".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרצ'יק
צילום אילוסטרציה
צילום: גלעד קוולרצ'יק
צילום אילוסטרציה
צילום: אביהו שפירא
צילום אילוסטרציה
צילום: Index Open
מומלצים