"חוק הכבילה" של עובדי הסיעוד אושר בכנסת
צמצום חופש הפעולה התעסוקתי של עובדי סיעוד זרים אושר בקריאה שנייה ושלישית. תומכי החוק: נעשה צדק עם נכים סיעודיים, בעיקר מהפריפריה, הננטשים בידי עובדיהם. המתנגדים: חוק דרקוני שיפגע בזכויות יסוד של מהגרי העבודה
הכנסת קיבלה אמש (ב') חוק חדש שנועד לצמצם את חופש הפעולה של העובדים הזרים בתחום הסיעוד לנטוש את המטופלים שהזמינו אותם, במהלך תקופת שהותם החוקית בארץ, כדי למצוא מעסיקים אחרים. החוק התקבל בקריאה שניה ושלישית ביוזמת הממשלה, כתיקון לחוק הכניסה לישראל, לאחר תיקונים שהכניסה בו ועדת הפנים.
החוק מסמיך את שר הפנים לקבוע באשרה וברשיון העבודה שיינתנו לעובד הזר את תחום עיסוקו, וכן לקבוע בתקנות אמצעי בקרה על מספר המעסיקים שעובדי הסיעוד הזרים רשאים לעבור ביניהם, ואת האזורים הגיאוגרפיים שרק בהם הם יוכלו לעבוד. השר גם הוסמך לבטל את האשרה ורשיון העבודה אם נטש את מעסיקו ולא מצא מקום עבודה חלופי בתחום הטיפול הסיעודי במשך 90 יום, ללא סיבה מוצדקת שתתברר בשימוע. התקנות ייקבעו בהתייעצות עם שר הרווחה והן חייבות לקבל את אישור ועדת הפנים.
החוק התקבל ברוב של 26 תומכים מול 6 מתנגדים. מתנגדיו, ח"כי מרצ וחד"ש קראו לו "חוק הכבילה" מאחר שהוא משיב על כנם את ההסדר הקודם הכובל את העובד הזר למעסיקו המקורי. הם טענו כי מדובר בחוק בלתי חוקתי שפוגע בזכויות היסוד של מהגרי העבודה ועומד בניגוד בוטה לפסיקת בית המשפט העליון שקבעה כי הסדר זה הוא "עבדות בגרסה מודרנית".
איזון ראוי בין טובת הנזקקים והעובדים
יו"ר ועדת הפנים ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) טען לעומתם כי התיקונים שהוועדה הכניסה לחוק "מבטיחים איזון ראוי בין האינטרסים החשובים של פיקוח על עובדי הסיעוד לטובת הנזקקים לשירותיהם תוך שמירה על זכויותיהם הבסיסיות של העובדים". הוא ציין את חובת אישור הוועדה של התקנות שנכנסה לחוק במטרה לשמור על האיזון הזה.
לדבריו הוועדה התנגדה להצעת הממשלה ששר הפנים יגביל את מספר המעסיקים שעובד הסיעוד יוכל לעבור ביניהם, והגבילה את סמכותו לקבוע רק "אמצעי בקרה" על מספרם. עוד ציין כי הוועדה עמדה על כך שהתקנות ייקבעו בין היתר "בשים לב לחירות העובד כך שלא ייכפה עליו לעבוד אצל מעסיק אחד", ויאפשרו לשר לאשר חריגה מההוראות שבתקנות, כמו בעניין שלילת הרשיון, "אם מצא שהדבר מוצדק בנסיבות העניין".
הוועדה החליטה כי גם קביעת האזורים הגיאוגרפיים, שבהם יוגבלו עובדי הסיעוד לעבוד, תעוגן בתקנות שיחייבו את אישורה, וכי ההגבלה הגיאוגרפית תחול רק על עובדי הסיעוד. "גם קביעת הסדר זה תיעשה בשים לב לחירותו של העובד", אמר אזולאי. הוא סבור כי בחוק המשופץ "יש הרבה תועלת וצדק לנכים הסיעודיים, בעיקר אלה הגרים בפריפריה, שכן העובדים הזרים יעדיפו תמיד ללכת למרכז הארץ ולנצל את הויזה לטובת אחרים".
סיוע לחלשים על חשבון חלשים אחרים
ח"כי מרצ זהבה גלאון וניצן הורוביץ טענו לעומתו כי מדובר ב"חוק דרקוני שיביא להידרדרות בתנאי ההעסקה של מהגרות העבודה ותופעת שהייתן בארץ שלא כחוק אף תורחב. הממשלה מפקירה את הקשישים והחולים הסיעודיים בהעברת האחריות והלחץ על המטפלים הזרים במקום לטפל במצוקת הסיעודיים בתגבור שירותי הרווחה.
ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר כי החוק ירחיב את תופעת הדלת המסתובבת, בכך שימריץ את קבלני כוח האדם להביא עוד עובדים זרים במקום אלה שיאבדו את מעמדם בגלל הסדר הכבילה הנוקשה. זהו פתרון קל ומוטעה, כאילו רק בגלל התנהגות העובדים קשה מצבם של הסיעודיים. זו גישה מוטעית שאיננה מתמודדת עם הבעיות האמיתיות ופסולה מכיוון שהיא מתמודדת עם בעיות של קבוצה מוחלשת אחת על חשבון קבוצת מוחלשת אחרת".