שתף קטע נבחר
 
צילום: index open

ברזל מן הצומח: הכירו את התמרהינדי

אם נשפוט את הפרי הבא על פי שמו, נניח מיד שמדובר בתמר מתקתק שמגיע מהודו, אבל התמרהינדי הוא פרי שצורתו כשעועית, טעמו חמוץ ומקורו באפריקה. אורנה סמלסון מכינה רטבים, תבשילים ואפילו גלידה - הכל עם תמרהינדי

התמרהינדי (לעתים מאוית תמרינדי) הוא פרי שצורתו מזכירה שעועית, טעמו מאוד חמוץ ומעט מתקתק ולכן הוא משתלב נהדר במגוון רטבים, תבשילים וקינוחים. הוא קיבל את שמו המתגלגל על הלשון בחסד ולא בזכות, כי התגלה בהודו לפני זמן רב, אף שמוצאו המקורי לא משם, אלא מאפריקה.

 

בהודו התמרהינדי משמש בין היתר בסוגים מסוימים של צ'אטני, בתאילנד בפד-תאי, באפריקה עושים ממנו מיץ מרענן ובמערב רוקחים ממנו ריבות ומוסיפים אותו לרטבים כגון ווסטרשייר ו-HP.


תמרהינדי טרי (צילום: shutterstock)

 

בישראל, ניתן למצוא את התמרהינדי בשווקים ובחנויות הטבע במגוון צורות - תרכיז, סירופ ומיובש (כתרמילים או כגוש דחוס וסיבי, שלעתים מגיע עם גרעינים). כשמשתמשים בתרכיז או בסירופ, אפשר פשוט להוסיפם למתכון ללא הכנה מוקדמת. אני כמובן מעדיפה את הטבעי יותר, ולכן משתמשת בתמרהינדי המיובש, אותו ניתן למצוא בעדן טבע מרקט.

 

בריא כבר אמרתי? הוא מכיל סידן וברזל ונהדר לבעיות עיכול.

 

לפני השימוש, יש להשרות את התמרהינדי המיובש במים למספר שעות, והוא מתנפח ונעשה רך ונימוח. מי ההשריה מקבלים את טעמו, ולכן לא כדאי לזרוק אותם אלא להשתמש בהם בתבשיל או להמתיקם ולשתות כמיץ תמרהינדי טבעי.

 

דפי אורז ממולאים בירקות ברוטב סויה ותמרהינדי

טעמו של הרוטב עושה את המנה הזאת ייחודית וטעימה. המילוי ניתן לשינוי כמובן, תרגישו חופשי להוסיף ירקות אהובים במקום אלה שאינכם אוהבים.

 

המרכיבים (ל-15 יחידות): 

15 דפי אורז קטנים

למילוי:

1 מלפפון קלוף

2 חופני נבטים

1 גזר קלוף

1 קולרבי קטן קלוף

1 כפית שמן שומשום

1 כפית רוטב סויה

1/4 כפית מלח

לרוטב:

5 כפות רוטב סויה

16 יחידות תמרהינדי מיובש, לאחר השריה של כמה שעות

1 שן שום

2 כפיות ג'ינג'ר מגורר

2 כפות מירין

1 כף אגבה

1/2 כוס בוטנים קצוצים

 

אופן ההכנה:

  1. קוצצים דק את כל מרכיבי המילוי: גזר, מלפפון, קולרבי ונבטים (עדיף לפרוס לפרוסות דקיקות עם דיסקית חיתוך במעבד מזון) ומערבבים היטב.
  2. מאדים על מחבת את המילוי עם שמן השומשום, רוטב הסויה והמלח ומערבבים כ-3 דקות, עד שהנוזלים מתאדים והירקות קיבלו את הטעמים.
  3. משרים כל דף אורז במים קרים עד שהדף מתרכך (מספר שניות). שמים כף מהמילוי בקצה העליון של הדף, סוגרים משני הצדדים על המילוי ומגלגלים.
  4. מכניסים לתנור את העלים הממולאים לכ-10 דקות ב-175 מעלות (ניתן גם לאכול ללא אפייה).
  5. הרוטב: טוחנים היטב בבלנדר את כל מרכיבי הרוטב. אם אין בלנדר, אפשר גם פשוט לקצוץ את הפרי ולערבב במזלג.
  6. טובלים כל ממולא בהרבה רוטב, ובתיאבון!


