ליברמן מגבה את נתניהו: "לא לתנאים מוקדמים"
בישיבת הסיעה העניק שר החוץ רוח גבית לרה"מ: "מעורר כבוד". על המשבר עם האמריקנים אמר: "לא אפוקליפסה"
"מי שרוצה לנהל איתנו משא ומתן - 'אהלן וסהלן'". בפתח ישיבת סיעת ישראל ביתנו בכנסת התייחס יו"ר המפלגה ושר החוץ, אביגדור ליברמן, לנאומיו של הנשיא האמריקני ברק אובמה ולניסיונותיו לחדש את השיחות עם הפלסטינים וכן לביקורו של ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון.
ליברמן שב וחזר על העמדה, לפיה על ישראל אסור להיכנס למשא ומתן עם תנאים מוקדמים. "ראש הממשלה וגם אני הדגשנו שמדינת ישראל מוכנה לנהל משא ומתן לשלום בכל רגע נתון בלי תנאים מוקדמים", אמר שר החוץ והבהיר שוב:
"לא נקבל שום תכתיבים ותנאים מוקדמים".
ליברמן בישיבת סיעה. "אהלן וסהלן" (צילום: נועם מושקוביץ)
בנוגע לסוגיית זכות השיבה שהוא מנושאי הליבה ומהווה את אחד מסלעי המחלוקת העיקריים בין ישראל והפלסטינים, הביע ליברמן התנגדות נחרצת: "כל אחד שמדבר על זכות השיבה מתכוון במודע או שלא במודע לחיסולה של מדינת ישראל. לא יהיה משא ומתן על זכות השיבה. ברגע שנפתח את זה אפילו לפליט אחד – נקבל כאן מיליון פליטים".
שר החוץ גם העניק לנתניהו גיבוי מלא ואמר: "אני רוצה להביע תמיכה בעמדת ראש הממשלה בשליחות החשובה שלו בארצות הברית. הוא עשה את זה בדרך מעוררת כבוד והציג את ההסכמה הרחבה ביותר בחברה הישראלית, אולי לא
בתקשורת הישראלית אבל בחברה הישראלית זה בטוח".
על המשבר שנוצר בין נתניהו ואובמה לאחר הנאום ביום חמישי האחרון, אמר ליברמן כי "אין צורך להפוך כל מחלוקת עם האמריקנים לדרמה וזו לא אפוקליפסה. מחלוקות ישנן והיו ואף אחד לא מסתיר אותן. אני חושב שהמשותף רחב מהמחלוקת".
"לחסום את הצונאמי המדיני"
גם שר הביטחון אהוד ברק, התייחס לנאומו של הנשיא האמריקני באיפא"ק. בהצהרה שנתן במזכירות הממשלה אמר ברק כי "אני חושב שנאומו של הנשיא אובמה, שהתקבל היטב אתמול באיפא"ק, נותן לנו נקודת מוצא לשים מאחורינו את עיקר המחלוקות שהיו, לפתור גם את אלו שנותרו ולנוע קדימה".
לדבריו, "בסופו של דבר, כפי שאמר ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון, דוד בן-גוריון, ישראל עומדת על שתי רגליים: על כוחה ועל צדקתה. כוחה זה עוצמתו של צה"ל והיכולות האסטרטגיות שלו, וצדקתה זה הלגיטימיות הבינלאומית שלנו, האחדות הפנימית, ובמרכזן הקשר המיוחד עם ארצות הברית".
הוא הוסיף: "יש חשיבות רבה מאוד, מול אי-הוודאויות של החודשים הקרובים, למצוא דרך לומר 'כן, אבל' – לא לטשטש את ההסתייגויות שלנו, לא לטשטש את החשיבות שאנחנו מייחסים לשיקולי ביטחון, אבל למצוא את הדרך להמשיך ולנוע עם האמריקנים, עם האירופאים, עם מה שאפשר, כדי לחסום את הצונאמי המדיני של ספטמבר".
הנשיא האמריקני נאם אתמול בוועידה השנתית של השדולה היהודית בארה"ב והבהיר
כי הסכם השלום בין ישראל לפלסטינים צריך להיות מבוסס על גבולות 1967, עם חילופי שטחים בהתאם לשינויים הדמוגרפיים שקרו ב-44 השנים האחרונות. מדובר בגרסה מעט מרוככת לנאום שנשא בשבוע שעבר במחלקת המדינה האמריקנית.