התות של הקיץ: קינוח פטל וקצפת
אם אתם רוצים לשדרג את פירות היער שקטפתם (או שלפתם מהמקפיא) ולהפוך אותם לקינוח מהודר - לחן שוקרון יש הצעה קלה להכנה
אחת הבעיות כשמארגנים לך מסיבת הפתעה, או כל הפתעה אחרת, לכבוד יום ההולדת שלך, היא שמאותה נקודה והלאה אתה בטוח כל שנה שמצפה לך הפתעה נוספת. בכל שנה, בסמוך ליום ההולדת, אתה מתחיל לגשש ולרחרח וממתין בציפייה להפתעה שמגיעה (או שלא).
בתקופה הזו בשנה שעברה ציפתה לי הפתעה ליד ביתי - קטיף פטל. העובדה שקטיף פטל מתקיים סמוך אליי כל-כך ריגשה והפתיעה אותי אשתקד, שהשנה כבר המתנתי לו כולי ציפייה. בכל פעם כשעברתי ליד הצומת המובילה לאזור הקטיף, חיפשתי אחר השלט שמצביע על קיומו. אבל כמו שקורה הרבה פעמים עם הפתעות, ההפתעה שלי השנה קצת התמהמהה מלהגיע, עד שכמעט ואמרתי נואש. אבל בשבוע שעבר, השלט המיוחל סוף-סוף הופיע, וביום שישי האחרון מצוידים בילדה ובמצלמה יצאנו לקטוף.
פטל ישר מהשיח (צילום: חן שוקרון)
קטיף הפטל מתקיים בפאתי היישוב כפר רות שבחבל מודיעין, בחווה חקלאית לגידולים אורגניים. הופתענו לגלות שיחד איתנו הגיעו די הרבה אנשים, אבל לא על מנת לקטוף פטל, אלא כדי לרכוש במקום פירות, ירקות ועשבי תיבול טריים-טריים הישר מהשדה.
כיוון שהפטל היה טרי מאוד, לא התחשק לי לאפות אותו, אלא לאכול אותו הכי קרוב למצב הצבירה הטבעי שלו. לכן, השתמשתי בפטל קפוא שנשאר לי עוד מעוגת הגבינה וקארד פטל, אליו צירפתי גם מעט דובדבנים קפואים. בישלתי את השניים יחד עם תוספת קטנה של סוכר ושל ליקר פירותי, כשהתערובת התקררה לחלוטין הוספתי לה גם את הפטל הטרי.
(צילום: חן שוקרון)
העניין באוסנה הוא שאף-על-פי שהפירות האדומים יפים ומוצקים יותר, הם אינם בשלים ולרוב גם קשים וחמוצים. פטל שחור צריך להיות כשמו - שחור, ורק כשהוא במצב הזה קוטפים אותו מהשיח. יש הבדל משמעותי בטעם ובמתיקות בין השניים. אני לא עמדתי בפיתוי ולמרות ההנחיות המפורשות קטפתי בכל זאת גם כמה אדומים, רק כדי שיהיו לי לקישוט.
אחרי שסיימתי להכין את תערובת הפטל, הקצפתי שמנת מתוקה עם אבקת סוכר לקצפת, ועכשיו כל שנותר הוא לסדר את השניים יחד לסירוגין בשכבות בכוסות. מקשטים בעלי נענע, ואוכלים מיד או סמוך מאוד להכנה.
טרי, טעים ומתוק - פטל וקצפת יחד (צילום: חן שוקרון)
קינוח פטל וקצפת
המרכיבים (ל-6 כוסות בנפח 150 מ"ל):
300 גרם פטל קפוא (או כל פרי יער אחר)
2 כפות (30 מ"ל) גרנד מרינייר (אפשר להמיר לכל ליקר פירותי אחר, או לברנדי או רום)
2 כפות (30 גרם) סוכר
סלסילה (170 גרם) פטל טרי
מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
2 כפות אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- בסיר קטן מביאים לרתיחה את הפטל הקפוא, הליקר והסוכר. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כ-5 דקות נוספות. מסירים מהאש ומצננים לטמפ' החדר. מוסיפים את הפטל הטרי ומערבבים בעדינות.
- מקציפים את השמנת המתוקה עם אבקת הסוכר לקצפת יציבה.
- ממלאים כל כוס בכ-2 כפיות מתערובת הפטל, לסירוגין עם שתי כפיות מהקצפת וכך חוזר חלילה ליצירת שכבות. מקשטים לבסוף בתלולית קטנה של קצפת ובפרי טרי. מגישים מיד או בסמוך מאוד לזמן ההכנה.
קינוח פטל וקצפת (צילום: חן שוקרון)
- חן שוקרון היא בעלת בלוג האפייה מתוקים שלי - שירלי נמש