נתניהו ושטייניץ טיפסו על עץ - וירדו אחרי שבוע
שר האוצר סיכם עם ועדת הכספים על הקפאת תהליך הפחתות המס ודחיית המועד להעלאת המס על הדלק. פרט קטן היה חסר בתרגיל: הוא לא תואם עם לשכת ראש הממשלה. מכאן הדרך להתכתשות בין הלשכות היתה קצרה. כלכלה פוליטית בצמרת
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הופתע ורגז בלשון המעטה, בראשית השבוע, כשפורסמה החלטת ועדת הכספים נגד העלאת הבלו על הדלק ב-40 אגורות ועל הקפאת מתווה ההפחתה במס החברות המתוכננות ל-2012. הפרסומים שהדגישו כי מדובר במהלך משולב שנרקם בין ראשי האוצר ליו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, בידיעת שר האוצר, יובל שטייניץ, עוררו את זעמו של נתניהו.
פרט קטן היה חסר בתרגיל: הוא לא תואם מראש עם לשכת ראש הממשלה, אף שכולם יודעים שהתערבות במתווה הפחתות המס - ובעיקר מס החברות - כמוה כפגיעה בציפור נפשו של נתניהו.
ראש הממשלה לא היה מוכן לקבל את העובדות בדיעבד, אך את הנעשה קשה לבטל. הדילמה היתה איך כולם יורדים מהעץ הגבוה מבלי לפגוע בכל השותפים למהלך ובעצם באמינותם של מקבלי ההחלטות בממשלה. וכשנתניהו כועס, האדמה רועדת.
כדור שלג פוליטי
מרגע זה החל להתגלגל כדור שלג פוליטי, שכלפי חוץ הצטייר ביום רביעי כעימות מביך בין האוצר לוועדת הכספים. באוצר החלה התרוצצות מביכה. התנהגות האוצר ביומיים הבאים, כאילו חזר בו מהעסקה עם גפני, הזמינה בקשה לתגובות ואלה היו סותרות, מבולבלות ובעיקר מבלבלות.
שטייניץ הסתייג מהחלטת הוועדה באותו יום (ב'). בישיבה השבועית של סיעת הליכוד ח"כ אופיר אקוניס שאל אותו לפשר הדבר ונענה מיד כי ההחלטה לא היתה מתואמת איתו וכי רק בעוד כחצי שנה, לקראת סוף 2011, הוא יחליט בעניין העלאת הבלו על הדלק ואם להקפיא את הרפורמה במס, הכל לגבי 2012. ההחלטה, הדגיש, תלויה במצב הקופה הלאומית בעת ההיא, אם תהיה בעודף או בחסר של הכנסות. העובדה שהיום היא בעודף לא מחייבת.
התגובה של שטייניץ הודלפה לתקשורת ביום למחרת (ג'), ומלשכת שטייניץ נמסר שהשר כן היה מתואם. גפני, מצדו, סירב לומר אם המהלך נעשה בברכת נתניהו.
ביום ד', בתום מסיבת עיתונאים על הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, נשאל שטייניץ בגלוי מה גורל העסקה עם גפני. הוא הפתיע בתשובה שהיתה זהה לזו שנתן לאקוניס: שום דבר לא סגור. הוא יחליט על מיסוי הדלק והמשך הרפורמה במס הישיר לא לפני אוקטובר-נובמבר, לפי מצב הקופה. נתניהו, מצדו, העיר בתגובה כי עכשיו יש בקופה הרבה כסף - עודפי גבייה של שני מיליארד שקל.
"החלטה בלתי חוזרת"
גפני התבקש להגיב ומיהר להודיע כי ועדת הכספים עומדת על דעתה שהממשלה צריכה לפעול ב-2012 לפי המתווה עליו החליטה הוועדה השבוע. "אנחנו מקווים כי הממשלה אכן תבצע את ההחלטה", אמר, אך מאוחר יותר נאלץ להוסיף כי "מדובר בהחלטה בלתי חוזרת שאי אפשר לסגת ממנה, לפחות מבחינה ציבורית".
