שתף קטע נבחר
 
צילום: דניה ויינר

בסגנון ים תיכוני: עלי גפן ממולאים

איפה אפשר לפגוש אנשים מכל העולם, לדבר בשפות זרות וליהנות מאוכל משובח וטרי וכל זה בלי לעבור בשדה התעופה? דניה ועודד חגגו יום נישואים בנצרת עם עלי גפן ממולאים וסלט עגבניות

את יום הנישואין שלנו החלטנו לחגוג בנצרת, קצת מוזר לאור זה שאנחנו גרים ביפו, אבל שמענו שזה חו"ל בלי דרכונים אז החלטנו לנסות. את החדר הזמנתי לנו באכסניית פאזי עזר- בית אחוזה ערבי בן יותר מ-200 שנה. לפני 6 שנים וחצי בחור יהודי בשם מעוז יינון חיפש מקום בו יוכל להגשים חלום, לפתוח אכסניית תרמילאים בנצרת. הוא חיפש בית ערבי גדול עם סיפור ונשמה. לאחר כמה מפגשים עם בעלת הבית הם הגיעו להסכמה על שיתוף פעולה בפתיחת אכסניה לתרמילאים. המהלך הזה הוביל לשינוי מאוד גדול בנצרת, היום העיר העתיקה מלאה באכסניות ובמטיילים מכל העולם שמוצאים בה נקודת מוצא טובה לטיול בצפון הארץ.

 

עודד ואני מצאנו בנצרת את התרמילאים שהיינו לפני 10 שנים, גם אם זה היה רק ליומיים. פגשנו אנשים מגרמניה, ארה"ב, הולנד, ברזיל וישראל. הלכנו לאיבוד עם מפה ביד (ואייפון עם GPS ביד השנייה), דיברנו אנגלית, ראינו הופעה של זמרים ממזרח ירושלים ששרו מוסיקת גראנג' מול 15 איש ועשינו סיור בעיר העתיקה עם מדריכה אמריקנית.

 

הנושא הקולינרי תופס אצלי, כמובן, מקום נכבד כשאני בחופשה ונצרת סיפקה לי כמה רגעי אושר והתרגשות: קפה מהמם שטחנו לי במקום, עלי גפן טריים שנערמו על הרצפה ומיד נערמו לי לתוך שקית, עגבניות באלדי שמעולם לא ראיתי בשום מקום בארץ מיד עברו סשן צילומים ע"ג עיתון ערבי שמצאתי אצל הירקן (הוא חשב שאני קצת מוזרה כשסידרתי אותן לצילום), הפסקת קפה שחור וקאטייף טרי-טרי (אני חשבתי שאומרים עטייף, אבל מסתבר שטעיתי....), ולבסוף ארוחה בדיאנא המיתולוגית שלא אכזבה.


כמו בטיול בחו"ל, אבל בארץ (צילום: דניה ויינר) 

 

הנה רשימת הדברים שאיתם חזרתי הביתה:

קפה, עם הל ובלי

זיתים סורים דפוקים

500 גרם עלי גפן

1/2 1 קילוגרם עגבניות באלדי

1 קילוגרם מלפפון ממשפחת המלונים (שאני לא זוכרת את שמו)

250 גרם סומק (נראה לי שאני נכנסת לתקופת סומק עכשיו)

1/2 קטאייף ללא מילוי

1/2 קילו גבינת עיזים משומרת במלח


עכשיו הזמן לעלי גפן טריים (צילום: דניה ויינר)

 

סיכום חופשה: לטייל במזרח התיכון זה מאוד טרנדי היום, אנחנו לא ממש יכולים לקחת חלק בטרנד ו"נאלצים" לנסוע למזרח הרחוק או לדרום אמריקה. מי שרוצה להרגיש שהוא תרמילאי בלבנון למשך יומיים מוזמן להגיע לנצרת, מובטחת לו חווייה מיוחדת וטעימה. בזכות כל הקניות האלה החלטתי להכין סלט עגבניות עם סומק, לימון, זעתר מיובש, גבינת עיזים ופלפל חריף... טעים-טעים, וגם עלי גפן ממולאים באורז, מתכון שהולך איתי כבר 10 שנים בערך, לא משתנה אפילו שאני פוגשת מתכונים חדשים, אני נשארת נאמנה. 


סלט עגבניות עם סומק, לימון, זעתר, גבינת עיזים ופלפל (צילום: דניה ויינר)

 

אני יכולה להכתיר את עלי הגפן כמנה האהובה עליי בעולם. זאת כנראה הסיבה שאני מצליחה להושיב את עצמי לגלגל 70 עלי גפן אחר הצהריים. לא אשקר ואומר שזה מתכון מהיר וקליל, הוא דורש השקעה וזמן, אבל לטעמי זה שווה. בעבר נהגתי להשתמש בעלי גפן משומרים - אפשרי כשעלי הגפן לא בעונתם, אבל בתקופה הזו אין תירוצים. לכו על טרי, זה עושה את כל ההבדל. הפעם השתמשתי בעלים שקניתי בנצרת ומעולם לא יצאו לי עלי גפן כל כך עדינים ונימוחים.

 

עלי גפן ממולאים

המרכיבים (ל-60-70 עלי גפן ממולאים):

250 גרם עלי גפן טריים

2 עגבניות, פרוסות

4 שיני שום, פרוסות דק

למילוי:

1/2 1 כוסות אורז עגול

1 עגבנייה גדולה, קצוצה דק

1 בצל בינוני, קצוץ

1/2 צרור עלי נענע, קצוצים

2 כפות שמן זית

1 כפית סומק

1 כף מלח

לבישול:

2 כוסות מים רותחים

1 כף שמן זית

מלח ופלפל

מיץ מ-1 לימון


מתבשלים להנאתם (צילום: דניה ויינר) 

 

אופן ההכנה:

  1. חולטים את עלי הגפן המים רותחים על כף מלח למשך 5 דקות. מסננים.
  2. מרפדים סיר גדול בפרוסות עגבנייה ועלי גפן.
  3. המילוי: בקערה גדולה שופכים על האורז מים רותחים ומשרים למשך 10 דקות. מסננים.
  4. מוסיפים לאורז את העגבניות הקצוצות, הבצל הקצוץ, הנענע שמן זית, מלח וסומק. מערבבים.
  5. למלאכת הגלגול מכינים קרש חיתוך, סכין קטנה ומגבת מטבח (לייבוש הידיים הרטובות). מניחים עלה אחד על הקרש עם האדרה כלפי מעלה, אם יש לעלה ענף קטן בקצה חותכים אותו עם סכין. שמים מעט מילוי ומתחילים לגלגל מהחלק התחתון. מקפלים פנימה את צידי העלה וממשיכים בגלגול עד קצה העלה. מניחים את העלה המגולגל בסיר. ממשיכים לגלגל ומניחים את העלים בסיר בצפיפות.
  6. בסיום הגלגול מפזרים את פרוסות השום בין העלים. מערבבים את מרכיבי הנוזל לבישול בקערה ושופכים על עלי הגפן בעדינות. מניחים צלחת על העלים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. לאחר הרתיחה מנמיכים את האש ומבשלים למשך שעה וחצי.


עלי גפן ממולאים וסלט עגבניות (צילום: דניה ויינר) 

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטעמי נצרת
צילום: דניה ויינר
הכי טריים שיש - עלי גפן
צילום: דניה ויינר
מומלצים