לפני הקונגרס, נתניהו חזר באיפא"ק: לא לקווי 67'
ראש הממשלה התקבל במחיאות כפיים בוועידת השדולה היהודית בוושינגטון, בשיא מפגן הכוח של הקהילה. הוא הודה לאובמה על התמיכה והאשים את הפלסטינים. כמה פעילי שמאל שהפריעו לנאום הוצאו מהאולם. מה הוא יגיד מול הקונגרס?
אחרי העימות בבית הלבן וכמה שעות לפני הנאום מעורר הציפיות בקונגרס, ראש הממשלה הגיע למגרש הביתי - והדגיש שוב את עמדותיו על הקו השמרני: בנאום בפני ועידת הלובי הישראלי (איפא"ק) בוושינגטון, בנימין נתניהו התייחס לפנות בוקר (יום ג') לדרישות של ישראל להסדר עם הפלסטינים. "חייבים להשאיר לישראל את הביטחון שלה. לכן ישראל לא יכולה לחזור לקווי 1967 הבלתי ניתנים להגנה". הנאום בקונגרס יועבר בשידור חי ב-ynet מ-18:00 שעון ישראל.
נתניהו הדגיש כי שלום "הוא אינטרס רם מעלה", אך הפנה אצבע מאשימה לעבר הפלסטינים. "לא היה שלום עד עתה משום שהפלסטינים סירבו. הם סירבו להכיר במדינה היהודית. על זה מאז ומתמיד סבב הסכסוך", טען. לדבריו, "יש סוגיות רבות שצריכות להיפתר בין ישראל לפלסטינים. אנחנו יכולים לעשות שלום עם הפלסטינים - אם הם נכונים לעשות שלום עם המדינה היהודית".
ראש הממשלה היה אמור לנאום בוועידה ב-4:00 לפנות בוקר שעון ישראל, אך בשל עיכובים שנומקו ב"ענייני ביטחון" הוא עלה לבמה באיחור של כשעה וחצי.
זה לא הפריע למפגן הכוח של הקהילה היהודית והלובי הישראלי - כשני שלישים מחברי הסנאט וכשלושה רבעים מחברי הקונגרס התייצבו במרכז הכנסים.
הערב הם ישמעו את נתניהו שוב, בנאום החשוב יותר שבלשכתו הבטיחו כי "יעורר תשומת לב עולמית גדולה". באיפא"ק, ראש הממשלה אמר: "אדבר על הטלטלה הגדולה במזרח התיכון, על הסכנות שבנשק גרעיני בידי איראן ואשרטט חזון לשלום ישראלי-פלסטיני בטוח".
"נראה לכם שתהיה כזו מחאה בעזה?"
לפני הנאום מול השדולה היהודית אמר המנחה כי זה כבוד לארח את הגברת הראשונה של ישראל, שרה נתניהו. ראש הממשלה התקבל בתשואות. בפתח נאומו הוא התייחס לאסון במיזורי, שגבה את חייהם של עשרות בני-אדם. "אמריקה, אנחנו איתכם", הוא אמר.
נתניהו ציין כי ארה"ב וישראל "ניצבות כתף אל כתף במאבק באויבים משותפים ובהגנה על אינטרסים". הוא הוסיף: "תודה שאתם עומדים לצד ישראל במאבקה לשלום ומאפשרים לה להגן על עצמה".
נאומו של נתניהו נקטע כמה פעמים על ידי מפגיני שמאל - צפו בווידאו של המחאה והפינוי. ארבעה מהמפגינים הוצאו מהאולם על ידי מאבטחים, לא לפני שמחו על"גזל אדמה פלסטינית, המצור על עזה, מניעת זכויות מפליטים פלסטינים, השתקת מחאות והרס בתים ובתי ספר". ראש הממשלה המשיך בדבריו ואמר: "נראה לכם שמחאה כזו הייתה יכולה להתקיים בעזה?"
אחרי העימות, תודה לאובמה
אחרי העימות הפומבי ביניהם, נתניהו התייחס בחיוב לנאומו של הנשיא ברק אובמה, בוועידה ביום ראשון. "אובמה דיבר על מחויבותו לביטחונה של ישראל".
נתניהו גם זכה לתשואות, כשהודה לארה"ב על התמיכה הכספית בפיתוח מערכת "כיפת ברזל". "לפני מספר שבועות, טרוריסטים של חמאס בעזה ירו שמונה טילים אל ערינו, אל אשקלון ובאר-שבע. טילים אלו מעולם לא הגיעו ליעדם. המערכת יירטה אותם באוויר".
נתניהו מנופף לקהל (צילום: AP)
הוא הזכיר גם את החייל החטוף גלעד שליט. "זה עוד קו של חמאס, להחזיק בחייל הצעיר הזה במרתפים האפלים במשך חמש שנים, בלי אפילו ביקור אחד מהצלב האדום". הוא קרא "שחררו את גלעד שליט!".
פגישה עם ביידן לפני הנאום
כחצי יממה לפני נאומו של נתניהו, עלתה לדוכן הנאומים יו"ר האופוזיציה ציפי לבני. מבלי להזכיר ישירות את ראש הממשלה, היא הדגישה שוב ושוב כי בכל הקשור לסכסוך הישראלי-פלסטיני, חוסר פעולה אינו אופציה. "כאשר אנו מדברים בצורה ברורה - העולם שומע את קולנו. ארה"ב וישראל צריכות להסכים, בשיחה אינטימית, לא בנאומים, על מה כן אפשרי כדי להגיע להסכם, כמו גם על הקווים האדומים", אמרה לבני.
לפני הנאום נפגש נתניהו עם סגן נשיא ארצות-הברית, ג'ו ביידן. תחילה הפגישה נערכה בארבע עיניים ואחר-כך הצטרפו
הצוותים לדיונים. חזרה על הרגעים הלא-דיפלומטיים שלאחר פגישת אובמה ונתניהו בבית הלבן לא התרחשה, מפני שהמנהיגים לא מסרו הפעם הודעות לתקשורת אחרי השיחה.
בפגישה שוחחו ביידן ונתניהו על ההתפתחוית האחרונות במזרח התיכון, לרבות המלחמה בטרור והמאמצים לעצור את התחמשותה הגרעינית של איראן. הם דנו גם בדרכים להחיות את התהליך המדיני מול הפלסטינים.
Read this article in English