שתף קטע נבחר
 

האם ליבואנית החלב מרומניה יקראו תנובה?

תנובה מחזיקה מחלבה ברומניה, ובאתרים זרים נטען שהיא שואפת לייצא ממנה. נתניהו ביקש מעמיתו הרומני לאפשר ייצוא מוצרי חלב לישראל. האם תנובה תקפוץ על ההזדמנות? רפתן שעבד עם תנובה ברומניה: "קשקוש"

האם תנובה תייבא לישראל חלב ומוצריו מרומניה? ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נפגש בשבוע שעבר עם ראש ממשלת רומניה, אמיל בוק, והצהיר כי יפעל לקידום ייבוא מוצרי חלב מהמדינה המזרח-אירופית - כחלק מהתוכנית שהוא מנסה לקדם לאפשר ייבוא כזה לישראל, במטרה להוזיל את מוצרי החלב. הצעתו של נתניהו עוררה תגובות זועמות של ארגוני הרפתנים, שמיהרו להזהיר ש"החלב ברומניה לא בריא". אלא שגם נתניהו וגם הרפתנים, כל אחד מסיבותיו שלו, לא הזכירו עובדה קטנה: אחת המחלבות במדינה, שהוקמה ב-2005, שייכת למחלבה ישראלית בשם תנובה.

 

עם הקמת המחלבה ברומניה, יוחצ"נה מחלבת תנובה כפרוייקט הדגל של החברה. מאז כמעט לא שמענו עליה. בכתבות שפורסמו מדי פעם נטען כי המחלבה סבלה מהפסדים. הקמתה לוותה במחאות קולניות של רפתנים, שהתנגדו למכירת תנובה מהמושבים והקיבוצים לידי קרן אייפקס וטענו שמטרת הקמת המחלבה היא להעביר את ייצור חלב מישראל לרומניה אחרי מכירת החברה ובכך לעקוף את השימוש בחלב היקר שהם מספקים לתנובה בארץ. בסופו של דבר, הוסכם בזמן המכירה שתנובה תמשיך לרכוש חלב מהרפתנים הישראלים ב"מחיר המטרה". האם כעת הנושא חוזר אל הפרק?

 

האתר האמריקני "Export.BY" העוסק בייצוא מציין כי ברומניה מיוצרים כ-3 מיליארד ליטר חלב בשנה לשימוש מסחרי, בהתאם למכסות הייצור שהיא מקבלת מהאיחוד האירופי. האתר מציין כי כיום מיוצרים ברומניה מוצרי חלב לתצרוכת מקומית בלבד, ובחורף היא אף מייבאת מוצרי חלב, אך צופה שתוך מספר שנים רומניה תהפוך לאחת מספקיות מוצרי החלב המרכזיות באירופה. האתר מציין 5 חברות זרות הפועלות ברומניה ומייצרות בה מוצרי חלב "במטרה לצאת לשוק הבינלאומי:" דנונה הצרפתית, הוכלנד הגרמנית, שתי חברות הולנדיות, ותנובה.

 

ועדת קדמי לבדיקת משק החלב עדיין לא פרסמה את מסקנותיה. ההערכות שפורסמו עד כה הן שהוועדה תמליץ שלא לאפשר ייבוא מוצרי חלב, אלא רק אבקת חלב, ובמקום זאת לסבסד את הרפתות בישראל (כפי שמקובל באירופה ובארה"ב). עם זאת, לא בטוח שמסקנות הוועדה ייושמו, וגם אם כן, תנובה תוכל לייבא מרומניה אבקת חלב, ובכך להוזיל, בהרבה, את עלות הייצור שלה. מתנובה נמסר בתגובה: "כיום אין אפשרות לייבא חלב וגבינות רכות לישראל, כך שהנושא לא רלוונטי".

 

"נשמע כמו קשקוש: רומניה מייבאת חלב"

לצד המחלבה, נוסדה ברומניה גם רפת שמספקת לה חלב, שגם המייסד שלה, אלון קמה, הוא ישראלי. קמה, שכיום מקים רפתות בבולגריה, אמר ל-ynet: "כל העניין נשמע לי קשקוש. ברומניה יש 30 אלף פרות לחלב מסחרי, בישראל יש 120 אלף. רומניה עדיין מייבאת חלב. יכול להיות שלדנונה ולנטסלה יהיה משתלם לייבא חלב מרומניה למערב אירופה במשאיות, חלק מהשנה, כחלק מהמשחק הפנימי שלהם. לארץ, עם כל ההיטלים, הוצאות ההובלה, בעיות הכשרות, הקירור והנמלים, זה לא נשמע לי ריאלי".

 

אז למה עמיתיך הרפתנים הישראלים בפאניקה, וממהרים להפחיד אותנו ולספר לנו שהחלב שם לא בריא?

 

"הרפתנים בפאניקה כללית וכשבנאדם בפאניקה אז כל אמירה של מישהו מכניסה אותו לאטרף. הפאניקה שלהם נובעת מעצם הדיבורים על ייבוא, ומהלחץ שתנובה מפעילה עליהם להוריד את מחיר המטרה, עם האיום של יבוא ברקע. תנובה יכולה לייבא אבקת חלב בזול מאירופה ולמחוק אותם.

 

"מדינות באירופה קונות את עודפי החלב של הרפתות שם ואין להם מה לעשות עם החלב הזה. יצא שתנובה תסבסד את החקלאות האירופית, תוזיל לעצמה את הגלם, אולי תעשה טובה לצרכן ותוזיל את הקוטג' ב-10 אגורות, אולי לא, והרפתנים יקרסו. למה שהם לא יהיו בפאניקה?"

 

לפי המלצות הוועדה, אפשר להוריד את מחיר המטרה בלי לפגוע ברפתנים, עם סובסידיה ממשלתית.

 

"אני לא רואה את זה קורה. מדובר על לסבסד 1.3 מיליארד ליטר חלב בשנה ב-10 אגורות, זאת אומרת, הוצאה ממשלתית של 130 מיליון שקל. אתה רואה את שטייניץ מוציא צ'ק כזה מהכיס? אני לא. וגם למה להיות תלויים בסבסוד ממשלתי? למה שתנובה לא תמשיך לקנות מהרפתנים, תשמור על מחיר המטרה, ופשוט תפסיק להעלות את המחירים כל הזמן?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגישת בנימין נתניהו ואמיל בוק
צילום: משה מילנר, לע"מ
פרות ברומניה
צילום: רויטל ספיר
מומלצים