שתף קטע נבחר
 

עיר ירוקה: ירושלמים מזהמים פחות מתל אביבים

בירת ישראל מתגלה כעיר ידידותית לסביבה: תושבי ירושלים משתמשים בפחות חשמל לראשונה זה עשור, חוסכים במים יותר מהממוצע הארצי, ומייצרים חצי מהפסולת הממוצעת בתל אביב. נתוני העוני בעיר מבהירים את התמונה: כשיש פחות כסף מצטמצמים בחשבונות המים, החשמל והדלק

 

לראשונה מזה עשור חלה ירידה בצריכת החשמל של תושבי ירושלים, לצד צריכה חסכנית למדי במים וגם ייצור מופחת של פסולת בהשוואה לממוצע הארצי - כך עולה מנתונים שיתפרסמו מחר (ד') במסגרת "שנתון ירושלים" בידי מכון ירושלים לחקר ישראל, לקראת יום ירושלים.

 

 

הנתונים משתלבים עם נתוני הלמ"ס שפורסמו אתמול, המתארים את מצבה הכלכלי העגום של ירושלים. במכון ירושלים מציינים כי בדרך כלל קיים קשר ישיר בין נתוני צריכת המים ברשות מקומית כלשהי - לבין מצבה החברתי-כלכלי של תושביה. כך, ככל שאוכלוסיית הרשות מבוססת יותר כך צריכת המים גבוהה יותר. בנוסף לכך, בעלי הכנסות נמוכות יותר מצמצמים בחשבונות החשמל שלהם או קונים פחות מכשירי חשמל, ונוטים יותר להשתמש בתחבורה ציבורית.

 

"הפרופיל הירוק" של תושבי עיר הבירה אינו מובן מאליו, ומהווה למעשה שינוי מגמה מהשנים האחרונות. בכל הנוגע לצריכת חשמל כאמור, מדובר על נתון ראשון מסוגו, על רקע עשור שבו צריכת החשמל דווקא עלתה בעיר. מנתוני המכון עולה כי צריכת החשמל הביתית בירושלים ירדה מ-1,168.2 מיליון קוט"ש בשנת 2008 ל-1,156.3 מליון קוט"ש בשנת 2009.

 

אם מעיינים בנתוני חמש השנים האחרונות למשל, מתגלה כי צריכת החשמל הביתית בירושלים עלתה בלא פחות מ-9%, לעומת 7% עליה בצריכת החשמל הביתית בתל אביב. עם זאת, לא מדובר בנתון חריג בהשוואה לממוצע הארצי בישראל באותן שנים. מנתוני המכון עולה כי בין 2005 ל-2009 עלתה צריכת החשמל הביתית בישראל בכ- 10%.

 

מים מים בששון?

השנתון הסטטיסטי של המכון מציג מדי שנה נתונים בעשרות נושאים אודות עיר הבירה, כולל נושאים הקשורים במסחר ותעשייה, חינוך, הגירה ותיירות. בכל הנוגע לצריכת המים בירושלים, מתברר כי הירושלמי הממוצע צורך מעט מים באופן יחסי עם שיעורי צריכה ממוצעים לנפש של 40 מ"ק (מטר קוב) לנפש. 

 

לשם השוואה, הנתונים בתל אביב מצביעים על צריכה של 64.5 מ"ק לנפש ובחיפה עומדת הצריכה לנפש על 57.4 מ"ק. הממוצע הארצי לנפש בישראל, אגב, עומד 52.6 מ"ק מים לנפש.

 

בעשור האחרון עלתה בהתמדה צריכת המים בירושלים, אך מנתוני המכון עולה כי בשנתיים האחרונות התהפכה המגמה וצריכת המים למגורים בעיר החלה לרדת. מגמה זו עולה בקנה אחד עם המגמה הארצית של ירידה בצריכת המים. כך למשל, כמות המים שנצרכה בירושלים בשנת 2009 עמדה על 31,245 אלף מ"ק (מטר קוב) - ירידה של 6% בהשוואה לשנת 2008.

 

ירידה דומה נרשמה גם בצריכת המים הכוללת של תל אביב, שם הצטמצמה צריכת המים העירונית למגורים ב-7% בין שנת 2008 ל-2009. הנתונים הארציים אגב מלמדים על ירידה של 9% בצריכת המים הממוצעת למגורים ישראל, בשנים אלו. 

 

מלכלכים פחות, נוסעים פחות

הפרופיל הירוק של הירושלמים לא נעצר בנתוני צריכת האנרגיה והמים. מנתוני המכון עולה כי גם בתחום ייצור הפסולת נחשבים תושבי ירושלים למזהמים פחות, עם כמות פסולת ממוצעת לנפש שעמדה על 1.4 ק"ג לנפש ליום. זאת, ביחס לממוצע ארצי שעומד על 1.7 ק"ג לנפש ליום. בתל אביב למשל, עומד נתון זה על 2.8 ק"ג לנפש ליום.

 

הירושלמים "ידידותיים לסביבה" גם בנושא התחבורתי. מנתוני הדו"ח עולה כי בעוד הממוצע הארצי לבעלות על רכב פרטי עמד בשנים 2009-2007 על 68% מהאוכלוסיה, הרי שבירושלים עמד ממוצע הבעלות על כלי רכב על 56% בלבד.

 

  • לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
העיר העתיקה בירושלים
צילום: AFP
מומלצים