מאחורי הפיוס הפלסטיני: מעורבות אסד והטורקים
ה"אינדיפנדנט" מתאר כיצד 14 אנשי עסקים דילגו בין קהיר, עזה, רמאללה, עמאן ודמשק. ובכל זאת ישראל הופתעה
"הסיפור שלא סופר מאחורי העסקה שהממה את המזרח התיכון" - זו הכותרת של כתבת ה"אינדיפנדנט" הבריטי על אחורי הקלעים של הסכם העקרונות לפיוס בין פתח לחמאס, שנחתם בחודש שעבר בקהיר. כתב המזרח התיכון הוותיק רוברט פיסק אמנם לא חושף סודות מרעישים, אבל מתאר את המגעים הקדחתניים שקדמו לחתימה, ועירבו גם את מנהיגי סוריה וטורקיה.
המיליארדר הפלסטיני מוניב אל-מסרי, משושביני הפיוס, סיפר לעיתון על מאמצי התיווך הממושכים והחשאיים, שבסיומם הופתעה גם ישראל. אל-מסרי היה חלק מקבוצת 14 פעילים פוליטיים בולטים ואנשי אקדמיה ועסקים - מחציתם מהגדה המערבית ומחציתם מעזה - שהניעו את היוזמה, בעיקר דרך השלטון המצרי החדש שאחרי נפילת מובארק.
לפי הכתבה, מכתבים מפורטים שהוחלפו בין פתח לחמאס מראים עד כמה מסובכים היו המגעים. חמאס אף ביקש - וקיבל - את ברכת הדרך מנשיא סוריה, בשאר אסד, מסגנו פארוק א-שרע ומשר החוץ וליד אל-מועלם. בסופו של דבר, מנהיג התנועה בדמשק חאלד משעל הסכים להפסיק את ירי הרקטות מעזה ולקבל את העמדה לפיה מדינה פלסטינית עתידית תתבסס על קווי 1967.
אל-מסרי התייחס לפגישה בקהיר עם שר החוץ המצרי, נביל אל-ערבי (שמאז נבחר למזכ"ל הליגה הערבית),
ששאל: "אני יכול להביא את שר החוץ הטורקי, שבמקרה מבקר פה?". כך שותף גם אחמט דבוטאולו במגעים, והמיליארדר הפלסטיני ציין כי "למצרים היה הרבה ביטחון, הם רצו לדבר בפני הטורקים. אז סיכמנו שכולם ידברו יחד".
בהמשך הוא מתאר את הדילוגים בין קהיר, עזה, הגדה, עמאן ודמשק - כולל מסע "עוקף דרעא",
כדי להימנע ממעבר בעיר שבה התרחשו המהומות כחלק מהתקוממות נגד אסד.
הכתב פיסק מציין כי לפני שנה, בניסיון דומה להביא לפיוס בין פתח לחמאס, "משטר מובארק ניסה להעצים את המכשולים. משעל נפגש ללא תוצאות עם עומר סולימאן, שלמעשה עבד עבור ישראל. כעת, הכל השתנה לחלוטין".
אל-מסרי מתייחס גם למה שמהווה עבור ישראל וארצות הברית מכשול בולט בהסכם - סירובה של חמאס להכיר בישראל. "רק אם חמאס היה נכנס (רשמית) לממשלה, הוא היה חייב להכיר בישראל. כל עוד הם אינם חלק מהממשלה, זו רק תנועה פוליטית שיכולה להגיד מה שהיא רוצה".