שתף קטע נבחר

 

ידבר עם חמאס? נתניהו מתכונן לנאום וושינגטון

בליכוד בטוחים כי ראש הממשלה לא יודיע על ויתורים ולא יכריז על נסיגה נוספת מיהודה ושומרון בנאומו בקונגרס, אבל התחייבויות מאובמה עשויות לשנות את התמונה - ולהביא להצהרה על הסכמה לחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים

נאום מרוכך או קו בלתי-פשרני? מאורעות התקופה האחרונה במזרח התיכון אינם מקלים על מי שמנסה לנבא מה מתכוון ראש הממשלה להצהיר באוזני נשיא ארצות-הברית ובפני הקונגרס האמריקני. גורמים בליכוד המקורבים לראש הממשלה, בנימין נתניהו, העריכו כי לא יודיע על ויתורים מצד ישראל או על נסיגה נוספת משטחי יהודה ושומרון לידי ממשלת פתח-חמאס, אך אם יקבל התחייבויות אסטרטגיות משמעותיות מהנשיא ברק אובמה, בפגישה ב-20 במאי, הוא צפוי לרכך את נאומו בקונגרס.

 

"נתניהו התכוון לשאת נאום ביטחוני-ציוני בפני הקונגרס, לא היתה לו שום כוונה לדבר על פשרות או ויתורים. עם זאת, הפגישה עם אובמה עשויה לשנות את התמונה, ותוכן הנאום שלו בקונגרס עשוי להשתנות מבחינה טקטית", אמרו מקורבים בליכוד לנתניהו, ששוחחו עימו לאחרונה. להערכתם, התחייבויות מאובמה עשויות להוביל את נתניהו להוסיף לנאומו בוושינגטון אלמנטים שיישמעו "מתונים", ברוח נאום שר הביטחון, אהוד ברק, בקבלת פנים לרגל יום העצמאות בקריה.

 

ברק הציג למעשה מתווה לחידוש השיחות עם הפלסטינים, הכולל את תנאיה של ישראל לחידוש המשא ומתן המדיני עם הפלסטינים. נתניהו הבהיר לאחר ההודעה על הפיוס הפנים-פלסטיני, כי עם חמאס "אין מה לדבר", אולם ברק פרש מתווה, שאם חמאס יקבל - הרי שניתן יהיה לחדש את השיחות עם הפלסטינים. בלשכת ראש הממשלה סירבו להגיב, אולם מקורבים לראש הממשלה ציינו כי "הדברים של ברק נאמרו על דעת עצמו".

 

עם זאת, לא מן הנמנע כי בניסיון להדוף את הביקורת הבינלאומית ואת הלחץ המדיני המופעל על ישראל, על רקע הניסיון של הרשות לזכות בהכרה בינלאומית בהכרזה חד צדדית על מדינה פלסטינית, ינסה נתניהו להציג נאום "מרוכך". נאום כזה יכלול נכונות לחדש את המשא ומתן המדיני, למרות הסכם הפיוס בין פתח לחמאס.

 

"גם הצהרה על חידוש המו"מ לא תשנה את המצב"

גורמים מדיניים בישראל מעריכים כי נתניהו לא יאמר שהוא מוכן למשא ומתן על קווי 67', כפי שרוצה אובמה, וגם לא יהיה מוכן להודיע על חלוקת ירושלים - אך יסכים להציג תנאים ברורים לחידוש המשא ומתן עם הרשות הפלסטינית בראשות אבו מאזן, על אף הפיוס. "בנסיבות הקיימות", ציינו גורמים פוליטיים המקורבים לראש הממשלה, "זה יהיה שינוי משמעותי. נתניהו הצהיר כי אבו מאזן חייב לבחור בין חמאס ובין ישראל, וכל שינוי, אפילו אם קטן, יישמע משמעותי בפני הקונגרס".

 

גורמים באגף הימני של הליכוד ציינו כי "נתנגד לכל קריאה למשא ומתן על בסיס קווי 67', אך אם ראש הממשלה ידבר על סיפוח גושי ההתנחלויות הגדולים, הרי שהשמיים לא יפלו". משמעות הדברים: באגף הימני בליכוד לא מאמינים כי חמאס יהיה מוכן להכיר בתנאי הקוורטט, ולכן הצהרה של נתניהו על מוכנותו לחדש את המשא ומתן לא תשנה את המצב בשטח. בימין, אם כן, מוכנים לספוג נאום הצהרתי של נתנהו שיכלול אמירות "פשרניות", מתוך ידיעה כי אין שותף פלסטיני.

 

שר החוץ, אביגדור ליברמן, הבהיר לאחרונה כי ישראל תתנגד לכל יוזמה להקפיא את הבניה בהתנחלויות. נתניהו, החושש מאימת פרישתו של ליברמן מן הממשלה, יסרב לכן לשנות את הנרטיב הקיים. עם זאת, יש לציין כי חלק גדול מתוכניות הבנייה הן בירושלים והן ביהודה ושומרון נמצאות בהקפאה - בגלל שברק ונתניהו, פועלים למנוע עימות עם הקהילה הבינלאומית ולמעשה מונעים חידוש מאסיבי של הבנייה בהתנחלויות.

 

בתוך כך, גם בליכוד וגם במערכת המדינית מעריכים כי ראש הממשלה טרם גיבש נאום מדיני מסודר לקראת נסיעתו לארה"ב. הנשיא שמעון פרס ציין השבוע בראיון ל-ynet כי "אני לא מכיר נאום כזה, ולדעתי, אין בכלל נאום כזה. הכל תלוי בהתפתחויות באזור". גם גורמים המקורבים לנתניהו ציינו כי עקרונות הנאום טרם גובשו, וכי ראש הממשלה צפוי לחדד את נאומו "עד הרגע האחרון".

 

Read this article in English 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. העקרונות טרם גובשו
צילום: רויטרס
אובמה. ישנה את התמונה?
צילום: EPA
מומלצים