המדינה תסבסד שכר ערבים בחברות היי-טק
משרד האוצר יממן לחברות היי-טק כ־40% משכרם של 200 סטודנטים ערבים. מטרת התוכנית - לשפר את מצבם העגום של העובדים הערבים בתעשייה
מטרת התוכנית הנה לשפר את מצבם העגום של העובדים הערבים בתעשיית ההיי-טק, שבמסגרתה מגויסים עובדים רבים בשיטת "חבר מביא חבר" ונדרשים להציג כישורים קודמים — מה שמקשה על קליטתם של עובדים ערבים בתעשייה. על פי נתוני הלמ"ס, נכון לשנת 2010 רק 4.4% מעובדי ההיי-טק בישראל היו ערבים.
הפעלת התוכנית תיעשה באמצעות מרכז ההשקעות של משרד התמ"ת. כדי לקבל את הסבסוד יידרשו המעסיקים להגיע אל מוסדות הלימוד האקדמיים שבהם לומדים הסטודנטים ולגייס אותם בעצמם.
60–70 שעות בחודש
במסגרת התוכנית יידרש כל סטודנט לעבוד בחברה המגייסת לפחות 60–70 שעות בחודש. התוכנית צפויה להיכנס לתוקף בעוד שבועות ספורים, לאחר שמנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי יגבש את התקנות הדרושות להפעלתה. התקציב לתוכנית צפוי לעמוד על כ־10 מיליון שקל בשנה.
מנכ"ל האוצר חיים שני אמר ל"כלכליסט" כי מתוקף תפקידו הקודם בתעשיית ההייטק הוא "מכיר מקרוב את האתגר של הכנסת העובדים הערבים לתעשייה. הניסיון הזה הוא חלק מסדרה של תוכניות נקודתיות להגדלת שיעור ההשתתפות של ערבים וחרדים בשוק העבודה. אין פתרון קסם בנושא הזה ויש לנקוט סדרה של תהליכי רוחב כדי לשפר את המצב הקיים".
התוכנית היא, בין השאר, יוזמה של הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי במשרד ראש הממשלה. לאחרונה התבטא שר התמ"ת שלום שמחון, שממונה גם על המשרד לענייני מיעוטים, כי הוא מעוניין להעביר את הרשות לשליטתו.
גורמים המקורבים לנושא טענו השבוע כי עדיף לרשות להישאר תחת משרד ראש הממשלה, ולו בשל החשש כי הכפפתה לאחד השרים תגרום לכך שפעילותה תשמש למטרות אישיות.
עם זאת, בסביבתו של שמחון אומרים כי העברת הרשות למשרד דווקא תגביר את חשיבותה, שכן יהיה שר הממונה עליה וידאג לקידום פעילותה.
ממשרד התמ"ת נמסר כי "מרכז ההשקעות בוחן בימים אלה, יחד עם נציגים מהאוצר ומשרד ראש הממשלה, הוספת מסלול נוסף במסלול תעסוקה שיאפשר להעניק סיוע של עד 40% מעלות השכר לסטודנטים בני מיעוטים שיועסקו במקצועות עתירי טכנולוגיה. הדברים מצויים בשלבי בחינה ראשונית בלבד".