אצה לה הדרך: מתכוני-ים צמחוניים עם אצות
אצה עבורכם היא רק שם נרדף לסושי? חבל. אורנה סמלסון מפצירה בכם לתת צ'אנס לאצה גם במטבח ומכינה ממנה קוויאר צמחוני, סלט קינואה ותבשיל שעועית. מתכונים עם ריח של ים
כשהיינו קטנים אחי היה נוהג להקניט אותי בכינוי 'אצה'. לא ברור לי עד היום מדוע (ואף פעם לא טרחתי לברר), אך לפי התכונות של האצות עלי להיות גאה: הן עשירות בכל טוב, מסייעות בניקוי וטיהור, מעלות את רמת האנרגיה, משפרות את חילוף החומרים, מחזקות את מערכת החיסון ומאזנות את מערכת העצבים. נשמע טוב, לא?
עוד בערוץ האוכל:
- שומרים עכשיו: ארוחה בריאה ליום שאחרי החגים
- סיפור טחון: קווים לדמותו של החומוס העזתי שאכל גלעד שליט בשבי
- לכל מתכוני וכתבות שני צמחוני
האצות הן בשימוש נרחב במטבח היפני וניתן לרכוש את המוכרות יותר (אצות הנורי) אפילו בסופרים הרגילים ואת האצות האחרות בבתי טבע. אז מהן אצות ולמה הן כה בריאות? אצה היא צמח מים חסר שורש. האצות מכילות חומצת אמינו חיוניות, כמויות הפרוטאין והסידן בהן גבוהות. הן מכילות אומגה 3, סיבים תזונתיים ופי 10 יותר מינרלים מירקות היבשה.
האצות גם מנקות רעלים מהגוף, מסייעות לתהליכים במערכת העיכול ובנוסף לכל הן נמוכות בקלוריות ובשומן. אגב, האצות אף אחראיות לשני שליש מתהליך הפוטוסינתזה בעולם.
רובנו פגשנו אצות רק בסושיות: אצות נורי בסושי ובקונוס, ואצות וואקאמה בסלט ובמרק מיסו (שלפעמים מוסיפים לו גם מאצת הקומבו הרחבה והבשרנית). לפניכם כמה מתכוני אצות מפתיעים יותר, ששווה לתת להם צ'אנס במטבח האישי:
קונוס נורי במילוי ממרח טופו אומבשי, אורז מלא וירקות
אצות הנורי הן האצות המוכרות ביותר המשמשות בסושי. מומלץ לחמם אותן מעט על האש לפני השימוש, לתוצאה קריספית.
קונוסים אלו טעימים מאוד ומכיוון שהם מכילים את המליחות של רוטב הסויה והפיקנטיות של הג'ינג'ר, ניתן לאכול אותם גם ללא רוטב הסויה המסורתי שאיתו אוכלים בדר"כ סושי. מתכון זה בהשראת ה-Candle Cafe בניו יורק.
המרכיבים (ל-16 יחידות):
4 אצות נורי
1 כוס אורז חום
1/4 2 כוסות מים חמים
1 בצל, קלוף וקצוץ דק
1 קולרבי, קלוף וקצוץ דק
2 גזרים, קלופים וקצוצים דק
1 שן שום, כתושה
1 כפית ג'ינג'ר, מגורר
4 כפות מירין
2 כפות רוטב סויה
2 כפיות שמן שומשום
לממרח טופו אומבשי (אופציונאלי):
200 גרם טופו רך
3 כפות שמן שומשום
1 כף אומבשי (ממרח שזיפים מיובשים, ניתן למצוא בחנויות טבע)
2 כפות מירין
2 כפות רוטב סויה
אופן ההכנה:
- מבשלים את האורז החום עם 2 ו-1/4 כוסות מים חמים, כשהמים רותחים, מנמיכים לאש נמוכה ומבשלים עוד 45 דקות.
- ממרח האומבשי: מערבבים היטב את כל הרכיבים יחד. בבלנדר או עם מזלג.
- שמים במחבת קרמית את שמן השומשום ואת הירקות הקצוצים (בצל, קולורבי וגזר) ומערבבים היטב לכ-5 דקות על אש בינונית.
- מוסיפים את השום, הג'ינג'ר, המירין ורוטב הסויה ומערבבים היטב לעוד כ-10 דקות על אש נמוכה, עד שהנוזלים מתאדים.
