קולומביה: מכרסם התגלה מחדש אחרי 113 שנה
שני מתנדבים שהגיעו לשמורת טבע בקולומביה לסייע במחקר על בעלי חיים, נתקלו במקרה ביער בחולדת עצים אדומת ציצית - מכרסם נדיר עם זנב ארוך שנצפה לאחרונה בשנת 1898
שני מתנדבים שהגיעו לסייע במחקר אחרי צפרדעים וקרפדות בסכנת הכחדה בשמורת טבע בקולומביה לפני כחודש, זכו למפגש מקרי עם אחד מבעלי החיים הנדירים והמסתוריים ביותר בעולם.
ליזי נובל וסיימון מק'קאון, שוהים מזה כחודש בלודג' אקולוגי בשמורת הטבע אל דוראדו. לפני כשבועיים הם הבחינו בשעת הערב במכרסם בעל פרווה אדמדמה שהגיע סמוך לדלת הביתן בו התגוררו, בסמוך ליער.
מסתבר כי לא היה זה מכרסם נפוץ שיצא לחפש מזון, אלא חולדת עצים אדומת ציצית, שנראתה בפעם האחרונה בטבע לפני 113 שנה. השניים שנדהמו מהמפגש החייתי שהזדמן אליהם, מיהרו לקחת לידיהם את המצלמות ותיעדו את המכרסם שהיה בגודל של שרקן, מחפש אחר מזון ומשוטט בסמוך אליהם.
(צילומים: Lizzie Noble/ProAves)
צולמה לראשונה בטבע
המפגש בין המתנדבים לחולדה נמשך כשעתיים ובסופו, היא שבה אל היער. החולדה האדומה התגלתה לראשונה בסוף המאה ה-18 ומאז התבצעו נסיונות רבים של מדענים וחוקרים למצוא עדות נוספת לקיומה בטבע, אך ללא הצלחה. לטענת החוקרים, מדובר בפעם הראשונה שהיא צולמה בטבע ולמעשה, תועדה במרחק של מספר קילומטרים מהמקום בו נאספו לראשונה שתי דגימות פרווה היחידות של מכרסם ב-1898.
החולדה (Santamartamys rufodorsalis), בעלת רעמה אדמדמה סביב צווארה, שוקלת כ-450 גרם, בעלת זנב ארוך בגוון שחור-לבן, נחשבת לפעילת לילה והיא באורך של כ-40 ס"מ מראש ועד זנב.
ד"ר פול סלאמן, מדען מארגון "World Land Trust-US" אישר את זהות המכרסם לאחר שבחן את התמונות בסיוע של חוקרים מארה"ב, שבדקו לפני כשש שנים את דגימות הפרווה של המכרסם.
שמורת הטבע אל דוראדו נחנכה לפני כשש שנים בסיוע של ארגוני שימור מקומיים ומארה"ב ומהווה את אחד מבתי הגידול החשובים ביותר בו קיימים ריכוזים גדולים של ציפורים ודו-חיים נדירים. כעת בעקבות התגלית הנדירה, בכוונת החוקרים להוציא לפועל מאמצים בינלאומיים לחיפוש אחר פרטים נוספים של החולדה הנדירה.
החשש: חתולים משוטטים עלולים לטרוף את החולדה
לדברי לינה דאזה, מנהלת בפועל של ארגון השימור "ProAves", השמורה המוגנת בסיירה נבאדה, מהווה גן עדן לחיה המסתורית ומאפשרת לה לשרוד. "התגלית רק מדגישה מדוע אנו קונים שטחי יערות הידועים בחשיבותם לקיומן של חיות בר בסכנת הכחדה או שעומדים בפני סכנה מיידית של השמדה". דאזה סיפרה כי היא גאה שמתנדבי הארגון לקחו חלק בתגלית החשובה וקיוותה כי גם תיירים אקולוגיים נוספים יצליחו לצפות ביונק הקטן בשמורה.
עד כה באיגוד השימור העולמי (IUCN), המידע על המכרסם הקטן היה מועט ביותר ובעקבות התגלית, מקווים אנשי המדע להגדירו כחיה בסכנת הכחדה חמורה. לדברי החוקרים, הם מודאגים כי בשטח הפוטנציאלי שנותר למכרסם לשרוד בו, ישנה נוכחות של חתולים משוטטים שהתפראו וצדים חיות בר קטנות בטבע.