הסתירה הפומבית המפתיעה בין העמדות לא עלתה בקנה אחד עם התיאום המוצהר בין הוועדה לראשי האוצר ואת המהלכים שקדמו לו, ושאותם שיחזר גפני בתדריך לתקשורת מיד אחרי קבלת ההחלטה, 48 שעות קודם לכן.
תגובת גפני חייבה קבלת הסברים מהאוצר, בעיקר לשאלה אם אכן השר היה בסוד העניין, והם היו סותרים, מתמיהים ומביכים בלשון המעטה. בעיקר לא ניתן הסבר סביר לשאלה: אם רק לקראת סוף 2011 יוכרעו גורל מיסוי הדלק והרפורמה במס, מדוע לחץ האוצר על ועדת הכספים, לאחר פגרת הפסח, לאשר מיד לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית להארכת ההקפאה של הרפורמה לשנים 2011/12 (שעברה בראשית השנה בקריאה ראשונה) ולא להמתין עד כנס החורף הבא בהתאם למצב הקופה?
שר האוצר לא בדיוק התקפל, גפני לא הגזים
התברר כי כלפי חוץ נראה רק קצה הקרחון. מבדיקה עולה כי בקרב הגורמים הבכירים המעורבים בפרשה אפשר היה להרכיב אמש את הפאזל הבא. איש מהם, אגב, לא היה מוכן להתבטא לציטוט. מתברר כי שר האוצר לא בדיוק התקפל, וגפני לא הגזים.
לתמונה החיצונית המבלבלת גרמה רעידת האדמה שחולל הכעס של ראש הממשלה שסירב לקבל את עסקת האוצר עם ועדת הכספים. גפני נרתם למשימת כיבוי הדליקה כדי להציל את יוקרתם ואמינותם, בקיצור – איך מפייסים את נתניהו וממשיכים "ללכת בלי ולהרגיש עם".
שטייניץ, מסתבר, היה עקבי ונאמן לקו עליו חזר בפומבי בחודשים ובשבועות האחרונים. אבל נראה כי הוא נסחף בלית ברירה אחרי יוזמת ראשי האוצר שאצה להם הדרך, אולי מחשש לירידה בהכנסות. הם אלה שהחלו ללחוץ על גפני לעגן בחקיקה מהירה את הקפאת הרפורמה במסים הישירים, גם בשנים 2011/12, כך שתתקבל בכנסת לפני פגרת הקיץ.
גפני, שהתנגד עקרונית לייקור נוסף של הדלק, תפס טרמפ על בהילותם ואכף עליהם את מה שנראה כעסקת החבילה. הוא יסיים את החקיקה בקצב המהיר שלהם בתנאי שיתמכו בביטול העלאת הבלו על הדלק.
שטייניץ החליט להסתכן
היתה רק בעיה אחת. ועדת הכספים מוסמכת להחליט רק על החקיקה. העלאת הבלו היא רק בסמכות שר האוצר. הפתרון שהתגבש: הוועדה תצביע גם על ביטול הבלו, ונציגי האוצר לא יתנגדו - והמבין יבין. אלא שהעסקה תואמה עם שטייניץ ברגע האחרון. צוות בכירים בראשות מנכ"ל האוצר, חיים שני, עדכן את השר בראשית השבוע. שטייניץ היסס. הוא חשש להסכים מאחורי גבו של הבוס, נתניהו "שר העל הכלכלי". מצד שני הוא גם חשש שנתניהו יטרפד את העסקה ויציג את האוצר בכנסת ככלי ריק.
שטייניץ החליט להסתכן. הוא שוחח עם גפני לפני ישיבת הוועדה שעמדה לאשר את העסקה, אבל הודיע על תמיכתו בדקה ה-89 לפני ההצבעה. בכיר מאגף התקציבים קיבל את הבשורה בטלפון ולחש אותה על אוזנו של גפני לעיני כל המשתתפים בישיבה. גפני העמיד את העסקה להצבעה וסגר אותה. שתיקת ראשי האוצר התפרשה כהסכמה.
