שתף קטע נבחר

אושר בוועדה: תיקון מרוכך לחוק ההגבלים

ועדת הכלכלה אישרה לקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק ההגבלים העסקיים שנולד מפרשת עמלות הבנקים. התיקון רוכך כדי להעניק למפקחים על הבנקים והביטוח זכות וטו על הכרזה כקבוצת ריכוז. ארגוני הצרכנים: זהו סירוס הממונה על ההגבלים

ועדת הכלכלה אישרה היום (ג') להצבעה בקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק ההגבלים העסקיים שנולד מפרשת כשל השוק של עמלות הבנקים והיה אמור במקור לתת שיניים לממונה על ההגבלים כדי להבטיח תחרות בענפים הנשלטים בידיי קומץ תאגידים דוגמת הבנקים וחברות הביטוח והתקשורת.

 

 

האישור ניתן בנוסח מרוכך של הצעת הממשלה שעקר את השיניים המתוכננות. זאת במטרה להגן על ענפי הבנקאות והביטוח מפני התערבות מהירה ואפקטיבית של הממונה על ההגבלים לסיכול מהיר של כשל השוק אם התגלה כדי למנוע פגיעה בצרכנים.

 

הצעת החוק נועדה לאפשר לממונה להכריז על התאגידים בענפים אלה כ"קבוצת ריכוז" כעין מונופול - שעוקף את התהליך המשפטי הקיים והממושך הקיים היום, הכרוך בקביעה "הסדר כובל" האסור על פי החוק. הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית כבר בחודש פברואר אולם יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה הכהן (ליכוד) נאלץ לחדש את הדיון עקב בקשה להצבעה חוזרת.

 

מלכתחילה הממשלה ביקשה להתנות את ההכרזה על הבנקים ועל חברות הביטוח בהסכמת הרגולטורים הממונים המפקחים על הענפים אלה - בנק ישראל והממונה על שוק ההון והביטוח באוצר. בממשלה ביקשו לתת למפקחים אלה זכות וטו על ההכרזה כקבוצת ריכוז, אם הם יחשבו כי הדבר עלול לפגוע ביציבות הבנקים וחברות הביטוח.

 

וועדת הכלכלה התנגדה תחילה למתן החסינות אבל נאלצה להתפשר על הממשלה. כך הוחלט היום כי הממונה על ההגבלים אומנם יוכל להגיב על כשל השוק בענפים אלה בהכרזתם כקבוצת ריכוז, אולם הרגולטורים יוכלו להתנגד לצעד הזה והממונה על ההגבלים לא יוכל לפעול מיד נגדם. 

 

החוק המתוקן קובע כי הפעלת הצעדים נגד הענפים תידחה עד שנתיים מההכרזה, וגם זאת רק בתנאי שוועדת הכלכלה בדקה אם הופעלה בינתיים התחרות. בתום תקופה זו תוכל הוועדה לתת אור ירוק לממונה לפעול נגד הפגיעה בצרכנים. מצד שני הרגולטורים המפקחים יוכלו לנסות לשכנע את הוועדה לממש את זכות הווטו שלהם, מחשש שתיפגע היציבות הבנקים וחברות הביטוח. 

 

"המפקחים רוצים רק שקט תעשייתי"

מנכ"ל המועצה לצרכנות, אהוד פלג, ונציג עמותת הצרכנים "אמון הציבור" רונן רגב, הגדירו את תכלית הפשרה הזאת כ"סירוס הממונה על ההגבלים שלא יאפשר גם להבא לשמור על האינטרסים של הצרכנים". רגב אמר כי המפקחים על הבנקים ושוק ההון "לוקים בסכיזופרניה (פיצול האישיות) בין שמירה על התחרות ושמירת היציבות אבל דואגים יותר לאינטרסים של הבנקים וחברות הביטוח ורוצים רק שקט תעשייתי". 

 

פלג הציע פשרה לפיה סמכות הממונה תוגבל רק אם צעדיו יחייבו שינויים מבניים בבנקים אבל כל הוראה אחרת שלו ליצירת תחרות תינתן רק בהתייעצות עם בנק ישראל וללא זכות וטו. עוד הציע לחייב את המתנגדים לצעדיי הממונה לפרסם לציבור את נימוקיהם. הצעותיו נדחו. הוועדה התחשבה רק בהערת פלג שעצם ההכרזה על קבוצת ריכוז כמוה כהתרעה לענפים לשנות את הפרקטיקה שלהם הפוגעת בתחרות. 

 

המועצה לצרכנות גם ביקשה לקבוע בחוק כי לפחות יינתן פרסום מידי לעצם ההכרזה. נציגי הממשלה התנגדו לטענה שהפרסום יערער את יציבות הבנקים וחברות הביטוח, הם הציעו לדחות את הפרסום לפחות למשך שנתיים. נציגי הצרכנים טענו לעומתם: לא רק שהבנקים וחברות הביטוח זוכים ליחס מיוחד בחוק, אלא שגם המהלכים נגדם יעשו הרחק מעיניי הציבור".

 

הוועדה אישרה בחוק לדחות את הפרסום ב-6 חודשים לאחר ההכרזה. נציגי הממשלה התנגדו גם לתיקון הזה. יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), הודיע כי אם הממשלה תחליט לטרפד את החוק שאושר בוועדה בפשרה במהלך הקריאה השנייה על החוק במליאת הכנסת - הוא לא יעלה את הצעת החוק לאישור סופי במליאה.

 

הוועדה הצביעה על החוק בהרכב חסר של שלושה ח"כים מתוך 15 חברי הוועדה, כולם מהקואליציה וללא נוכחות של נציגי האופוזיציה. הממונה על ההגבלים דויד גילה שנכנס לתפקידו לאחרונה אמר כי התיקון המוצע עדיין משאיר בסמכותו העצמאית פעולות נגד ענפים אחרים אבל הוא חדש בתפקיד ולא הכיר את ההיסטוריה של החוק שכאמור נולד בעקבות כשל השוק של פרשת עמלות הבנקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים