אולמרט על האזנות הסתר: חוקריי הטעו אותי
רה"מ לשעבר תיאר בעדותו את החקירות תחת הצורך לנהל מדינה, והסביר את האשמת שולה זקן בהאזנות סתר: "החוקרים הטעו אותי. אמרתי דברים לא נכונים בתום לב". לדבריו, הייתה אפשרות ממשית לפריצת דרך במו"מ המדיני, אך הוא לא היה יכול לקבל החלטות הרות גורל כשענן החקירות מעיב עליו
ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, ראה לנגד עיניו אפשרות אמיתית להגיע לפריצת דרך מדינית, אולם ידע כי תחת ענן החשדות נגדו, הוא אינו יכול יותר להיות ראש ממשלה. כך אמר היום (ה') בעדותו בבית המשפט המחוזי בירושלים. "אני יודע מה הפסדנו. אני יודע מה עמד על הפרק. כמה קרוב זה היה. על איזה סף עמדנו שיכול היה לשנות את החיים פה. אבל אני יודע שהחלטות כאלו לא יכולות להתקבל כשענן שחור מעיב על חייך", אמר.
בדבריו בבית המשפט, שם הוא מתמודד עם אישומים של מרמה והפרת אמונים, אמר אולמרט: "מצד אחד היה את האינטרס האישי, להתמודד עם ההאשמות. אפשר לסחוב זמן. כלומר, להתנהל בראשות מדינה שעומדת בפני הכרעות מיוחדות, שבאותם ימים עשתה פריצת דרך של משא ומתן עם סוריה. עמדנו על סף התחלה של משא ומתן עם סוריה. עומדת במצב אחר בבמשא ומתן עם הפלסטינים. עומדת על סף אפשרות אמיתית להגיע לפריצת דרך. שצריכה לקבל החלטות קשות מאוד בדרום.
"ואת כל זה צריך להוביל מישהו שהוא חי תחת הענן השחור של חשדות והמלצות. אמרתי לעצמי שאני ארגיש. שיש מפגש
(...) יותר אני לא יכול להיות ראש ממשלה. כי אני יודע מה הפסדנו". אולמרט נתן דוגמה למפגש הטעון בין החקירה לניהול המדינה: "הטלפון האדום על שולחני צלצל באחת החקירות. אני לא יכול להגיד תתקשרו אליי עוד שעתיים. ביקשתי מהחוקרים להפסיק. הייתה חדירה מרצועת עזה, הם כבר היו על הגדר. המצב היה מאוד רגיש, היה צריך לתת אישור לירי. אחרי זה אני קורא בעיתון שעשיתי לחוקרים תרגילים עם הטלפון האדום".
הוא נשאל על-ידי עורך דינו על תחושותיו באותה תקופה. "הרגשתי כמו מישהו שהיה רוצה שהאדמה תבלע אותו לכמה שבועות, עד שהכל יסתיים. אני ידעתי שהמסע הזה, הלהט הזה, יישאר. אבל אמרתי שזה יהיה בתוך הבית שלנו, בפנים בשקט. היו כאלה שהרגישו לא נוח". לדבריו, ראשי מדינה שפגשו אותו "היו בהלם טוטאלי וגם לא הסתירו את דעתם. אנחנו כבר ראינו שבבריטניה ראש ממשלה נחקר וגם בארצות הברית. בשום מקום לא הייתה התנהלות כזו כלפי ראש המדינה. היו כאלה שהתביישו לדבר על זה".
"החוקרים הטעו אותי"
אולמרט התייחס להאשמת שולה זקן בהאזנות סתר לשיחותיו, והאשים את החוקרים בהטעיה. "החוקרים לא אמרו לי כמו שהחוק מחייב אותם. זו לא הטעיה שולית. זו הטעיה שהולידה שלא בצדק כתב אישום נגד אדם שלא היה צריך להגיש נגדו כתב אישום. אני הייתי בהלך רוח שאני חייב להתגונן מול הגישה האגרסיבית התוקפנית והנחרצת של התביעה, שכבר החליטה להעמיד אותי לדין (...) אני הוטעיתי על-ידי החוקרים ששאלו אותי על ההאזנות".
