שתף קטע נבחר

 

מבצע מתמטיקה: מדיטציות ויוגה לפני הבגרות

מצוידים בשקי שינה, יהיו נערים שיעבירו "לילה לבן" מיוחד לקראת הבחינה המפחידה מכולן. בבתי הספר מקווים שהשנה לא תחזור המבוכה, המורים מספרים שהם נרגשים - אולי יותר מהתלמידים. וגם: מהי הנוסחה להצלחה, שוקולד או חטיפים?

מבצע מתמטיקה יוצא לדרך: כ-300 אלף תלמידים צפויים להיבחן ביום שני בבחינת הבגרות במתמטיקה במבצע לוגיסטי רחב היקף אשר יכלול כ-970 בתי ספר בכל רחבי הארץ ו-13,500 משגיחים. במיוחד אחרי המבוכות מהשנה החולפת, בבתי הספר מדברים על "היערכות צבאית לכל דבר" וחלק מהתלמידים צפויים לבלות את הישורת האחרונה, דווקא בל"ג בעומר, בלילות לבנים.

 

הבחינות ייערכו על פי רמות קושי שונות - הראשונה תחל ב-13:00 והאחרונה צפויה להסתיים רק ב-19:15. משרד החינוך הקים חדר מצב מיוחד שיחל לפעול כבר בשעות הבוקר המוקדמות

 ויוודא שאין תקלות והבחינות מתנהלות כסדרן - לא כמו אשתקד.

 

לאחר שבשנה האחרונה אירעו שתי תקלות בהן בחינות הבגרות דלפו לתלמידים, הבטיחו במשרד החינוך להגביר את הפיקוח והאכיפה על שמירת טוהר הבחינות. כך, על פי הנחיות החדשות של המשרד, מחברי הבחינות נדרשו טרם תחילת עבודתם לחתום על טפסי סודיות ובבית הדפוס של המדפיס הממשלתי הותקנו מצלמות אבטחה הפועלות 24 שעות ביממה. כן נקבע כי תלמידים שנתפסו מעתיקים יושעו מהלימודים לשלוש שנים.


מרתון הכנות בגן יבנה. המזגנים תקינים? (צילום: צפריר אביוב)

 

לדברי מרי שפונט, מנהלת תיכון "אורט רבין" בגן יבנה מדובר ב"היערכות צבאית לכל דבר". "יום לפני הבחינה, אב הבית עובר בכל החדרים בבית הספר ומוודא כי בכל כיתה יש 19 שולחנות וכסאות בדיוק וכן שהמזגנים תקינים והתאורה עובדת", היא מסבירה. 

 

ביום הבחינה סגל המורים מגיע לבית הספר כבר בשעה 07:30, "ועל פי חלוקה לצוותים שנקבעה מראש, המורים עוברים בכיתות ותולים רשימות שמיות מסודרות ומעמידים סדרנים שיכוונו את התלמידים במהירות האפשרית. בנוסף, צוות של בית הספר נוסע לדואר ואוסף את הבחינות, כשבמקביל צוות אחר מחלק את מחברות הבחינה ומצלם את דפי הנוסחאות בהתאם למספר הנבחנים ודרגות הקושי השונות".

 

המורים מחכים כמו ילדים קטנים בחוץ

על פי נהלי משרד החינוך, המורים למתמטיקה, הרשאים להביט בבחינה רק כחצי שעה לאחר תחילתה, מתכנסים בחדר המורים ומיד כאשר ניתן ה-OK, הם רצים, פותחים את המעטפות ופותרים את הבחינה בזריזות ומוודאים שהשאלות אכן כוללות את החומר שנלמד בכיתה.


נקודת סיום של מסע מפרך (צילום: צפריר אביוב)

 

"זה נשמע מצחיק, אבל האמת היא שהמורים מתרגשים מהבחינה לא פחות מהתלמידים, אולי אפילו יותר", מספר מורה למתמטיקה ממרכז הארץ.

