האופוזיציה: חוק החרם - סתימת פיות
נציגי סיעות האופוזיציה מבטיחים להתייצב בכל כוחם נגד "חוק החרם", שיעלה הערב להצבעה בכנסת. "זה חוק שמתאים למשטרים אנטי-דמוקרטיים", טען ח"כ ניצן הורוביץ, "החוק מכוון נגד צד אחד של המפה הפוליטית". הקואליציה: "פוטש משפטי"
באופוזיציה מבטיחים להיאבק בצורה חסרת תקדים ב"חוק החרם", שיעלה הערב (יום ב') להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. ברקע, נציגי הקוורטט יתכנסו בניו יורק לדון בעתיד המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, מה שלא מוסיף נקודות לראש הממשלה, בנימין נתניהו, הנמצא בלב הסערה. יוזמי החוק מהקואליציה האשימו את האופוזיציה בניסיון לעשות "פוטש משפטי" להצעת החוק. הדיון בחוק השנוי במחלוקת צפוי להתחיל בסביבות השעה 18:00.
במסיבת עיתונאים שקיימו בצהריים נציגי כל סיעות האופוזיציה הם הבטיחו להתייצב בכל כוחם מול הצעת החוק. בכוונתם להציג הסתייגויות אל תוך הלילה להצעת החוק שיזם ח"כ זאב אלקין מהליכוד.
על פי הצעת החוק, יוזמה לחרם כלכלי, אקדמי או תרבותי על מדינת ישראל או גופים המצויים בשטחה ובשטחי יהודה ושומרון תוגדר כעוולה אזרחית ואותו גוף יוכל לתבוע פיצויים מיוזם החרם - באופן שאינו תלוי בשיעור הנזק. בנוסף, מאפשר החוק לשר האוצר למנוע מאותם גופים המשתתפים בחרם על מדינת ישראל או על התנחלויות מלגשת למכרזים ממשלתיים.
סיעת קדימה קיבלה החלטה להתנגד לחוק. ח"כ שי חרמש מקדימה אמר כי החוק "הוא חוק של סתימת פיות, חוק שפוגע בזכויות יסוד". לדבריו, "לא כל התנחלות היא פסולה או לא ראויה. בשם שולחיי, החקלאים הישראלים, חוק החרם לא יגן עליהם, הוא רק עוד דלק למדורה". חברו לסיעה, ח"כ שלמה מולא, הוסיף כי "מגיני הדמוקרטיה, ובראשם יו"ר הכנסת, צריכים למנוע את העלאתו". ח"כ נינו אבסדזה מקדימה אמרה כי מדובר בחקיקה המתאימה למדינה בולשביקית.
"הכנסת הזו מחוקקת בשטף של אקטיביזם חוקים אנטי-דמוקרטיים, חוקיים גזעניים", אמרה במסיבת העיתונאים ח"כ זהבה גלאון ממרצ. "חרם הוא כלי מחאה לגיטימי ובלתי אלים. חברה שמאפשרת חרם על הקוטג' צריכה לאפשר את זכות המחאה וחופש הביטוי נגד ההתנחלויות. אני אומרת קוטג' כן, וחרם גם כן".
"האלקינים והאקוניסים שורפים את הבית"
חברה לסיעה, ח"כ ניצן הורוביץ, טען כי הוא חש בושה שחוק כזה עולה להצבעה בבית המחוקקים הישראלי. "חוק החרם הוא חוק עלוב, פתטי ומביך. זה חוק שמתאים למשטרים אנטי-דמוקרטיים. הוא מסוכן לחופש הביטוי. החוק הזה חד צדדי ומכוון נגד צד אחד של המפה הפוליטית, חוק של הימין הקיצוני ודווקא משום כך הוא ייכשל".
