ויזה בדרך למבוקש בשכם? צה"ל נערך לספטמבר
בצבא קוראים לתוכנית "מגדל עוז": מכינים אמצעי אל-הרג כמו "הצעקה" ו"הבואש", מכשולים הנדסיים ותגובות כמו במהומות בגולן. אבל הרוב עדיין לוט בערפל
במערכת הביטחון נערכים ליום שאחרי ההכרזה על מדינה פלסטינית בעצרת האו"ם: על השאלה מה יקרה אחרי ההכרזה, עדיין מתקשים לענות בצה"ל. בינתיים נערכים אימונים, מפות מעודכנות ומדי פעם נבדק מה הלך הרוח בפייסבוק. בנוסף מכינים בצבא אמצעים הנדסיים, קונים ומרחיבים אמצעים לפיזור הפגנות ובעיקר נערכים לכל אפשרות, מהפשוטה ועד הקיצונית. ynet מביא הצצה ראשונה לתוכנית "מגדל עוז", המפרטת כיצד ינסה צה"ל לשמור על הסדר ביהודה ושומרון ביום שאחרי, לצד המשימות השוטפות.
בדיונים שנערכו בשבועות האחרונים בהשתתפות בכירים בפיקוד המרכז, עלתה שאלה לגבי מעמדם של קציני וחיילי צה"ל לאחר שתוכרז - כפי שמתכננים ברשות - מדינה פלסטינית: האם ייתכן שקצין שייכנס לשכם או לרמאללה כדי לעצור מבוקש, יתבקש על-ידי שוטר מקומי להציג דרכון או ויזה? ואיך הוא בכלל אמור לפעול במצב שכזה?
לאיש מהנוכחים לא הייתה תשובה בשלב זה, דבר שמעיד אולי על תקופת אי הוודאות אליה נכנסת מערכת הביטחון בחודשים הקרובים ביהודה ושומרון. לא ברור מה יקרה עם התיאום הביטחוני והאזרחי, איזה סוג הפגנות צפויות ובאיזה צד תבחר הרשות הפלסטינית להיות. לכולם גם ברור, כי להפרות סדר יש לעתים גם אפקט מדבק ולא מעט גורמים עלולים לנצל את המצב כדי להצית אש גם בגזרות אחרות.
עם זאת, בלוח השנה של מערכת הביטחון אין סימון בולט - לאירועים בחודש ספטמבר או לשינוי מהותי שצפוי בשטח. גורמים צבאיים סבורים כי ייקח זמן עד שהאזרחים הפלסטינים יבחנו את מעמדם החדש מול השינויים בשטח. הנחת עבודה אחרת קובעת כי אם האזרחים הפלסטינים יגיעו למצב של תסכול או אכזבה, דבר העלול לגרום ל"הוצאת קיטור". בין התרחישים הקיצוניים: הפרות סדר ואף הגעה לאזורי חיכוך, כמו התנחלויות או בסיסי צה"ל.
הפגנה בקלנדיה ביום הנכסה (צילום: EPA)
הנחת עבודה שלישית קובעת, כי משימתו העיקרית של צה"ל היא להתכונן למלחמה ואסור להפוך את הפרות הסדר הצפויות לעיסוק המרכזי של החיילים. "אני לא מתכוון לעצור אימונים בכל מחיר. צריך לזכור שזה אירוע טקטי לא גדול", הבהיר מפקד אחת האוגדות.
איך מתמודדים עם הפגנות ענק?
למרות סימני השאלה סביב "אירועי ספטמבר" והרצון שלא להסיט את תשומת הלב של הצבא ממשימתו העיקרית, בצה"ל לא משאירים ואקום בנושא. כבר מחודש מרס החלה ההערכות סביב אירועי ספטמבר, שיכולים גם להתרחש כמה חודשים לאחר מכן.
אלוף פיקוד המרכז, אבי מזרחי, שעוקב מקרוב אחר ההערכות, המליץ לרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, להרחיב את מעגל הכוחות שיתמודדו מול הפרות סדר, גם בגזרות אחרות. בסוף החודש תתקיים בבסיס האימונים הפיקודי לכיש סדנה מטכ"לית, אותה יובילו אנשי זרוע היבשה ומפקדים מהחטיבות המרחביות בפיקוד מרכז. במשך יומיים ישמעו המפקדים, מיחידות
המבצעיות מתפקיד מ"פ ומעלה, סדרה של הרצאות והדגמות לגבי השימוש באמצעים לפיזור הפגנות. אך בעיקר הם ילמדו את תורת הלחימה, שנועדה להתמודד עם הפרות סדר המוניות, בדגש על מניעה, צמצום ופגיעה מדויקת במי שרוצים.
בנוסף לסדנה המטכ"לית, עוברים כל הגדודים בפיקוד המרכז אימונים ייעודים - כולל חיילי המילואים. "יכול להיווצר מצב, שבו הגדודים הסדירים יקראו לגזרה אחרת, והמילואים יהיו כאן. לכן הם צריכים להיות מוכנים", אמר גורם צבאי.
חלק ניכר מתוכנית "מגדל עוז" עוסק ברכש והרחבת אמצעים לפיזור הפגנות. בפיקוד מרכז רכשו באחרונה אמצעים רבים נוספים, כמות כפולה משנה רגילה. מדובר ברימוני הלם וגז וגם מאות מטולים - המשמשים לירי רימוני גז מדמיע. ברשימה נמצאות מכוניות להתזת מים וחומרים המפיצים צחנה ("בואש"). באחרונה, כך אומרים בצה"ל, שימוש בתותחי מים בהפגנות בבילעין, הוכיח את עצמו כאמצעי יעיל להרחקת מפגינים.