 "אנחנו עומדים כמו ילדים קטנים מחוץ לכיתות ואיך שהתלמידים יוצאים, רצים אליהם ומחזיקים אצבעות שהלך להם טוב. הבגרות היא בעצם נקודת ציון של סיום מסע מפרך שעברנו יחד עם התלמידים לאורך שנה שלמה ולכן חשוב לנו כל כך שהם יצליחו, גם בשביל המוניטין שלנו אבל בעיקר כי אנחנו מזדהים איתם".

 

השנה, אגב, הבחינות צפויות להיות קשות יותר משנים קודמות בעקבות ההחלטה לבטל את המיקוד שצמצם את החומר. עדה לוי, רכזת מתמטיקה באורט קריית ביאליק, מספרת שלרוב מספיקים לסיים את החומר עד פסח ואז מתמקדים בתרגולים, "אבל השנה בגלל שהמיקוד בוטל נאלצנו ללמד חומר חדש עד הרגע האחרון וכמעט לא נותר זמן לתרגול".


בלילה יגיעו גם מגשי הפיצה (צילום: צפריר אביוב)

 

עם זאת, כמדי שנה, השבוע האחרון הוקדש בבתי הספר למרתונים של לימודים שכללו סדרות של מבחני דמה ופתרון בעיות במתכונת של הבגרות. הגדילו לעשות ברשת "אנקורי", שקראו לכל התלמידים להגיע במוצאי שבת ב-20:00, מצוידים בשקי שינה ל"לילה לבן" הכולל מרתון של פתרונות בגרויות, מגשי פיצה, ומדיטציות ויוגה להרגעה.

 

חיבוק חם בשביל הצלחה

"המורים למתמטיקה הם סוג של פסיכולוגים במשרה מלאה", הוסיף מורה למתמטיקה מהצפון. "מדובר בבחינה כל כך מלחיצה ולכן אחד התפקידים העיקריים שלנו הוא לשחרר לחצים, להרגיע את התלמידים על ידי חיבוק חם ואוהב כי אחרת יהיה להם קשה מאוד להצליח".

 

איתן שניידר, רכז מתמטיקה בבית הספר לבגרות "לחמן", מתאר את הקדחת: "מדובר בישורת האחרונה, התלמידים לומדים מבוקר עד לילה ואנחנו רצים בין הכיתות ועושים מרתונים של שאלות "מלכודת", וכמובן נותנים להם טיפים איך לא להיכנס ללחץ במהלך המבחן ולעבור אותו בהצלחה".


בכל כיתה - 19 שולחנות וכיסאות בדיוק (צילום ארכיון: זהר שטרית)

 

ומה אומרים התלמידים? אבי מתל-אביב "רק מחכה שהסיוט הזה יסתיים ואוכל לרוץ עם חברים לים".

 לדבריו, בשבוע האחרון הוא "התנתק מהעולם" וראה לנגד עיניו רק תרגילים ונוסחאות מתמטיות: "גם כשאתה אוכל או ישן אתה חושב כל הזמן על הבגרות ומנסה לפתור עוד ועוד תרגילים".

 

ההיערכות לבגרות כוללת לא רק כלי כתיבה ומחשבון אלא גם, ובעיקר, ממתקים ושתייה קלה להרגעת הלחץ. יוסי ג'יבלי ממועצת התלמידים בבאר שבע טוען ששוקולד ומסטיק מנטה הם המתכון להצלחה בבחינה, ואילו ספיר מקריית ביאליק חושפת את השילוב המנצח שלה: מים מינרליים, שוקולד וסוכריות קופצות. דין זוהר ממועצת התלמידים בנתניה דווקא מעדיף שני קרואסונים ובקבוק נסטי אפרסק, ואילו תלמידה אחרת סיפרה שלפני הבחינה היא שותה רד-בול להמריץ את הדם, ובמהלך הבגות היא מסתפקת בדיאט קולה וחטיפי אנרגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
300 אלף נבחנים, 13,500 משגיחים
צילום: צפריר אביוב
לומדים ביחד
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים