מקורבי נתניהו: אובמה לא מחובר למציאות
זמן קצר לאחר נאומו של נשיא ארה"ב, המריא רה"מ לוושינגטון. בדרך למטוס הוא הספיק לדרוש התחייבות שישראל לא תתבקש לסגת לקווי 1967 שאינם בני הגנה, ומקורביו אמרו ל-ynet כי הוא מוכן לעימות: "אובמה לא סיפק את הסחורה". הכל בגלל הימין?
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המריא הלילה (יום ו') לארצות-הברית, וייפגש בשעות הערב עם הנשיא ברק אובמה. רגע לפני שגלגלי המטוס התנתקו מהקרקע, הביעו מקורבי ראש הממשלה אכזבה מנאומו ההיסטורי של אובמה ואמרו כי בנאום חסרות נקודות חשובות רבות: "זה רע לנו". נתניהו עצמו מיהר להגיב לנאום, ודרש מאובמה לאשרר את ההתחייבות האמריקנית לפיה ישראל לא תתבקש לסגת לקווי 1967 שאינם בני הגנה.
נאום אובמה - עדכונים אחרונים ב-ynet:
-
בין אובמה לנתניהו. כל המחלוקות וההסכמות
- הרפובליקנים לצד נתניהו: "נאום אובמה מסוכן"
- חמאס על הנאום: לא זקוקים לשיעור בדמוקרטיה
- "אובמה נאיבי לחשוב שיפתור הכל בדמוקרטיה"
- דמוקרטיה במזה"ת? דעתכם בפייסבוק של ynet
בנאומו בוושינגטון אמר אובמה, כי מדינה יהודית ודמוקרטית חייבת להתבסס
על גבולות 1967, תוך חילופי שטחים, והצהיר על התנגדותו לכוונת הפלסטינים לבקש מהאו"ם הכרה במדינתם בספטמבר. מנגד, הוא נמנע מהתייחסות לנושא הפליטים וזכות השיבה, העדיף לא לתקוף באופן חריף את הסכם הפיוס בין פתח לחמאס, והזכיר לנתניהו כי "הקהילה הבינלאומית התעייפה מהתהליך הזה שאף פעם לא מגיע לשלום".
צופים בנאום אובמה על המזרח התיכון (צילום: רויטרס)
מקורביו של ראש הממשלה אמרו ל-ynet כי נתניהו מוכן לעימות עם אובמה בנושאים החיוניים. "הוא לא סיפק את הסחורה. הוא שכח את תנאי הקוורטט שעליהם הוא חתום. כנראה שאובמה לא מבין את המציאות במזרח התיכון. הוא לא ענה על אף אחת מהדרישות של נתניהו", אמרו בהתייחסם לנאומו של נתניהו בכנסת, שבו הודיע ראש הממשלה, כי ישראל לא תיפרד מגושי ההתנחלויות ותשמור על נוכחות צבאית לאורך נהר הירדן.
אובמה גם לא התייחס בנאומו לשאלת ההכרה הפלסטינית במדינה יהודית כתנאי מוקדם למשא ומתן, בעוד שנתניהו לא מוכן לסטות מעיקרון זה. אנשי ראש הממשלה אמרו כי "נתניהו מוכן לוויתורים כואבים. בנאומו בכנסת, הלך ראש הממשלה רחוק. הוא מתמודד עם קואליציה ימנית בעייתית. הצפי היה שאובמה יבין ויתחשב בנאומו בסוגיות האלה בנאום. לכן, מה שחסר בין היתר בנאום, הוא ההכרה במדינה יהודית במפורש".
"קואליציה ימנית בעייתית", כפי שכינו זאת מקורבי ראש הממשלה, היא הסיבה אולי לתגובה המהירה שפרסם נתניהו, מיד לאחר הנאום שהועבר מוושינגטון. ראש הממשלה אמר, כי הוא מצפה מאובמה לשמוע שוב את ההתחייבויות כלפי ישראל מ-2004, הנוגעות בין היתר לכך שישראל לא תתבקש לסגת לקווי 1967 שאינם בני הגנה, ושיותירו מרכזי אוכלוסייה גדולים ביהודה ושומרון מחוץ לגבולות אלה". נתניהו גם דרש הבהרה ברורה שפליטים פלסטינים לא ייקלטו בישראל.
"לא היתה ברירה אלא להגיב כך", אמרו מקורבי ראש הממשלה לפני ההמראה לוושינגטון. "הימין הישראלי לא יכול לבלוע את נאום אובמה. יש פה משחק שחמט מדיני ופוליטי, כדי להוציא יותר מאובמה, וכדי להשאיר את הקואליציה רגועה בארץ". גורמים בלשכתו של נתניהו הודו בשיחה עם ynet כי בסופו של דבר - גם אחרי התגובה החפוזה של ראש הממשלה - הדברים מתואמים. "יש כאן הישגים לא מבוטלים ויהיו עוד כמה נושאים שילובנו", אמרו.
סימן לשביעות רצון ישראלית, ניתן למצוא אולי בתגובה שפרסמה סיעת העצמאות,
בראשותו של שר הביטחון, אהוד ברק. "התייחסותו של הנשיא לסכסוך היתה מאוזנת והוגנת. טוב שהוא הדגיש כי הסכם שלום חייב להתבסס על הכרה בישראל כביתו הלאומי של העם היהודי (...) הרעיון שיש להגיע להסכם על גבולות והסדרי ביטחון משמעותיים ולהשאיר את שאלות ירושלים וצאצאי הפליטים לעתיד הוא רעיון מעניין שיש לבחון אותו ברצינות".
מי שעוד הבטיח לבחון את הרעיון ברצינות הוא הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, שקיים אמש שיחות טלפון עם שרי החוץ של ירדן, מצרים וסעודיה, כדי להתייעץ עמם לאחר נאום אובמה. במהלך הבוקר תתכנס ההנהגה הפלסטינית בלשכתו של אבו-מאזן ברמאללה. סאיב עריקאת אמר, כי "אבו-מאזן הביע הערכה למאמציו של אובמה לקידום המשא ומתן, לחשיבות שייחס לזכותנו להגדרה עצמית ולחיים בחופש ובכבוד".
Read this article in English