ה"בואש" בפעולה (צילום: רויטרס)
גם מערכת האקוסטית "צעקה", היוצרת רעש בעוצמה אדירה, תסייע לפיזור הפגנות. בנוסף ישתמשו גם במערכת "מלקוש", המפזרת עשרות פצצות עשן לאזור ההתקהלות וכן באקדחי הלם, להשתלטות על מסיתים מרכזיים. במקביל, גם נרכש ציוד מיגון המתאים להפרות סדר, מהגנה על אזור הפנים דרך העורף ועד אזור החזה. על-פי התוכנית, הציוד יגיע לצה"ל עד חודש אוגוסט.
משולים ניידים ימנעו התקדמות
בנוסף מבוצעות פעולות גם במרכיבי תשתית. למשל, הגבהת עמדות של צה"ל. כמו כן, אוסף פיקוד המרכז שורה של מכשולים הנדסיים, שיוצבו במידת הצורך על מנת לעצור תהלוכה המונית. מדובר בקוביות בטון, שניתן לפזר בנקודות רגישות ובכך למנוע מהמפגינים להתקדם. במקביל, מכינים גם מקומות לקליטת כוחות נוספים, שיצטרכו לשהות בגזרות השונות.
מעבר לאמצעי האל-הרג והתשתית, שעיקרן לעצור את מפגינים, מבהירים בצבא כי נערכים אימונים גם לצלפים וקלעים. "המסר העיקרי יהיה לעצור מפגינים באופן שיצמצם נפגעים, אבל כאשר לא יהיה מנוס - נפתח באש חיה", הבהיר גורם צבאי, מבחינת הצבא, אם
פלסטינים יעברו את הגדר המקיפה את בית-אל או את יצהר, הדבר יתפרש כאילו עברו את גבול ישראל-סוריה. "הם יחטפו ברגליים במקרה כזה", אמר הגורם הצבאי.
במסגרת ההערכות לקראת הפרות הסדר, בחנו במטכ"ל את היקף תגבור הכוחות לאזור יהודה ושומרון. בפיקוד מרכז ביקשו עוד כוחות, אך החלטה סופית טרם נפלה, בשל אי הוודאות למה שצפוי והרצון שלא לפגוע באימונים לשווא. נראה כי כמה גדודים "יסומנו" מראש ככאלה שיהוו תגבורת, ויגיעו לגזרה בהתאם להערכת מצב. בצה"ל אומרים שיוכלו להעריך מתי הפלסטינים "יאבדו את הפחד", כהגדרתם ויצאו לרחובות.
במסגרת האימונים וההערכות לוקחים בחשבון שני תסריטים מרכזיים עם השלכות רחבות: הפגנות עממיות ללא הכוונה של הרשות ואף פעילות מניעה של מנגנוני הביטחון או אפילו אינתיפאדה רחבה, שהרשות הפלסטינית תארגן יחד עם אנשי הביטחון שלה.
מחסומים ימנעו מהמפגינים להתקדם (צילום ארכיון: גיל יוחנן)
האפשרות הראשונה נוחה יותר להתמודדות צבאית. עם זאת, בצבא יוכלו לפגוע בכל תשתית של המדינה החדשה, לרבות מתקנים ביטחוניים, ובכך להעביר מסר תקיף מאוד. בנק המטרות ביהודה ושומרון מתעדכן בשקט בשקט, גם בימים אלה. איש לא חפץ לעשות בו שימוש, אבל האופציה הזאת קיימת על השולחן.
הפלסטינים לא ימהרו לסכן את תשתיות ולכן קשה להעריך כי ההפגנות יהיו בארגון המדינה החדשה. לחלופין, הפגנות עממיות עשויות אמנם לצאת משליטה, אבל בצה"ל מעריכים שניתן להתמודד איתן. אם התיאום הביטחוני ימשך, אזי ניתן לקוות לאירועים מוגבלים. התיאום הביטחוני הוכיח את עצמו בשבועות האחרונים. מסיכומי "יום הנכבה" ו"יום הנכסה" עולה כי מנגנוני הביטחון הפלסטינים עמדו בהבטחותיהם. הם יצרו קו הגנה ומנעו התפתחות תהלוכות והפגנות המוניות.
למכלול הערכות, יש גם להוסיף משתנה נוסף - ארגון חמאס - שלאור הסכם הפיוס עם הפתח, הוא בולט יותר ברחבי הגדה ועלול גם להוות
גורם מתסיס. "אנו לקראת תקופה מעורפלת שטומנת לא מעט סיכונים", סיכם קצין בכיר. "כצבא אנו צריכים להתכונן לכל תרחיש. ייתכן שנעמוד בפני מצב מורכב, שישנה את המצב המוכר בשנים האחרונות ברחבי יהודה ושומרון. לזה אנו נערכים".
למדיניות הישראלית, שתיקבע בירושלים, תהיה השפעה קריטית על העתיד. ראש השב"כ היוצא, יובל דיסקין, הזהיר ערב סיום תפקידו כי ישראל, בהיעדר הכרה במדינה החדשה, עשויה להיכנס לעימות מול הקהילה הבינלאומית, דבר שאף יביא לפגיעה במעמדה.