לאחר מכן, בתדריך לתקשורת, גפני לא הסתיר את שיחתו עם שטייניץ, אבל לא חשף את כולה. חקירת ynet העלתה כי הוא הסתיר דווקא את הפרט המשמעותי שהשר לא סטה מהקו שלו ולא התחייב לקבל וליישם את החלטת הוועדה מיד, אלא רק לקראת סוף השנה, כפוף למצב הקופה הלאומית.
אלא שגפני לא חשב כי חשיפת הפרט הזה חיונית או מועילה לתדמיתו הציבורית של הגיבור שהצליח לכופף את שר האוצר בעניין ביטול עליית הבלו על הדלק. הוא אפילו הסכים עם שטייניץ כי אין מה למהר עם יישום ההחלטה, כשהמהלך מיועד ל-2012 הרחוקה, בשעה שערפל אי הוודאות עדיין מאיים על כלכלת העולם, אז מה בוער? אבל נראה כי באותה שיחה הגיעו השניים להבנה שגפני יעזור לשטייניץ אם הבוס יתנגד.
התפרצות בלשכת ראש הממשלה
לשטייניץ לא היה אכפת שגפני יקיים על ביטול הבלו "הצבעה דקלרטיבית", כלומר הצהרתית ולכאורה לא מחייבת. גפני הבהיר לוועדה שהיא לא מוסמכת לאכוף על שר האוצר את החלטת הבלו, אך לא נקט בלשון השר אלא הודיע שהוא מעמיד את הנושא ל"הצבעה ציבורית". המינוח היה מכוון מתוך אמונה שהתוקף הציבורי יסנדל את השר ליישם אותה בעוד 7 חודשים. גפני גם סמך על הגיבוי של בכירי האוצר שנכחו במעמד. שתיקתם ביטאה את ההסכמה וההבנות שהושגו עם גפני בעסקה מאחורי הקלעים.
התפרצות הר הגעש בלשכת ראש הממשלה, מיד לאחר פרסום החלטת ועדת הכספים והעסקה שמאחוריה, לא הפתיעה את שני הצדדים. אבל מסתבר כי משני עברי המתרס ניצבו נתניהו לבדו מול שטייניץ וגפני. הברית בין גפני לשר חזקה לעומת הקשר בין גפני לנתניהו (בעיקר במישור הפוליטי הכללי הקשור למעמד החרדים בממשלה). אבל במשבר שנוצר, ככל שהיה צפוי לגפני נועד תפקיד מפתח: לשמור על שלמות החבילה מבלי שגם הוא לא ייסוג מהקו שלו, שבאמת אין מה למהר עם יישום העסקה שבעה חודשים לפני המועד.
מנסים לצנן את המשבר
בדיעבד הסתבר אמש כי בכירי האוצר מלכדו את השר וסחפו אותו לצדם. לגפני לא נותר אלא להציל את יוקרת שטייניץ, כך שאפילו ההסתייגות הפומבית שלו מהחלטת הוועדה היתה מתואמת עם גפני. הם יצאו מההנחה שהיא תרגיע את השור הזועם, שמתואם עם שטייניץ, לגבי הבחינה המחודשת של המהלכים לקראת סוף השנה על פי מצב הקופה.
הבעיה התמקדה בצינון המשבר התדמיתי שפגע באמינות האוצר וברצינות מערך קבלת ההחלטות של ראשי המשק, כמו גם ביחסיהם עם ועדת הכספים. שטייניץ התייעץ עם גפני וזה נתן את הסכמתו לתשובות הפומביות המסתייגות שהשר נתן לתקשורת. גם בקטע הזה נותרה באוויר השאלה – מדוע צמרת האוצר לא נערכה כראוי לפחות עם תגובות עקביות, נחושות ולא מגומגמות, אבל זו כבר אופרה אחרת.
מלשכת נתניהו נמסר בתגובה: "ראש הממשלה ושר האוצר פועלים במתואם בשלל נושאים לרבות הפחתות המסים. כבר בפברואר, כאשר הוחלט על הפחתת הבלו על הדלק, הודיעו ראש הממשלה ושר האוצר כי העלאת הבלו הצפויה ב-2012, תיבחן בהתאם להתפתחויות בהכנסות המדינה. באופן דומה ייבחן גם הצורך בהקפאת ההפחתה במס החברות".