שתף קטע נבחר
 

בורניאו: חוקרים מצאו קרפדה נדירה אחרי 87 שנה

עד כה היו רק איורים של קרפדת הקשת מבורניאו, שנצפתה לאחרונה בשנת 1924. אחרי חודשים של חיפושים, הצליחה משלחת חוקרים לאתר 3 קרפדות בגודל של 51 מ"מ ביערות נידחים. "זהו הדלק שמניע אותנו לחפש אחרי מינים אבודים", הם אומרים

אחרי 87 שנה בהן אבדו עקבותיה של אחת הקרפדות המסתוריות והצבעוניות בעולם, משלחת חוקרים מבורניאו הצליחה לאתר שלוש קרפדות קשת מבוריניאו, על עצים ביערות נידחים בגבול בין מלזיה לאינדונזיה.

 

זהו התיעוד הראשון בעולם של הקרפדה המצויה בסכנת הכחדה חמורה. בחודשים האחרונים פעלה משלחת חוקרים מאוניברסיטת "Malaysia Sarawak" בשיתוף עם ארגוני שימור עולמיים, במסגרת קמפיין עולמי לאיתור מינים של דו-חיים שנעלמו או נכחדו מהעולם.

 

הקרפדה (Ansonia latidisca), שזכתה לשני שמות על ידי החוקרים - קרפדת הפלג מסמבאס וקרפדת הקשת מבורניאו,  נראתה לאחרונה בשנת 1924. משלחת החוקרים שנעזרה באיורים של הקרפדה ארוכת הרגליים, העריכה כי הסיכויים לאתר את הקרפדה קלושים ביותר, ולכן היא זכתה לככב ברשימת 10 הצפרדעים והקרפדות המבוקשות ביותר בעולם.

 

צילום: Indraneil Das

 

 

עולם הולך ונעלם

החוקר ד"ר אינדרנייל דאס, מאוניבסיטת "Malaysia Sarawak", הצליח לאתר יחד עם צוותו את הצפרדעים הנדירות. בהודעת הארגון של קרן השימור העולמי (CI) שתמכה בפרויקט, סיפר החוקר דאס כי "תגליות מרגשות כמו הקרפדה היפהפייה והחשיבות הקריטית של הדו-חיים לבריאותן של מערכות אקולוגיות, זהו הדלק שמניע אותנו לחפש אחרי מינים אבודים".

 

החוקרים תיעדו שלושה פרטים - נקבה וזכר בוגרים וקרפדה צעירה, בגדלים של 30-51 מ"מ. האזור בו נמצאו הקרפדות מצוי בסכנת פיתוח, ציד חיות בר ובירוא עצים לטובת תעשיית התיירות.

 

המסע העולמי לאיתור דו-חיים נדירים בעולם החל באוגוסט אשתקד ונועד לאתר 100 מינים נדירים של דו-חיים שלא נראו למעלה מעשור ברחבי העולם. בין המטרות לחיפושים, גם דו-חיים נדיר מישראל, עגלשון שחור-גחון מאגמון החולה, שנצפה לאחרונה בשנות ה-50 ונכחד כתוצאה מייבוש החולה.

 

לדברי דאס, רק באמצעות הגנה ושימור ממוקד של אזורים, ניתן יהיה להציל את בעלי החיים מהכחדה מוחלטת בטבע. "לדבר יש השלכות ישירות לבריאות האדם מאחר שהדו-חיים הם סמנים לבריאות הסביבה".  

 

בנוסף לאיומי על הדו-חיים כתוצאה מאובדן שטחי מחייה לטובת פיתוח הקרקע, מאז 1998 פוגעת פטריה קטלנית בעשרות מיני-דו חיים ברחבי העולם. הפטריה, ששמה Chytridomycosis, כבר הרגה מאות אלפי צפרדעים וקרפדות. ומדענים חוששים כי היא הסיבה העיקרית להכחדתם של מינים רבים.

 

עוד בערוץ בע"ח:

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבעונית וזעירה. קרפדת הקשת מבורניאו
צילום: Indraneil Das
האזור בו התגלתה הקרפדה מחדש אחרי 87 שנה
צילום: Indraneil Das
מומלצים