שר התיירות על ים המלח: "אין מה לעשות שם"
בצד ההכרזה החגיגית על קציר המלח - התברר גם מה חושב השר סטס מיסז'ניקוב על מצב האזור: "באים לשם ועדי עובדים וחולי פסוריאזיס". פורסם ב"ממון" של "ידיעות אחרונות"
המלח הוא עירום? שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, השמיע מילים קשות על מצבו של ים המלח. הוא אמר את הדברים במסיבת העיתונאים אתמול (ב'), שבה הודיע יחד עם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, כי יתבצע קציר מלח כדי להגן על המלונות, ועל האזור בכלל, מפני הצפה. בכך ירדה מהפרק החלופה של העתקת המלונות.
- כבר הצבעתם לים המלח בתחרות 7 פלאי עולם - לחצו כאן
.
"אזור ים המלח נמצא בשפל המדרגה, הפסיקו להתייחס אליו כאל משאב טבע", טען מיסז'ניקוב,
"זה אזור מוזנח ואבוד, שבאים אליו ועדי עובדים. שאפו ליו"ר ההסתדרות שהביא לשם את הוועדים, לאחר שטורקיה ירדה מהמפה. יש גם חולי פסוריאזיס שמגיעים לים המלח או כאלה שמגיעים לטייל קצת בשמורות. אבל אין מה לעשות שם, אין מסחר, אין אטרקציות תיירותיות וזהו מקום מבוזבז ואבוד. אפילו את סניף ארומה שם סוגרים בשעה תשע בערב, ואת מקדונלד'ס בעשר."
בנוגע לקציר המלח, שעלותו נאמדת ב4- עד 7 וחצי מילארד שקל, אמר השר: "הודעתי לאוצר שאני לא מחכה יותר, ולכן אני מכריז פה על מהלך היסטורי. הפתרון הוא קציר מלא, לצד פיתוח האזור. תוך שלושה שבועות נגבש את תוכנית הפעולה." השר הוסיף שמפעלי ים המלח הם מפעלים לתפארת שמביאים הכנסה ותעסוקה למדינה, אבל גם גרמו לכל הנזקים, ולכן עליהם להשתתף במימון.
"הפתרון הוא קציר מלא", אמר שר התיירות. ים המלח (צילום: ויז'ואל פוטוס)
"הממשלה צריכה לדאוג לתשתיות"
מיסז'ניקוב הוסיף כי במקביל לקציר, יש להקים קרן בסך 750 מיליון שקל לפיתוח האזור. "הממשלה צריכה לדאוג לתשתיות, לאטרקציות, למסעדות ולקניונים, ולהוסיף כ6,000- חדרי מלון. אכלול את ים המלח כאזור עדיפות לאומית. כך אוכל להביא לפה יזמים, לתת להם מענקים בגובה של 20 אחוז לבניית מלונות ושל 10 אחוז לבניית אטרקציות. מפעלי ים המלח צריכים להשתתף בחלק מהקרן, בתמורה להגדלת מכסת הפעילות," אמר השר.
לדבריו" ,עם הארגונים הירוקים והשר ארדן אני לא רואה באופק שום תביעות משפטיות או בג"צים שיתקעו לנו בגלגלים." ארדן אמר כי "גם אם היינו מעתיקים את המלונות היה צורך בקציר בעוד שנים. למפעלים יש פסולת, המלח שוקע וגורם להצפת המלונות, ולכן הם חייבים לדאוג לפסולת הזו על חשבונם." ארדן הביע את פליאתו מכך שמשרד האוצר, במשך שנים, לא הגיע לסיכומים בעניין ים המלח.
ממשרד האוצר נמסר: "השר שטייניץ קורא לשרים הנוגעים בדבר לנהוג באחריות לאומית וכלכלית. ההצדקה הכלכלית לקציר נשענת על חלוקת נטל המימון על כלל הגורמים, ובראשם מפעלי ים המלח, המועצה האזורית ובעלי בתי המלון. פתרון קבע חייב להביא בחשבון את המשך הפיתוח התעשייתי והתיירותי, ואין מקום להכרזות קיצוניות בדבר פתרונות שווא שימיטו אסון כלכלי על האזור."