- חותכים כל אצה ל-4 יחידות שוות.
- הכנת הקונוסים: שמים על הצד המחוספס של האצה, במשולש התחתון, רחוק מהקצוות, כפית מהממרח. אחר-כך שמים כפית מהאורז המלא ולבסוף כפית מהירקות. מגלגלים לצורת קונוס. (אפשר למצוא בyoutube וידאו של הכנת קונוסים, אם חשקתם בהצגה ויזואלית). אם מסובך לכם להכין קונוסים, אפשר פשוט לגלגל לרול (במקרה זה אין לחתוך את האצות לרבעים).
קונוס נורי במילוי ממרח טופו אומבשי, אורז מלא וירקות (צילום: רועי הוכברג)
"קוויאר" חציל והיזיקי
אצות ההיזיקי זקוקות להשריה של כ-30 דקות במים קרירים והן משמשות למרקים, סלטים וממרחים. ממרח זה קל להכנה וטעים מאוד על טוסט קלוי. הוא קיבל את שמו בזכות צבעו ולא בניסיון לחקות את המקור (הלא מוסרי). מתכון זה בהשראת ה-Candle Cafe בניו יורק.
המרכיבים:
1 חציל, קלוי על האש
כוס אצות היזיקי, מושרות וסחוטות
שן שום, כתושה
1/2 בצל, קלוף וקצוץ דק
1 כפית מירין
1 כפית אגבה
1/4 כפית מלח
אופן ההכנה:
- מוציאים את פנים החציל.
- מערבבים הכל היטב יחד , עדיף במעבד מזון, לקבלת תוצאה אחידה.
"קוויאר" חציל והיזיקי (צילום: רועי הוכברג)
סלט קינואה, אצות ארמה ומנגו
אצות הארמה זקוקות להשריה קצרצרה של כ-5 דקות בלבד והן משמשות לסלטים עם ירקות ומתאימות גם למנות עם טופו. מתכון לסלט מתקתק, מלא בבריאות וקל להכנה.
המרכיבים (ל-4 סועדים):
1/2 כוס קינואה יבשה
2 חופנים אצות ארמה, מושרות וסחוטות
2 חופנים עלי בייבי, שטופים
1 מנגו, קלוף וחתוך לקוביות (אפשר גם אגס במקרה שלא מוצאים מנגו)
כפית שמן שומשום
כף אגבה
1/2 כפית מלח
2 כפות מירין
2 כפות זרעי חמניה
אופן ההכנה:
- מבשלים את הקינואה עם כוס מים, כשהמים רותחים מכסים ומנמיכים את האש, ממשיכים למשך רבע שעה. מקררים את הקינואה לפני הוספתה לסלט.
- חותכים את עלי הבייבי ומוסיפים את המנגו החתוך, הקינואה והאצות המושרות.
- מערבבים היטב את מרכיבי הרוטב: שמן שומשום, אגבה, מירין ומלח ושופכים על הסלט בתוספת זרעי החמניה.
סלט קינואה, אצות ארמה ומנגו (צילום: רועי הוכברג)
שעועית מאש עם אצות קומבו ופטרוזיליה
אצות הקומבו השטוחות משמשות בעיקר לבישול עם קטניות ולבישולים ארוכים, הן מסייעות לתהליך העיכול בצורה זו. את המנה הטעימה הזאת מומלץ לאכול עם אורז מלא, קינואה או כל מה שמתחשק. שמן הקוקוס תורם לעידון הטעם והוספת השום בסוף הבישול מדגישה את טעמו הדומיננטי ושומרת על ערכיו התזונתיים.
המרכיבים (תוספת ל-4 סועדים, עיקרית ל-2):
1 כוס שעועית מאש
10 אצות קומבו מושרות ל-20 דקות
2 חופני פטרוזיליה, קצוצה
1 כף שמן קוקוס
1/2 כפית מלח
1 שן שום כתושה
אופן ההכנה:
- קוצצים את אצות הקומבו (לאחר ההשריה).
- מבשלים בסיר את השעועית המונבטת עם 3 כוסות מים חמים, אצות הקומבו ושמן הקוקוס. מביאים לרתיחה ומכסים, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל למשך רבע שעה.
- מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה ובשלים עוד 10 דקות.
- מוסיפים מלח ואת שן השום הכתושה.
- באדיבות Orna's - מטבח טבעוני בריאותי
- בשיתוף אתר הצמחונות הישראלי