"פיטרנו את הערבים כי הם תמכו בפיגוע"
כמעט חינם ביצעה היום שימועים רטרואקטיביים לעובדים ערבים במודיעין שפוטרו במרס בטענה שפעלו באלימות וחגגו על הטבח באיתמר, לאחר שהתמ"ת קבע כי החברה לא בדקה מי מהעובדים היה מעורב באירועים. לאחר השימועים הוחלט כי ארבעה עובדים ישובו לעבודה
פיטורים קולקטיביים? רשת מחסני כמעט חינם החלה היום (א') בשימועים רטרואקטיביים לעובדים ערבים שפוטרו במרס מסניף הרשת במודיעין בטענה שפעלו באלימות. מדובר בקבוצה המהווה את רוב העובדים הערבים בסניף. במהלך היום נערכו שימועים ל-11 מהעובדים, מאחר והאחרים לא הגיעו לשימוע.
הרשת טוענת שפיטרה 19 עובדים, שהם כל העובדים הערבים בסניף פרט לשלושה שממשיכים לעבוד ולאחד שהועבר לסניף אחר. מהרשת נמסר כי בעקבות השימועים הוחלט להחזיר ארבעה עובדים לעבודה ואילו פיטוריהם של שבעה עובדים נוספים שהשתתפו בשימוע לא יבוטלו.
השימוע התקיים בהוראת בית הדין לעבודה בתל-אביב, במטרה לבדוק מי מהעובדים הערבים היה מעורב באלימות, ולבטל את פיטורי השאר. זאת, כיוון שמשרד התמ"ת, עמותת קרן אברהם ואחדים מהעובדים עצמם טענו בבית הדין כי החברה לא ביצעה שימועים כחוק כדי לבדוק מי מהם היה מעורב במעשים שיוחסו לכל הקבוצה. התמ"ת והעמותה ביקשו מבית הדין לבטל את הפיטורים. בית הדין לא אישר את הבקשה במלואה אך הורה לרשת לערוך שימועים ולבדוק כל פיטורים לגופם.
"הייתי בארבעה מהשימועים היום, ובאף אחד מהם לא הועלו טענות קונקרטיות נגד העובד שישב בשימוע", אומר מנכ"ל עמותת קרן אברהם, אמנון בארי-סוליציאנו, "העלו נגדם טענות כלליות על מעשים שיוחסו לכולם בלי ראיות שקושרות אותם למשהו. פיטורים הוגנים צריכים להתבצע על בסיס מוצק וזה לא נעשה במקרה הזה".
ברשת טוענים כי העובדים חגגו בפני לקוחות יהודים על הטבח באיתמר, ואף טענו כי היו מעורבים, כביכול, בטבח; הציקו לנהג ההסעות שמסיע אותם ממזרח ירושלים וזרקו עליו אבנים וביצים; איימו על לקוחות ואף שלפו סכינים כנגדם; ;הטרידו מינית עובדת יהודיה בסניף; ואיימו על חייו ועל משפחתו של מנהל הסניף.
בתצהירים שהגישה הרשת לבית הדין נכתב: "מדובר בפיטורים שנכפו על החברה, עקב התנהגות אלימה של קבוצת עובדים, שחלקם קרובי משפחה בקרבה שונה, שהציבה לה כיעד להלך אימים על מנהל סניף מודיעין, סגניו, ויתר מנהלי המחלקות והעובדים בסניף, וכן על הנהלת החברה, תוך שיבוש ההיררכיה הניהולית בסניף, ביצעה עבירות משמעת ועבירות פליליות, כולל גניבה והטרדות מיניות, פגעה במרקם הפעילות התקין ברשת מבלי לבחול באלימות פיסית ומילולית עד למצב שבו העובדים והנהלת הסניף הביעו חשש מהותי לחייהם ולשלמות גופם".
הרשת פנתה למרחב שפלה של המשטרה והגישה תלונה על ההטרדה המינית והאיומים - אם כי לא התלוננו על הטענה למעורבות, כביכול, בפיגוע.
יש לציין כי בתצהירים שהוגשו לבית הדין והגיעו לידי ynet אין פירוט קונקרטי של שמות העובדים שהיו מעורבים באירועים וגם לא מצויין בכמה עובדים מדובר, והרשת מציינת בהם באופן כללי ש"הם" ביצעו אותם.
העסיקו רוצח ולא התלוננו במשטרה?
במשרד התמ"ת לא מכחישים שכל אחד מהמעשים הללו מהווה עילה לפיטורים - אך טוענים שלרשת אין מידע מספיק כדי לקבוע מי מהעובדים היה מעורב בהם ומי לא ושפוטרו עובדים שלא ידוע אם יש להם קשר כלשהו למעשים.