שולה זקן. "רושמים סיכום שיחה וחוסכים זמן" (צילום: עומר מירון)
הוא הסביר: "אנחנו עובדים בקצב מטורף... אני לא קורא לזה האזנה. ההקשבות האלה שנעשו בהסכמה חוסכות המון זמן.
במקום שכשאני מדבר אני צריך לקרוא לשולה ולומר, הם רושמים את הסיכום של השיחה ומתקדמים הלאה וחוסכים לי את הזמן. אני הרגשתי אי נוחות. אני אמרתי דברים שאינם מייצגים את המציאות. אני רוצה לומר לשופטים: אמרתי דברים לא נכונים. אני אמרתי לחוקרים משהו מתוך הקשר של האזנות סתר. נגרם עוול שלא כדין לכולם". השופט צבן ביקש לחדד, "אמרת דברים לא נכונים?", וזכה לתשובה: "כן. בתום לב".
השופטת מוסיה ארד שאלה את אולמרט: "מה הטעה אותך?", והוא השיב: "בסטייט אוף מיינד שלי זה עבירות שקשורות... כשאמרו לי על האזנות זה נראה לי דבר הזוי, ואמרתי לא יכול להיות שאישרתי דבר כזה. אני מודה שאני בסטייט אוף מיינד שלי התחברתי לדבר שהוא לא רלוונטי. אמרתי דבר בתום לב מתוך מחשבה שמה ששואלים אותי זה דבר שאני חיברתי
אותו לדבר אחר... אני הייתי בתחושה שאני נמצא בקרב על חיי מול קבוצה שמנסה לחבר אותי לכל עבירה אפשרית. ראיתי את עצמי נמצא בתוך הסיטואציה הזו".
מוקדם יותר האשים אולמרט את משה לדור: "פרקליט מדינה שבא ויכול להגיד על ראש ממשלה בישראל שטיעון כזה יכול להיות רלוונטי הוא פרקליט מדינה שהחליט כבר. אני הרגשתי שיש החלטה. לא יכולתי להרגיש אחרת. כל צירוף הנסיבות הזו. ההתנהלות הנסחפת הזו. יכול להיות שכל הנתונים הצביעו על כך, לפי דעתו אולם ההתנהלות הזו מעידה על משהו שאיבד את השליטה על עצמו והכול מותר", אמר, דפק על השולחן והטיל פצצה: "יכול להיות שהיתה החלטה חד משמעית לא רק להעמיד אותי לדין, אלא גם להעמיד אותי מבחינה ציבורית שלא תהיה לי ברירה לסיים את תפקידי".
עוד טענו עורכי הדין של אולמרט בדיון כי היה על לדור לפסול עצמו מלדון בתיק בנק לאומי, שכן שימש בעבר שותפו בשוק הפרטי של עו"ד אפרים אברמזון, שייצג את אחד היזמים בפרשה. בעקבות פניית ynet בעניין, הבהיר דובר משרד המשפטים, משה כהן, כי: "עם כניסתו של מר לדור לתפקיד קוים דיון בנושא האמור בידי פורום בראשות היועמ"ש, ונקבע כי לא קיים שום ניגוד עניינים המונע ממר לדור לקבל את ההחלטות בתיק זה".
במשרד המשפטים הדגישו כי "מר לדור לא היה מעורב לא בעשייה, אף לא בידיעה, בפרשת בנק לאומי עוד לפני שנכנס לפרקליט המדינה, וממילא הובהר כי שותפו דאז, עו"ד אברמזון, לא היה מעורב בחשדות שיוחסו למר אולמרט בפרשה".