מונופול? רשות ההגבלים עוקבת אחר ים תטיס
ברשות עוקבים אחר ההתפתחויות בענף הגז הטבעי לאחר חשיפת "כלכליסט" בנוגע לחוזה למכירת גז מים תטיס לבזן ב-40% יותר ממחיר השוק. עו"ד בכיר בתחום: "ספקי הגז הישראלים צברו כוח שוק משמעותי, לכן נדרשת התערבות"
רשות ההגבלים העסקיים עוקבת אחר ההתפתחויות בענף הגז הטבעי, על רקע הפגיעה באספקת הגז טבעי סדירה ממצרים. עם זאת, בינתיים לא ממהרת הרשות להכריז על פתיחת בדיקה בשאלה האם לנוכח ההתפתחויות, שותפות ים תטיס של יצחק תשובה ונובל אנרג'י היא מונופול בשוק הגז.
עורך דין בכיר בעולם ההגבלים העסקיים טען אתמול (א') לעומת זאת כי החוזה שנחשף ב"כלכליסט" בין בזן לים תטיס לאספקת גז במחיר הגבוה ב־40% ממחיר השוק הוא דוגמה לסיכון הטמון בעובדה שספקי הגז הישראלים צברו כוח שוק משמעותי כתוצאה מהנסיבות האזוריות, ולכן בכל מקרה נדרשת התערבות של רשות ההגבלים בעניין.
משיחות עם גורמים ברשות עולה כי בכיריה עוקבים אחר ההתפתחויות בענף, לרבות השיבושים באספקת הגז ממצרים והחוזים החדשים שמולידים אותם שיבושים, דוגמת ההסכם עם בזן. עם זאת, ברשות מחכים להתייצבות כלשהי בשוק שתלמד אם השיבושים באספקת הגז ממצרים הפכו לשגרת הענף בטרם יחליטו על נקיטת צעדים אופרטיביים כמו למשל הכרזת מונופול. כמו כן בודקים ברשות מהן ההגבלות שיוכלו להטיל על יצרני הגז הישראלים במקרה שאכן יוכרזו כמונופול והאם צפויה פעולה מצד משרד התשתיות.
לדברי אלדד כורש, השותף המנהל במשרד עמית פולק מטלון ושות' ומומחה להגבלים עסקיים, עוד לא הבשילו התנאים כדי לפתוח בבדיקת קיומו של מונופולין בשוק הגז הטבעי ולכן העובדה שהרשות מסתפקת כעת במעקב מרחוק, טבעית.
"הכרזת מונופול כוללת כמה שלבים", מסביר כורש, "הראשון שבהם הוא הגדרה של השוק הרלבנטי ובדיקה עובדתית אם הגוף שנחשד כבעל מונופול מספק למעלה מ־50% מצריכת הגז הטבעי באותו השוק. אלא שהכרעה בשאלה כזו נסמכת על בדיקת המצב בשוק בשנה־שנתיים האחרונות ואינה יכולה להתבצע על בסיס כשל נקודתי בשוק ואפילו לא על בסיס מצב של שיבושים באספקת הגז על פני כמה חודשים".
לדברי כורש, "יהיה זה לא רציני להכריז שעל סמך מצב בתקופת זמן מסוימת ספקי הגז הישראלים הם מונופול, וחודשיים לאחר מכן אם תתחדש האספקה ממצרים לחזור מההכרזה ועל כן יש לבדוק את השוק לאורך תקופה".
שאלה נוספת שבה צריכה הרשות להכריע לדברי כורש היא המוטיבציה להכרזת מונופול: "מונופול הוא מצב עובדתי - כל מי שמחזיק מעל 50% משוק מסוים הוא מונופול. ההצהרה של רשות ההגבלים היא דקלרטיבית בלבד ויש לא מעט בעלי מונופול שלא נעשתה הכרזה כזו בעניינם. בדרך כלל מדובר במקרים שבהם הרשות לא מזהה כשל שוק בולט, דחיפות או תלונה מגורמים במשק שרואים עצמם נפגעים. הרשות גם לא ממהרת לפתוח בבדיקת מונופולין משום שיכולת האכיפה של הרשות את ההגבלות על מונופול היא נמוכה".
במקרה הזה לדברי כורש, "קהל הלקוחות של ים תטיס הוא קהל חזק ומתוחכם עם יכולות בתחום ניהול המשא ומתן ולכן לא בטוח שמדובר במקרה קלאסי שבו צריכה הרשות להתערב".