בנק דיסקונט: סוף לסכסוכי העבודה
אחרי חודשים ארוכים של סכסוכי עבודה, הודיע דירקטוריון הבנק כי חתם על הסכם עם העובדים המבטיח שקט תעשייתי עד אפריל 2013. בין היתר גובשה תוכנית לפרישה מרצון של 500 עובדים בעלות מאות מיליוני שקלים. הנהלת הבנק: נביא לחיסכון הדרגתי בטווח הארוך
סוף לסכסוכי העבודה בדיסקונט? אחרי מאבק ממושך אישר הבוקר (ב') דירקטוריון בנק דיסקונט את הסכמי השכר עם העובדים לשנים הבאות בעלות של מאות מיליוני שקלים.
על פי ההסכם, ישולמו מקדמות השכר בינואר 2012, בשיעור כולל של 6.5% ובמקביל סוכם כי, יישמר שקט תעשייתי בנושא שכר עד לאפריל 2013.
תקופת העסקתם של עובדים במעמד "ארעיים" תקוצר מ-5 שנים לשנתיים, החל מ-1 בינואר 2012. עוד סוכם על קיצור תקופת הניסיון של עובדים מן המניין לשנה, החל מ-1 בינואר 2012. העסקת עובדים ארעיים בתפקידי כספרות ובנקאות ישירה תקוצר לתקופה של עד 5 שנים.
בנוסף הוסכם על הסבת חלק מעובדי מיקור חוץ, בהיקף של עד 400 עובדים, לארעי מיחשוב- עובדים אלו אשר מועסקים כיום על ידי חברות חיצוניות, יוסבו למעמד של עובדים ארעיים בתחום המחשוב, בתנאים מיוחדים, עד לתקופה מקסימלית של 7 שנים. בתום תקופה זו תיבחן מועמדותם להיכלל כעובדים מן המניין.
פרישה מרצון ל-500 עובדים
עוד סוכם על החלה של הסדר פנסיה על עובדים חדשים ועל עובדים ותיקים שיבחרו בכך ומתן אפשרות לפדות חופשות צבורות והקטנת מספר ימי החופשה שניתן יהיה לצבור בעתיד.
במקביל, אישר דירקטוריון הבנק עקרונות לתוכנית פרישה מרצון שתקיף עד 500 עובדים בעלות של עד 500 מיליון שקל. התוכנית תחל ברבעון האחרון של שנת 2011 ותיערך מספר חודשים כאשר תנאי התוכנית יובאו לאישור הדירקטוריון בחודש יולי .
לדברי הנהלת הבנק, הסכם השכר לשנים 2011-2012, הסכם פדיון החופשה והסבת חלק מעובדי מיקור החוץ יביא לחיסכון כולל שבין 160-180 מיליון שקל בשנים 2011-2012.
החיסכון בגין הסכם השכר נאמד בהשוואה לתוספת שנתית ממוצעת של 5% לשנה, כמקובל במערכת הבנקאית, בנוסף, תוכנית הפרישה צפויה להביא לחיסכון נוסף שבין 100-ל 150 מיליון שקל בשנת 2012. חלק מההסכמים יביאו לחיסכון הדרגתי בהוצאות השכר, בטווח הארוך.
להערכת ההנהלה, תוכנית הפרישה המוקדמת ויישומה בפועל, לא יביאו לחריגה מהיעדים המינימאליים של הלימות הון הליבה שקבע דירקטוריון הבנק, לפיהם יחס הון הליבה לא יפחת משיעור של 7.5% בסוף שנת 2011.
האתגרים הגדולים של שפיגל
למרות שיפור בתוצאות הכספיות ברבעון הראשון של השנה, דיסקונט נמצא מזה מספר שנים בירידה מתמדת ברמת היעילות כשהתשואה על ההון העצמי שלו נמוכה באופן ניכר מהבנקים המתחרים. לפני כחצי שנה נכנס לתפיקוד המנכ"ל החדש של הבנק, ראובן שפיגל תוך ידיעה כי אחת המשימות העיקריות להבראת הבנק היא השגת הסכמים מול נציגי העובדים כך שניתן יהיה להתפנות לטיפול באתגרים האחרים. כעת לאחר שעבר את המשוכה הזו, עומדות בפני משימות לא פחות קשות, על מנת להחזיר את הבנק למעמדו כבנק השלישי בגודלו, גם ברמת הרווחיות.
בעקבות חתימת ההסכמים אמר ד"ר יוסי בכר יו"ר דירקטוריון הבנק: "היום הושלם צעד משמעותי נוסף בתהליך השינוי שאנו מובילים בדיסקונט. ההסכמים משקפים "רוח חדשה" של שיתוף פעולה במערכת יחסי העבודה בבנק, מתוך הבנה שרק בגישה זו נוכל להגיע למעמד מוביל בבנקאות המקומית. הנהלת הבנק, בראשות ראובן שפיגל, ונציגות העובדים, בראשות ריקי בכר, עשו מאמץ עילאי כדי להגיע להסכם, שבו נשמר האיזון המתחייב בין שיפור הביצועיות והאפקטיביות התפעולית של הבנק לבין השמירה הבלתי מתפשרת על מעמדם וזכויותיהם של עובדיו. דירקטוריון הבנק הביע את הערכתו הרבה לכל המעורבים במשא ומתן על העבודה המאומצת ועל תוצאותיה".
ראובן שפיגל הוסיף: "ההסכמים הושגו מתוך אמון הדדי, אחריות ומחויבות של כל הצדדים לעתיד הבנק. ההסכמים מהווים פריצת דרך בתחום יחסי העבודה בבנק דיסקונט, שמפירותיה ייהנה הבנק שנים רבות".
ריקי בכר, יו"ר הוועד הארצי:"הגענו למערכת הבנות עם ההנהלה בכל הבעיות שהטרידו אותנו. ההסכמים יאפשרו לנו לחזק את הבית שלנו - בנק דיסקונט, ולשמור על עתידנו כעובדים ".
ציון שמע, ראש חטיבת עובדי הבנקים בהסתדרות: "ההסכמים מהווים ברכה לעובדים ולבנק תוך שמירה על זכויות העובדים והבטחת הצלחתו של הבנק".