מנהיגי G8 רצו להזכיר את 1967, קנדה סיכלה
ראשי 8 המדינות המתועשות שנועדו בצרפת רצו ליישר קו עם נאום אובמה, אבל קנדה, מידידותיה הקרובות של ישראל, דרשה להשמיט את סוגיית הגבולות מהודעת הסיכום. רמיזה לספטמבר דווקא כן הופיעה: "משא ומתן הוא הדרך היחידה"
קנדה לצד ישראל: מנהיגי שמונה המדינות המתועשות (G8) נאלצו בצהריים (יום ו') לרכך את נוסח ההצהרה שלהם לגבי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, ולהשמיט ממנו את האזכור של גבולות 1967. דיפלומטים בפריז אמרו כי קנדה התעקשה שהסוגייה שאותה העלה נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בנאומיו האחרונים, לא תוזכר בהחלטה.
הממשלה השמרנית בקנדה, שבראשה עומד בחמש השנים
האחרונות סטיבן הרפר, היא בעלת קו פרו-ישראלי מסורתי. הרפר אמר בעבר כי ארצו תגבה את ישראל, יהיה המחיר אשר יהיה.
דיפלומטים המעורים בפרטי השיחות על המשא ומתן הישראלי-פלסטיני בצרפת, שם נערך כינוס ה-G8, אמרו כי קנדה התעקשה שלא להזכיר את גבולות 1967 בהצהרת הסיכום של הוועידה, אף שמנהיגי שאר המדינות כן רצו לכלול אזכור של הגבולות בהצהרה. אחד הדיפלומטים האירופיים אמר: "הקנדים היו מאוד נחושים, למרות שהנשיא אובמה התייחס מפורשות לגבולות 1967 בנאומו בשבוע שעבר".
מנהיגי ה-G8 בצרפת, היום (צילום: AFP)
בהודעת ה-G8, שעותק ממנה הגיע לסוכנות הידיעות רויטרס, קוראים מנהיגי ה-G8 לישראל ולפלסטינים לחזור באופן מיידי לשולחן המשא-ומתן, אולם לא מופיע בה אזכור של גבולות 1967. "משא-ומתן הוא הדרך היחידה להתקדמות למציאת פתרון בר-קיימא ומתמשך לסכסוך", נכתב בהצהרה, כנראה ברמז לכוונת הפלסטינים לבצע מהלך חד-צדדי ולפנות בספטמבר לעצרת הכללית של האו"ם כדי שתכיר במדינתם. אובמה הצהיר בשבוע האחרון שלוש פעמים על התנגדותו למהלך הזה.
בנוסף נכתב בטיוטת ההחלטה: "המסגרת של המשא ומתן ברורה היטב. אנחנו מפצירים בשני הצדדים לשוב לשיחות
מהותיות במטרה לגבש הסכם מסגרת בכל הנושאים. אנו מביעים את תמיכתנו האיתנה בחזון לשלום ישראלי-פלסטיני, כפי שהציג אותו נשיא ארצות הברית ברק אובמה ב-19 במאי".
בהודעתם קראו מנהיגי ה-G8 גם להקלת המצב בעזה, ובמקביל לשחרורו של גלעד שליט ללא תנאים וללא דיחוי.
בנאומו ההיסטורי בשבוע שעבר הכריז בפומבי הנשיא האמריקני, כי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים חייב להתבסס על קווי 1967. בנאום לפני מחלקת המדינה בוושינגטון והעולם כולו, אמר אובמה כי "הגבול בין ישראל לפלסטין חייב להתבסס על קווי 1967, עם חילופי שטחים מוסכמים, כך שהגבולות יהיו בטוחים ומוכרים לשתי המדינות".
Read this article in English