ראש הממשלה לא ביקש לדחות. ח"כ זאב אלקין (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ אילן גילאון, יו"ר סיעת מרצ, בחר להשוות את יוזמי הצעת החוק לנירון, הקיסר הרומי ששרף את רומא. "האלקינים והאקוניסים מתנהגים כנירון ושורפים על עצמם את הבית הזה. זה לא עניין לשמאל וימין, אלא מאבק על דמותה של מדינת ישראל".
ח"כ דב חנין (חד"ש) פנה לנשיאות הכנסת בדרישה למנוע את העלאת החוק להצבעה: "החוק מנפץ ברגל גסה את עקרונות היסוד של חירות הביטוי והמחאה. הוא חצייה בוטה של קו אדום והופך את ההתנחלויות לקדושות ומעניש בקנס גבוה כל מי שמערער על הקדושה הזאת". לדבריו, "הימין הקיצוני מתעקש בכל פעם לשבור שיאים בחקיקה אנטי דמוקרטית".
יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה כי "החוק הזה רע לגופו, אינו צודק, לא חוקתי ונועד למנוע דיון פוליטי לגיטימי בישראל". בישיבת סיעת קדימה הזהירה לבני "כי החוק ינוצל נגד ישראל".
אלקין: "ראש הממשלה לא פנה, הנוסח צמחוני"
גם יוזמי הצעת החוק כינסו בצהריים מסיבת עיתונאים והדפו את הטענות נגד הצעת החוק. יו"ר הקואליציה אלקין הכחיש שראש הממשלה הפעיל לחץ למנוע את העלאת החוק להצבעה. "אם היינו מקבלים פנייה היינו דוחים, אבל ראש הממשלה לא פנה".
הוא תקף את חברי קדימה שהיו שותפים לניסוח הצעת החוק המקורית. "בחוק המקורי היה גם הסעיף הפלילי שאנשי קדימה חתמו עליו. אבל בעקבות המלצות שקיבלנו מהיועץ המשפטי לממשלה הפכנו אותו ליותר צמחוני". הוא הוסיף כי הוא לא מבין מדוע הנושא הפך "לקרב כל כך קשה מצדם, אבל אני סבור שיש להם פטרונים".
עמיתו לסיעה, ח"כ יריב לוין האשים את האופוזיציה כי היא ניסתה לעשות "פוטש משפטי" כדי לסכל את ההצבעה על החוק. לדבריו, "האופוזיציה ניסתה להפעיל את היועץ המשפטי של הכנסת כשהליכי החקיקה כבר הסתיימו, והוא ניסה לומר שהחוק כביכול כבר לא עומד במבחנים חוקתיים. הלילה נכריע את השאלה האם החקיקה נקבעת על ידי חברי הכנסת או על ידי המשפטנים המורמים מעם שמכתיבים את סדר היום".
ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) אמר כי החוק לא נועד לסתום פיות של אף אחד. "אנחנו לא רוצים לסתום פה של אף אחד, ולא נגיד לאף אחד איך לחשוב על פתרון הסכסוך. זכותם לחשוב ונאבק על זכותם לומר את מה שהם חושבים, אבל מפה ועד קריאה על חרם על התיישבות יהודית ועל מוסדות אקדמיים ותרבות,
הדרך רחוקה ואת זה נסיים הלילה".
מוקדם יותר, קבע היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון, כי חוק החרם נמצא על "סף האי חוקתיות וייתכן שאף מעבר אליו". בחוות דעת משפטית ששלח לח"כ יוחנן פלסנר הוסיף ינון כי הצעת החוק מהווה "פגיעה בליבת חופש הביטוי הפוליטי במדינת ישראל". משמעות חוות הדעת הזו כי ייתכן והיועץ המשפטי של הכנסת לא יוכל להגן על החוק בפני בג"ץ.
במקביל להצבעה בכנסת, צפויים להתכנס בוושינגטון נציגי הקוורטט ולקבל החלטה בנוגע לכוונת הפלסטינים לבקש מעצרת האו"ם להכריז על מדינה פלסטינית.
Read this article in English