איטליה תביא לסופו של מטבע האירו?
התפשטות משבר החוב לכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו, מעמיד את חברות הגוש בפני בחירה לא פשוטה: סיוע נרחב למדינות הדרום משולחות הרסן או סיכון ממשי למטבע המשותף
המשבר באיטליה מכניס את משבר החובות האירופי לשלב מסוכן - בו המטבע האירופי האחיד נמצא בעצמו בסכנה. במשך יותר משנה, משבר החובות של גוש האירו עבר מסיפור מתח אחד למשנהו. בהתחלה יוון, לאחר מכן אירלנד, פורטוגל, ושוב יוון. בכל פעם קובעי המדיניות באירופה הגיבו באופן דומה: הכחשה, ולאחר מכן תוכנית חילוץ של הדקה ה-90 כדי לקנות זמן.
בשבוע האחרון המשבר התקדם בצעדי ענק גם אל איטליה, הכלכלה השלישית בגודלה בגוש האירו. זאת, על רקע הגידול בתשואות האג"ח של ממשלת איטליה המעיד על חששות המשקיעים מאי עמידה בהחזר החוב הממשלתי העומד על 2.6 טריליון דולר, וירידת הבורסה של מילאנו לשפל של שנתיים. כל חברות הגוש, לרבות גרמניה, עומדות כעת בפני בחירה לא פשוטה.
בתיאוריה, נכתב ב"אקונומיסט", דאגות מסוג זה צריכות להיות אגוז קל לפיצוח מצד ממשלה "בוגרת" כמו איטליה, אחרי הכל, על כל מגרעותיה, איטליה אינה יוון. נטל החוב שלה היה גבוה אך יציב במשך שנים. יש לה היסטוריה של קיצוץ הוצאות והעלאת מסים ולבנקים שלה יש מספיק הון. אך הסיבה המיידית לחששות של השבוע האחרון הם הפוליטיקה האיטלקית, והחיכוך בין סילביו ברלוסקוני, ראש הממשלה, שהטיח העלבות של גן ילדים בג'וליו טרמונטי, שר האוצר, בנושא התקציב המקוצץ.
האיחוד האירופי, הבנק האירופי המרכזי וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, מנסים לבצע שתי פעולות סותרות: להימנע מחדלות פירעון על החוב של יוון, ומצד שני להימנע מסיוע בלתי מוגבל של המדינות העשירות האירופיות למדינות הבעייתיות.
אחת האסטרטגיות האפשריות לפתרון היא שילוב של הפחתת החוב למדינות עם חדלות פירעון, היוון מחדש של הבנקים האירופיים שייפגעו מהשינוי במבנה החוב, ובניית חומת הגנה בין המדינות הבעייתיות לבין שאר המדינות. הבנק האירופי המרכזי ייאלץ כחלק מהפיתרון לקנות אג"ח של איטליה, להרחיב את קרן ההלוואות של גוש האירו ולאשר הנפקה של אג"ח כלל-אירופיות.
מדובר בצעד פוליטי עצום - במיוחד למרקל. גרמניה מתנגדת בתקיפות לפתרון שיכלול העברות כספים פתוחות למדינות הדרום משולחות הרסן. מדינות נוספות בצפון אירופה שותפות לעמדה זו. אך לא מדובר בבחירה קלה - החלופה עשויה להיות סופו של המטבע המשותף.