שתף קטע נבחר
 

דיון דחוף: לא להעלות את גיל הפרישה לנשים

מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי אמרה "זה לא עונש לנשים לעבוד עד גיל 64", והאיצה בחברי ועדת הכספים לקיים דיון דחוף על הארכת גיל הפרישה. עד סוף השבוע אמורה הוועדה שדנה בגיל הפרישה לנשים לקבל החלטה בעניין

בדקה ה-90 נזעקים חברי הכנסת לבלום את התהליך שעלול להאריך את גיל הפרישה לנשים ל-64. ועדת הכספים תתבקש  להחליט על כך בדיון דחוף שיזמו הח"כיות פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) וזהבה גלאון (מרצ), או לפחות להאריך עד אוקטובר את מועד הגשת המלצתה של הוועדה הציבורית שדנה בשאלה אם להאריך את גיל הפרישה של נשים מעל 62. החוק מחייב את הוועדה לקבל החלטה בעניין עד סוף שבוע זה.

 

ח"כ קירשנבאום, שתומכת בהקפאת גיל הפרישה, נזעקה בעקבות דברים שפורסמו בשמה של חברת הוועדה, מנכ"ל המוסד לביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני, ולפיהם לא יהיה זה עונש לנשים אם יעבדו עד גיל 64. "נכון שזה לא עונש לשבת בגיל הזה בכסא המנכ"ל, אבל נראה את דומיניסיני הולכת לעבוד בגיל זה כקופאית בסופרמרקט או במפעל תעשייתי", אמרה קירשנבאום. "הוועדה עובדת בבהילות ונראה שדומיניסיני משקפת את עמדתה".

 

ח"כ גלאון העלתה את רעיון הארכת המועד להגשת ההמלצה, ודורשת לפתוח את דיוני הוועדה הציבורית לרב-שיח בנושא חברתי זה. "הוועדה לא מתנהלת בשקיפות לא מתקיים בה דיון ציבורי הולם", טוענת גלאון. "ביקשתי כי ארגוני נשים יופיעו בפניה - אך בקשתי נדחתה פעמיים. רק בשבוע שעבר הוזמנתי עם הארגונים לשימוע של 10 דקות לכל אחד מול שני פקידים שרשמו את הדברים. זו בדיחה ולא דיון רציני".

 

כבר לפני 7 שנים הוחלט בחוק ההסדרים על הקמת הוועדה. קדמה לכך יוזמה להעלאת גיל הפרישה לנשים ל-62 שנים בהדרגה עד 2011, ולאחר מכן להעלאת גיל הפרישה ל-64 - אלא אם הוועדה הציבורית תקבע אחרת עד 30 ביוני (סוף השבוע). המלצת הוועדה טעונה אישור ועדת הכספים עד 31 בדצמבר. אם לא התקבלה החלטה אחרת או לא התקבלה בכלל, ב-2012 גיל הפרישה של נשים יעלה אוטומטית ל-64.

 

אלא שממשלות ישראל דחו את הקמת הוועדה עד לפני 4 חודשים והנושא היה נשכח מלב, אלמלא אזעקתו של חיים אורון (מרצ), הח"כ לשעבר שהיה אז חבר ועדת הכספים. הוא השמיע אותה בסוף פברואר השנה, ערב פרישתו מהכנסת, כשהעביר במליאה בקריאה טרומית הצעת חוק פרטית להקפאת הגיל ל-62, עליה חתם גם יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה).

 

הממשלה תמכה בחוק, ובעקבותיו נלחץ שר האוצר והזדרז להקים את הוועדה הציבורית בראשות ראש אגף התקציבים, ד"ר אודי ניסן, בהרכב של נציגי הממשלה, האקדמיה והמעסיקים. היא התכנסה בדוחק רב נוכח הזמן הקצר שעמד לרשותה להגשת המלצתה השבוע. לחצים כבדים הופעלו עליה להקפאת גיל הפרישה וההמלצה טרם התקבלה.

 

בינתיים, ד"ר ניסן הודיע על פרישתו משרות המדינה. קירשנבאום וגלאון המודאגות מחשש לסחבת מכוונת שתביא להארכת הגיל ל-64, דרשו את הכינוס הדחוף של ועדת הכספים למחר (ב'). קירשנבאום אמרה ל-ynet כי "גרירת הרגליים של הממשלה עלולה להאריך את הגיל ל-67 לפי כוונת האוצר בהצעת החוק המקורית מ-2004".

 

הדברים שפורסמו בשם מנכ"ל הביטוח הלאומי ותומכים בהארכת הגיל ל-64, חיזקו את הדאגה הזאת, כשבעלת הדברים היא נציגה בכירה של הממשלה בוועדה הציבורית. היו"ר גפני נענה מיד לכינוס הוועדה, כיורשו של אורון בהובלת הצעת החוק הפרטית להקפאת גיל הפרישה לנשים. זאת כמקדמה לדיון בהמלצת הוועדה לפני אישורה בוועדת הכספים כנדרש בחוק ההסדרים מ-2004, ונוכח חשדות הח"כים כי הוועדה הציבורית היא "משחק מכור".

 

כינוס ועדת הכספים לא עבר בשקט. יו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ חיים כץ (ליכוד) טען שהוא בעל הבית על נושא הפנסיה. יו"ר סיעת הליכוד והקואליציה, ח"כ זאב אלקין, התייצב לצדו ולחץ על גפני לוותר לכץ. גפני סירב בתוקף. הוא מתחרט על הסכמתו לוותר לכץ בעניין הפנסיה שהיה בסמכות ועדת הכספים, וגם טוען כי אין קשר בין הפנסיה לגיל הפרישה, מאחר שוועדת הכספים היא זו שטיפלה בהעלאת גיל הפרישה בחוק ההסדרים.

 

לקראת הדיון הצפוי הוגש לוועדה מסמך רקע מהמרכז למחקר ומידע של הכנסת. הוא ממליץ לשקול את הגמשת גיל הפרישה בכלל במתן תמריצים, כגון הטבות במסים ובדמי הביטוח הלאומי, לעובדים לפרוש בגיל מאוחר יותר מהחוקי לצד מתן אפשרות לפרישה מוקדמת יותר. במקביל מומלץ להמריץ בהטבות מס גם את המעסיקים להעסיק מבוגרים.

פורסם לראשונה 26/06/2011 21:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסתר דומיניסיני מנכ"לית ביטוח הלאומי
צילום: עופר עמרם
מומלצים