עורכת הדין אברהם שרון וייס מנציבות שוויון הזדמנויות לעבודה בתמ"ת, אמרה: "הטענה הראשונית של הרשת היתה כי הפיטורין היו בעקבות שותפות לכאורה של חלק מהעובדים ברצח באיתמר. שותפות ברצח היא כמובן ענין פלילי שראוי מיד לפנות איתו למשטרה ולא לחכות שבועיים ולפטר עובדים בגינו. בדיעבד, ולאחר הדיון בבית הדין, התברר כי לא מדובר בשותפות, אלא לכל היותר, בעובד אחד ששיבח את הרצח - ואף אחד ממנהלי הרשת לא שמע דברי השבח".
רפעת רפיק מהעיר העתיקה בירושלים מועסק בסניף שנה וחצי, כאחראי על הקצביה, המעדניה והדגים. רפיק פוטר עם שאר העובדים, אף שהוא טוען שלא היה מעורב באף אחד מהמעשים הללו. "אמרו לי בשימוע שלא הייתי ממושמע למנהלים ושתיתי יותר מדי קפה במשמרות ולא דיברו אתי על הטרדה מינית ועל סכינים", אומר רפיק, "אמרו שאנחנו מסוכנים. שאלו אותי אם שמעתי שעובד אחד ברבר שהיה מעורב, כאילו, בפיגוע באיתמר. אמרתי להם ככה: אם מישהו אמר דבר נורא כזה, זה עניין ביטחוני, תלכו למשטרה ותשימו אותו בכלא. אני נגד פיגועים ואני שמעתי על הדבר הזה רק אחרי הפיטורים".
שאלו אותך אם זרקת אבנים וביצים על נהג ההסעות?
"אמרו לי שכולנו זרקנו. אני חבר של אבי, אף פעם לא עשיתי לו שום דבר וגם לא ראיתי שעשו לו משהו".
מה אמר המנהל שהיה בשימוע?
"זה היה מנהל האזור והוא אמר: 'אני מכיר אותו והוא בסדר'. כנראה שמנהל הסניף החליט לפטר אותי על דעת עצמו בלי לשאול את מנהל האזור. אני נתתי מעל ומעבר לעבודה הזאת, וזה די פוגע שעושים לי ככה".
"רבע מהעובדים ברשת הם ערבים"
מהרשת נמסר בתגובה: "הרשת הגישה לבית הדין 14 תצהירים, מהם עלה כי הרקע לפיטורי העובדים היו עבירות משמעת קשות, אלימות ואיומים, וכן הטרדה מינית. למרות שלא התנהל דיון הוכחות, התרשם בית הדין כי לא היתה כל אפליה במעשי רשת כמעט חינם, ולמעשה, הנקודה עליה נסוב הדיון היה העדר שימוע בלבד. כמעט חינם לא הכחישה שלא נעשתה שנאלצה לוותר על הליך השימוע עקב הנסיבות והחשש לפגיעה בנפש וברכוש מצד המבקשים".
"בית הדין הציע, כהצעת פשרה, שהרשת תערוך שימוע נפרד לכל עובד שפוטר, ובהתאם לתוצאות השימוע תחליט אם להותיר הפיטורים על כנם, ולנציבות - למשוך את הבקשה לביטול הפיטורים ואת התביעה שהוגשה מטעמם. הרשת הסכימה להצעת בית הדין הנכבד, לפנים משורת הדין, וכמחווה של רצון טוב, כמי שפועלת בשקיפות מלאה, בשוויון מלא, ובהתאם להוראות הדין. יובהר כי אין המדובר בביטול הפיטורים וכי בית הדין לא קיבל החלטה כזאת".
עוד מוסרת הרשת: "הרשת מעסיקה 496 עובדים ערבים שהם רבע מעובדיה. אנו דוחים מכל וכל את הטענה בדבר אפליה כביכול של החברה, בהתייחס לגזע או לאום. חברה המעסיקה כרבע מעובדיה מהמגזר הערבי אינה יכולה להיחשב כחברה בה שוררת אפליה. פיטורי העובדים, נשוא המכתב שבנדון, אין להם כל קשר, ולו הקלוש ביותר, לאפליה לכאורה, ההיפך. כפי שיתואר במכתב תגובה זה, ניסיונם הכושל של אותם עובדים, להעלות טענות בדבר אפליה, הינם מקוממים ופסולים, והינם בבחינת "הרצחת וגם ירשת" תרתי משמע".