דפי אורז ממולאים בירקות ברוטב סויה ותמרהינדי (צילום: רועי הוכברג) 

 

חיטת קמוט עם פירות יבשים ותמרהינדי

חיטה זו עשירה בחלבון ומינרלים ויש לה טעם אגוזי. בשילוב עם תמרינדי, סילאן ופירות יבשים מתקבל תבשיל חמוץ מתוק טעים במיוחד. ניתן להשיג חיטת קמוט בסדרה "10 דקות בישול" של סוגת.

 

המרכיבים:

1 כוס חיטת קמוט

בצל קצוץ

כפית שמן זית

10 יחידות תמרינדי מיובש, לאחר השריה של כמה שעות + כוס מי השריה או 50 גרם מחית תמרהינדי המורכבת מגוש תמרהינדי (נמכר בצורה הזו) מעורבב בבלנדר יחד עם כוס מים

6 יחידות משמש מיובש קצוצות גס

2 כפות צימוקים

2 כפות סילאן

1/4 כפית קינמון

1/4 כפית מלח

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים את חיטת הקמוט בסיר עם הרבה מים, כמו שמכינים פסטה, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 10 דקות.
  2. מחממים במחבת שמן זית, מוסיפים בצל קצוץ ומערבבים היטב עד שהבצל מזהיב.
  3. אם עובדים עם המחית- טוחנים במעבד מזון את ממרח התמרהינדי עם כוס מים, ומסננים דרך חיתול.
  4. מוסיפים את המשמשים, הצימוקים, מיץ התמרהינדי, הסילאן והתבלינים ומביאים לרתיחה. מנמיכים ומבשלים עוד 5 דקות.
  5. מערבבים היטב יחד עם החיטה. 


חיטת קמוט עם פירות יבשים ותמרהינדי (צילום: רועי הוכברג)

 

שעועית ברוטב עגבניות ותמרהינדי חריף

התמרהינדי מוסיף חמצמצות עדינה לתבשיל השעועית ברוטב עגבניות המוכר. מתקבל תבשיל חמוץ-חריף שקשה להפסיק לזלול. מומלץ להגיש עם אורז מלא.

 

המרכיבים:

1 בצל קצוץ

2 שיני שום קלופות ופרוסות

4 עגבניות חלוטות וקצוצות

1 כף שמן זית

1 פלפל חריף קצוץ

5 יחידות תמרהינדי מיובש, לאחר השריה של כמה שעות

או 3 כפות מהפרי הדחוס + 1/4 כוס מים

1/2 כפית פפריקה

1/2 כפית מלח

1/2 כפית חילבה

1/2 כפית סוכר

1/2 כוס מים חמים

500 גרם שעועית ירוקה טרייה (לאחר קיצוץ קצוות)

 

אופן ההכנה:
  1. במחבת קרמית גדולה או סיר רחב מחממים שמן זית. מוסיפים בצל, שום ופלפל חריף ומערבבים מספר דקות, עד שהבצל נעשה שקוף.
  2. מוסיפים עגבניות, תמרהינדי ותבלינים ומערבבים היטב.
  3. מוסיפים מים חמים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים 10-15 דקות נוספות.
  4. טוחנים את הרוטב היטב.
  5. מחזירים את הרוטב למחבת/הסיר ומוסיפים את השעועית. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, ומבשלים (מכוסה) לרבע שעה.

 

גלידת קוקוס, בננה ותמרהינדי

להכנת הגלידה הזו יש לקלוף ולהקפיא בננות צהובות בשלות ומתוקות ללא הקצוות, לפחות יום מראש. אם הבננות לא הכי מתוקות הוסיפו עוד אגבה לפי הטעם. מומלץ לאוכל אותה ישר לאחר ההכנה, משום שבהקפאה המרקם הקרמי אובד.

 

המרכיבים:

4 בננות קפואות

5 יחידות תמרהינדי מיובש, לאחר השריה של כמה שעות + 1/4 כוס מי השריה תמרהינדי או 3 כפות מהפרי הדחוס + 1/2 כוס מים

3 כפות שמן קוקוס

2 כפות פולי קקאו טחונים

כף אגבה

 

אופן ההכנה:
  1. טוחנים היטב את כל המרכיבים יחד במעבד מזון עד לקבלת מרקם קרמי.


גלידת קוקוס, בננה ותמרהינדי (צילום: רועי הוכברג)

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דפי אורז ממולאים בירקות ברוטב סויה ותמרהינדי
צילום: רועי הוכברג
גלידת קוקוס, בננה ותמרהינדי
צילום: רועי הוכברג
מומלצים